Kesihatan

Hati-hati dengan hiperparatiroidisme, apabila kelenjar paratiroid terlalu aktif

Kelenjar paratiroid berfungsi menghasilkan hormon paratiroid, iaitu hormon yang mengatur kadar kalsium dalam badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kelenjar ini boleh menjadi lemah dan menjadi terlalu aktif. Akibatnya, hormon paratiroid yang dihasilkan menjadi berlebihan dan menyebabkan hiperparatiroidisme.

Terdapat 4 kelenjar paratiroid di dalam tubuh manusia. Setiap kelenjar paratiroid berbentuk seperti kacang dan terletak di belakang kelenjar tiroid di leher.

Kelenjar paratiroid bertanggungjawab menghasilkan hormon paratiroid yang mempunyai beberapa kebaikan, iaitu:

 • Mengatur pembebasan kalsium dari tulang ke dalam darah.
 • Mengawal penyerapan kalsium dari makanan dan minuman di saluran pencernaan.
 • Meningkatkan penyerapan kalsium di buah pinggang dan mengelakkan kalsium terbuang melalui air kencing.
 • Merangsang badan untuk menghasilkan vitamin D. Vitamin ini berfungsi untuk meningkatkan penyerapan kalsium oleh badan.

Apabila badan kekurangan kalsium, kelenjar paratiroid akan menghasilkan hormon paratiroid untuk meningkatkan kadar kalsium dalam badan. Setelah kadar kalsium normal kembali, hormon paratiroid akan berhenti dihasilkan oleh kelenjar paratiroid.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, kelenjar paratiroid dapat menghasilkan terlalu banyak hormon paratiroid dan menyebabkan hiperparatiroidisme.

 Gejala Hyperparathyroidism

Hyperparathyroidism boleh menjadikan jumlah kalsium dalam darah menjadi terlalu banyak (hiperkalsemia). Hyperparathyroidism sering tidak menyebabkan gejala yang jelas atau spesifik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa orang dengan hiperparatiroidisme yang merasakan gejala tertentu, seperti:

 • Letih dengan mudah.
 • Kerap membuang air kecil.
 • Selera makan berkurang.
 • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, sembelit, dan sakit perut.
 • Sakit pada tulang dan sendi.
 • Denyutan jantung menjadi perlahan.
 • Gangguan psikologi, seperti kealpaan dan kemurungan.

Selain itu, hiperparatiroidisme juga boleh menyebabkan gips menjadi rapuh dan mudah pecah (osteoporosis) dan pembentukan batu ginjal.

Jenis Hyperparathyroidism dan Penyebabnya

Berdasarkan penyebabnya, hiperparatiroidisme terbahagi kepada tiga jenis. Langkah-langkah rawatan untuk hiperparatiroidisme juga berbeza-beza, bergantung pada jenis penyakit hiperparatiroidisme.

Berikut adalah jenis hiperparatiroidisme:

Hiperparatiroidisme primer

Jenis hiperparatiroidisme ini berlaku akibat kelainan atau fungsi kelenjar paratiroid. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada wanita dan kumpulan umur 50-60 tahun. Kejadian hiperparatiroidisme primer setakat ini tidak diketahui dengan pasti apa penyebabnya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda terkena hiperparatiroidisme primer, termasuk:

 • Tumor atau barah kelenjar paratiroid.
 • Pendedahan radiasi, misalnya dalam terapi radiasi.
 • Faktor genetik.
 • Kesan sampingan ubat, seperti litium (ubat untuk merawat gangguan bipolar).

Hiperparatiroidisme sekunder

Hiperparatiroidisme sekunder adalah penyakit hiperparatiroidisme yang disebabkan oleh tahap rendah kalsium dalam badan untuk jangka masa yang panjang.

Pengurangan kadar kalsium kemudian menjadikan kelenjar paratiroid berfungsi lebih aktif untuk meningkatkan mineral kalsium dalam badan, menyebabkan hiperparatiroidisme.

