Kesihatan

Fakta Menarik dan Variasi Kedudukan Misionaris yang Perlu Anda Ketahui

Kedudukan mubaligh adalah posisi seks yang paling popular dan sering disebut sebagai teknik asas bercinta. Bukan hanya kepuasan seksual, kedudukan ini juga dianggap dapat membina kedekatan emosi antara anda dan pasangan.

Kedudukan mubaligh adalah salah satu posisi seks yang paling kerap dilakukan semasa melakukan hubungan seks berbanding dengan posisi lain.

Dalam posisi seks mubaligh, wanita itu berbaring telentang dengan kaki terpisah dan lututnya sedikit bengkok. Sementara itu, lelaki berada di atas menghadap wanita itu sambil menyokong berat badannya dengan lengan atau sikunya, kemudian menembusi zakar ke dalam faraj.

Mengapa Kedudukan Seks ini dipanggil Kedudukan Misionaris?

Kedudukan seks dakwah memang merupakan salah satu posisi seks "standard" yang biasa dilakukan oleh kebanyakan orang, terutama di negara-negara barat. Namun, ternyata tidak semua orang di seluruh dunia biasa dengan kedudukan seks pendakwah.

Posisi seks misionaris ini dianggap telah berkembang sejak pertengahan abad ke-20, ketika para mubaligh dari Eropah memperkenalkan kedudukan seks ini kepada masyarakat setempat di beberapa kawasan.

Namun, ada juga yang berpendapat bahawa kedudukan ini sebenarnya adalah nama yang salah kerana terdapat kesalahan dalam terjemahan dokumen sejarah yang menggambarkan kedudukan seks pada era sebelumnya.

Walaupun tidak ada yang tahu pasti kisah sebenarnya, kini hampir semua orang di seluruh dunia mengakui kedudukan seks klasik ini sebagai kedudukan seks dakwah.

Apa Kelebihan Kedudukan Misionaris?

Terdapat sejumlah fakta menarik yang berkaitan dengan kedudukan mubaligh, baik dari segi perubatan, psikologi, dan seksualiti. Berikut adalah beberapa perkara menarik yang perlu anda ketahui mengenai kedudukan mubaligh:

1. Meningkatkan peluang untuk hamil

Bagi pasangan yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi, kedudukan mubaligh boleh menjadi pilihan.

Posisi ini dianggap sebagai posisi paling berkesan untuk memudahkan proses persenyawaan kerana posisi seks ini memudahkan zakar untuk menembusi lebih dalam ke dalam faraj. Oleh itu, ketika sperma ejakulasi akan lebih mudah memasuki rahim.

Malangnya, setakat ini belum ada kajian yang dapat mengesahkan sama ada kedudukan mubaligh memang dapat meningkatkan peluang hamil.

2. Memenuhi kedudukan seks

Kerana dapat memberikan penembusan yang lebih dalam, beberapa wanita mungkin merasa G-spotdia lebih terangsang ketika melakukan hubungan seks dalam kedudukan pendakwah. Ini dapat menjadikan wanita menikmati seks lebih banyak dan mudah mencapai orgasme.

Walau bagaimanapun, kedudukan ini memberikan sedikit rangsangan ke kawasan klitoris. Jadi, wanita, jika anda merasa kurang terangsang semasa berhubungan seks dalam posisi mubaligh, cubalah memberikan rangsangan kepada kelentit semasa menerima penembusan seksual dari pasangan anda.

3. Menawarkan kemesraan

Kedudukan mubaligh dapat meningkatkan keakraban antara anda dan pasangan. Semasa bercinta dengan kedudukan ini, anda dan pasangan dapat saling menatap, berpelukan, berpakaian, dan merasakan kehangatan tubuh masing-masing. Dengan terjalinnya keakraban ini, hubungan emosi antara anda dan pasangan anda pasti akan menjadi semakin erat.

4. Selamat dilakukan semasa mengandung

Semasa mengandung, anda mungkin teragak-agak untuk melakukan hubungan seks. Baiklah, kedudukan mubaligh adalah posisi seks yang selamat semasa kehamilan, terutama pada trimester kehamilan pertama dan kedua. Kedudukan ini membolehkan wanita hamil lebih santai ketika pasangannya menembusi.

Namun, jika usia kehamilan mulai memasuki trimester ketiga, kedudukan mubaligh akan kurang selesa kerana rahim semakin besar.

Apakah Variasi dalam Kedudukan Misionaris?

Kedudukan dakwah dikenali sebagai kedudukan klasik atau kedudukan asas. Tetapi anda boleh mencuba pelbagai variasi kedudukan pendakwah agar hubungan intim menjadi lebih selesa dan tidak membosankan. Beberapa variasi kedudukan mubaligh, yaitu:

1. CAT Gaya

Kedudukan Teknik Penjajaran Coital (CAT) pertama kali diperkenalkan oleh penyelidik seks, Edward Eichel, pada tahun 1988. Posisi CAT adalah pengubahsuaian gaya dakwah yang diklaim dapat membantu wanita mengalami orgasme.

Dalam kedudukan ini, anda dan pasangan saling berhadapan. Pinggul lelaki diangkat lebih tinggi, sehingga kaki anda tergantung dan melingkar di pinggul lelaki itu. Kedudukan ini memungkinkan penembusan dan rangsangan kawasan klitoris yang lebih mendalam, jadi anda akan lebih mudah mencapai klimaks atau orgasme.

2. Kedudukan kaki rapat

Sekiranya kedudukan dakwah biasanya dilakukan dengan kaki anda terpisah, maka cubalah variasi lain dengan menjaga kaki anda tetap bersama. Kedudukan ini membolehkan penembusan lebih jelas dan membuat anda dan pasangan lebih puas melakukan hubungan seks.

Untuk sensasi yang lebih menyenangkan, ketatkan otot pelvis semasa penembusan. Kaedah ini dapat membantu anda mencapai orgasme dengan lebih mudah.

3. Gunakan alat penggetar

Kelemahan gaya dakwah ialah kedudukan ini tidak merangsang kawasan kelentit. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan alat penggetar untuk merangsang klitoris dan membantu anda mencapai orgasme.

Bukan hanya kedudukan pendakwah, tetapi terdapat beberapa posisi seks lain yang dapat dilakukan untuk meningkatkan kepuasan seksual bagi anda dan pasangan.

Selain tidak bosan, mencuba pelbagai posisi dalam aktiviti seksual atau mencuba sensasi melakukan hubungan seks di tempat baru (seperti di bilik mandi atau dapur) juga dapat membina dan meningkatkan kedekatan emosi anda dengan pasangan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found