Kehidupan yang sihat

8 Petua Memakai Kasut Tumit Tinggi agar Lebih Selesa

Tumit tinggi sering digunakan untuk mendapatkan bentuk kaki yang kelihatan rata. Namun, penggunaan kasut tumit tinggi yang terlalu panjang atau terlalu tinggi boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Nah, ada beberapa petua yang boleh anda cuba untuk lebih selesa menggunakan kasut tumit tinggi.

Tumit tinggi atau kasut dengan tumit tinggi adalah salah satu andalan wanita untuk menyokong penampilan mereka dan tampil lebih yakin. Terdapat pelbagai jenis kasut bertumit tinggi, seperti stiletto, pam, dan baji.

Walaupun menjadikan penampilan lebih menarik, penggunaan kasut tumit tinggi boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Sekiranya digunakan terlalu lama atau terlalu kerap, tumit tinggi boleh meningkatkan risiko kecederaan kaki, sakit tumit dan lutut, dan kecacatan kaki.

Petua Menggunakan Tumit Tinggi

Untuk lebih selesa dan mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan yang boleh berlaku, terdapat beberapa petua untuk menggunakan kasut tumit tinggi yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Pastikan saiz kasut sesuai dengan ukuran kaki anda

Ukuran kasut yang betul adalah salah satu faktor yang dapat menentukan keselesaan ketika menggunakan kasut, termasuk kasut tumit tinggi. Semasa mengukur kaki, anda harus mengira bukan hanya panjang kaki, tetapi juga lebarnya.

Pengukuran juga harus dilakukan pada waktu malam dalam keadaan berdiri. Kasut yang tidak sesuai, boleh menyebabkan sakit pada kaki dan pastinya tidak selesa dipakai.

2. Pilih kasut dengan tumit tebal

Kasut dengan tumit yang lebih tebal, dapat menahan berat badan dengan lebih sekata. Kaki juga akan lebih stabil daripada menggunakan stiletto yang mempunyai kanan dan kecil tajam. Kasut dengan tumit tebal juga dapat mengurangkan risiko tendinitis.

3. Pilih jari kaki yang lebar

Elakkan menggunakan kasut bertumit tinggi dengan hujung runcing atau terlalu sempit. Selain mudah menyebabkan sakit pada jari kaki, kasut jenis ini juga dapat meningkatkan risiko kecederaan kaki jika digunakan terlalu lama.

4. Cari kasut lembut

Untuk lebih selesa, anda harus memilih kasut bertumit tinggi dengan bahan lembut dan fleksibel. Elakkan menggunakan kasut tumit tinggi yang diperbuat daripada kulit kaku.

5. Gunakan kasut yang empuk

Untuk meningkatkan keselesaan ketika menggunakan kasut tumit tinggi, anda boleh menambah bantalan tumit. Pelapik ini juga digunakan untuk mengurangkan tekanan pada hujung jari kaki dan mencegah sakit kaki yang ringan.

6. Pilih kasut bertumit tinggi dengan jari kaki terbuka

Jenis kasut ini dapat mencegah kesakitan dan mengurangkan tekanan pada hujung jari kaki. Selain itu, kasut tumit tinggi dengan hujung terbuka juga dapat mengurangkan risiko bonjolan di pangkal ibu jari (bunion) atau jari kaki kecil.

7. Perhatikan ketinggian tumit yang selesa

Kasut dengan tumit yang terlalu tinggi boleh memaksa jari kaki untuk menahan berat badan yang lebih berat. Kami mengesyorkan agar anda memilih jenis kasut bertumit tinggi dengan ketinggian tidak lebih dari 5 cm untuk mengelakkan patah tulang kerana kedudukan kaki yang tidak selesa.

8. Perhatikan lekukan kasut tumit tinggi

Kasut dengan tumit bawah menjadikan kedudukan kaki lebih dekat dengan kedudukan semula jadi. Pakar mengesyorkan memakai kasut dengan tumit tebal, untuk mengelakkan kecederaan yang berlaku ketika kaki anda memukul tanah.

Walaupun kasut tumit tinggi sesuai digunakan untuk menyokong penampilan, anda harus mengelakkan penggunaannya terlalu lama dan terlalu kerap. Ini kerana kasut tumit tinggi dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan, seperti kecederaan otot, artritis, dan kecederaan pada kaki.

Sekiranya anda sering menggunakan kasut tumit tinggi dan mengalami keluhan kaki, seperti sakit pada sendi kaki, perubahan bentuk kaki, atau kesukaran berjalan, anda harus berjumpa doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found