Kehidupan yang sihat

Adakah benar bahawa Makanan Gabungan Makanan Lebih Sihat?

Ramai orang memohon penggabungan makanan atau diet gabungan pemakanan sebagai cara makan yang lebih sihat. Apa sebenarnya penggabungan makanan dan adakah corak ini benar-benar bermanfaat untuk kesihatan?

Gabungan makanan yang mengatur diet yang bermula pada zaman kuno. Kebiasaan ini didasarkan pada teori bahawa gabungan makanan yang salah dapat mencetuskan sejumlah penyakit, penumpukan toksin, atau gangguan pencernaan. Manakala gabungan makanan yang seimbang akan menghasilkan kesan sebaliknya, yang dapat menyembuhkan penyakit dan menyuburkan badan.

Makanan Gabungan Makanan

Secara umum, penggabungan makanan membahagikan sumber makanan kepada beberapa kategori, iaitu berasid (daging, ayam, produk tenusu, ikan, dan gandum), neutral (lemak, gula, dan kanji), dan alkali (biji-bijian, buah, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan). - kacang). Pada hakikatnya, konsep asas penggabungan makanan ini adalah cara memasukkan kategori makanan ini ke dalam makanan anda, supaya tubuh tidak menghasilkan terlalu banyak asid yang tidak baik untuk tubuh.

Dalam penggabungan makanan, gabungan sejumlah makanan tidak boleh sewenang-wenangnya kerana ada peraturan. Salah satu peraturan yang sering digunakan adalah:

  • Protein tidak boleh digabungkan dengan karbohidrat.
  • Protein tidak boleh digabungkan dengan lemak.
  • Karbohidrat tidak boleh digabungkan dengan makanan berasid.
  • Protein tidak boleh digabungkan dengan protein lain.
  • Gula tidak boleh digabungkan dengan makanan lain.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak boleh dimakan bersama.
  • Buah dan susu hanya boleh dimakan semasa perut kosong.

Kombinasi makanan yang juga mesti memperhatikan nilai pH. Ini kerana pH memberikan maklumat mengenai seberapa tinggi tahap asid dan alkali di dalam badan anda. Nilai pH 0 bermaksud keadaan yang sangat berasid, sementara pH 14 bermaksud sangat beralkali. Sementara itu, tahap neutral ialah pH 7.

Tahap pH bahagian badan berbeza. Tahap pH darah normal berkisar antara 7.35-7.45. Sekiranya pH darah di bawah 7.35, itu disebut asidosis, sementara jika pH darah di atas 7.45, darah disebut alkalosis. Tahap pH darah yang tidak normal akan mempengaruhi fungsi dan metabolisme badan secara keseluruhan. Organ perut mempunyai tahap pH yang sangat berasid 3.5 atau lebih rendah. Ini supaya perut dapat memproses dan memecah makanan yang masuk.

Keberkesanan Makanan Menggabungkan

Menurut penyelidikan, konsep penggabungan makanan tidak memberi kesan yang signifikan terhadap kesihatan jika dibandingkan dengan diet seimbang. Walaupun begitu, prinsipnya penggabungan makanan untuk meminimumkan pengambilan karbohidrat dan lemak bukanlah cadangan yang buruk. Sekiranya anda berusaha menurunkan berat badan berlebihan, gunakan coraknya penggabungan makanan dan gaya hidup sihat dapat membantu menjadikan berat badan anda lebih ideal.

Kumpulan makanan disyorkan dan dielakkan di penggabungan makanan dapat diaplikasikan untuk menjaga kesehatan tubuh, yaitu: memakan banyak air, sayur-sayuran, dan buah, dan menghindari pengambilan minuman keras, makanan kemasan, dan terlalu banyak gula.

Konsep asas penggabungan makanan belum terbukti secara saintifik dapat meningkatkan kualiti kesihatan. Anda boleh menerapkan beberapa cadangan yang terdapat dalam konsep penggabungan makanan. Walau bagaimanapun, konsep ini tidak boleh dijadikan penanda aras dalam mengatur pola makan harian. Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan mengenai penggabungan makanan dan keadaan kesihatan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found