Hiperparatiroidisme sekunder boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti pengambilan vitamin D dan kalsium yang tidak mencukupi, kegagalan buah pinggang kronik, fosfat berlebihan dalam darah, hingga gangguan saluran pencernaan yang menyukarkan kalsium untuk diserap dari makanan.

Hiperparatiroidisme tersier

Hiperparatiroidisme tersier berlaku apabila kelenjar paratiroid terus menghasilkan hormon paratiroid, walaupun terdapat rawatan untuk penyebabnya. Jenis hiperparatiroidisme ini sering dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang.

Pesakit dengan hiperparatiroidisme tersier hampir selalu memerlukan pemantauan oleh pakar ginjal. Sekiranya diperlukan, doktor boleh menetapkan ubat chinacalcet untuk merawat hiperparatiroidisme tersier pada pesakit dengan hiperparatiroidisme tersier kerana kegagalan buah pinggang yang teruk dan memerlukan dialisis.

Langkah Menangani Hiperparatiroidisme

Rawatan hiperparatiroidisme akan disesuaikan dengan jenis penyakit dan penyebabnya. Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat hiperparatiroidisme mengikut jenis:

Rawatan hiperparatiroidisme primer

Untuk merawat hiperparatiroidisme primer yang ringan dan tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius, doktor biasanya hanya akan melakukan pemantauan berkala untuk menilai tahap kalsium dan fungsi kelenjar paratiroid.

Sekiranya hiperparatiroidisme sudah menyebabkan masalah atau gejala kesihatan yang teruk, doktor anda boleh mencuba beberapa langkah rawatan, seperti:

 • Pembedahan kelenjar paratiroid. Pembedahan ini dilakukan untuk membuang kelenjar paratiroid yang terlalu aktif. Pembedahan ini cukup berkesan untuk menyembuhkan hiperparatiroidisme primer.
 • Memberi ubat bifosfonat untuk mengurangkan kadar kalsium yang terlalu tinggi. Kaedah ini hanya boleh dilakukan dalam jangka pendek.
 • Pentadbiran ubat-ubatan chinacalcet, sekiranya keadaan pesakit tidak memungkinkan untuk menjalani pembedahan.
 • Pentadbiran dadah alendronate, untuk merawat keadaan tulang rapuh dan lemah.

Rawatan hiperparatiroidisme sekunder

Rawatan hiperparatiroidisme sekunder adalah berdasarkan penyebabnya. Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat hiperparatiroidisme sekunder:

 • Penggunaan makanan tambahan vitamin D

  Sekiranya diperlukan, doktor juga boleh memberikan suplemen kalsium untuk meningkatkan tahap kalsium dalam darah pesakit.

 • Penggunaan dadah chinacalcet

  Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan tahap hormon paratiroid yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid. Untuk merawat hiperparatiroidisme sekunder, doktor biasanya menetapkan ubat chinacalcet serentak dengan suplemen vitamin D.

 • Pembuangan kelenjar paratiroid secara pembedahan

  Pembedahan untuk membuang kelenjar paratiroid yang terlalu aktif biasanya dilakukan sekiranya hiperparatiroidisme tidak bertambah baik dengan rawatan atau sangat teruk.

 • Dialisis (hemodialisis)

  Sekiranya hiperparatiroidisme sekunder disebabkan oleh gangguan buah pinggang yang teruk, maka langkah rawatan yang mungkin perlu dilakukan adalah dengan melakukan prosedur dialisis.

Untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai hiperparatiroidisme atau tidak, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal bersama dengan menyokong ujian darah untuk mengukur tahap hormon paratiroid dan mineral kalsium.

Sekiranya kelenjar paratiroid disahkan menghidap hiperparatiroidisme, doktor akan memberikan rawatan selanjutnya mengikut tahap keparahan penyakit dan penyebabnya.

Oleh itu, untuk mengelakkan hiperparatiroidisme berkembang menjadi penyakit serius, penting bagi anda untuk berjumpa doktor secara berkala.