Kehidupan yang sihat

Kenali pelbagai jenis sedot lemak untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal

Liposuction sering menjadi pilihan apabila diet dan senaman tidak lagi berkesan untuk mendapatkan bentuk badan yang diinginkan. Namun, sebelum memutuskan untuk menjalani prosedur ini, ada baiknya jika anda pertama kali mengetahui jenis, keadaan, dan risiko sedot lemak.

Liposuction umumnya bertujuan untuk memperbaiki bentuk badan di perut, punggung, pinggul, paha, atau muka. Selain itu, prosedur ini juga dapat dilakukan pada payudara, lengan, betis, pergelangan kaki, atau punggung.

Liposuction dilakukan dengan membuat sayatan kecil di bahagian tubuh tertentu untuk memasukkan tiub kecil dan nipis yang disambungkan ke alat sedot lemak. Namun, sebelum itu pesakit akan dibius terlebih dahulu. Anestesia ini disesuaikan dengan jenis sedot lemak dan berapa banyak lemak yang akan dikeluarkan.

Prosedur sedot lemak atau sedot lemak hanya dapat menyingkirkan lemak, tetapi tidak menyingkirkan selulit atau tanda regangan. Liposuction juga bukan pilihan utama untuk merawat kegemukan.

Beberapa Teknik Liposuction

Terdapat beberapa teknik sedot lemak yang mungkin disarankan oleh doktor, termasuk:

Liposuction ketegangan (liposuction ketegangan)

Ini adalah teknik sedot lemak yang paling biasa digunakan. Doktor akan menyuntikkan cecair steril yang mengandungi air garam, anestetik tempatan, dan ubat untuk menyempitkan saluran darah, di kawasan badan di mana prosedur sedot lemak akan dilakukan.

Seterusnya, doktor akan membuat sayatan di kawasan tersebut dan menyedut lemak dan cecair.

Liposuction laser (sedot lemak berbantukan laser)

Teknik sedot lemak ini menggunakan pancaran laser berkuasa tinggi untuk menghancurkan dan melarutkan lemak. Lemak yang telah dihancurkan, akan dihisap dan dikeluarkan menggunakan selang yang disambungkan ke mesin penyedut.

Liposuction ultrasound (sedot lemak yang dibantu oleh ultrasound)

Liposuction ultrasound menggunakan mesin khas yang menggunakan gelombang bunyi di bawah kulit untuk mencairkan dinding sel lemak, menjadikannya lebih mudah dikeluarkan. Teknik ini berkesan untuk menghilangkan lemak dari bahagian atas dan bawah perut, payudara, punggung, kaki, dan lengan.

Selain bertujuan untuk kecantikan, sedot lemak juga dapat digunakan untuk merawat beberapa keadaan, seperti pembengkakan tisu lemak (pseudolipoma) dan pembesaran payudara pada lelaki.

Kriteria Calon yang Sesuai untuk Liposuction

Sebelum menjalani prosedur sedot lemak, ada beberapa kriteria yang mesti anda penuhi untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Berikut adalah beberapa kriteria untuk orang yang sesuai untuk sedot lemak:

 • Berat badan yang ideal atau berat badan berlebihan, tetapi tidak digolongkan sebagai obes
 • Keadaan fizikal dan mental yang sihat
 • Lemak sukar untuk hilang, walaupun selepas diet dan bersenam
 • Kulit ketat dan anjal
 • Jangan merokok

Doktor anda tidak akan mengesyorkan sedot lemak jika anda menghidap penyakit jantung, diabetes, atau sistem imun yang lemah.

Sekiranya kriteria di atas dipenuhi, anda boleh berjumpa pakar bedah untuk sesi perundingan. Tanyakan semua perkara yang berkaitan dengan prosedur sedot lemak, seperti kos, faedah, dan risiko. Sampaikan juga sejarah perubatan anda dan senarai ubat-ubatan yang sedang anda minum.

Risiko sedot lemak yang penting untuk diperhatikan

Selagi dilakukan oleh pakar bedah yang kompeten dan peralatan perubatan yang mencukupi, sedot lemak selamat dilakukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aduan pasca operasi dan kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku. Beberapa aduan biasa selepas pembedahan termasuk:

 • Menyakitkan
 • Bengkak
 • Kebas
 • Lebam

Untuk merawat keadaan ini, doktor biasanya menetapkan ubat penahan sakit dan antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan, sementara pembengkakan dapat mereda dengan sendirinya dalam beberapa minggu setelah operasi.

Sementara itu, komplikasi yang boleh berlaku akibat prosedur sedot lemak termasuk:

 • Kulit bergelombang atau tidak sekata
 • Berdarah
 • Kerosakan pada saraf, saluran darah, paru-paru, pada organ dalam perut
 • Reaksi alergi terhadap anestetik
 • Pembengkakan berterusan
 • Luka bakar disebabkan oleh teknik sedot lemak ultrasound
 • Asimetri atau kontur badan menjadi tidak sama
 • Jangkitan
 • Komplikasi pasca operasi, seperti kehilangan darah dan cairan berat, darah atau lemak beku di paru-paru, dan penumpukan cecair di paru-paru

Risiko komplikasi ini lebih mungkin berlaku jika anda gemuk atau mengalami masalah jantung.

Sedot lemak dapat menjadikan anda lebih langsing, tetapi ini bukan cara utama untuk menurunkan berat badan. Utamakan gaya hidup sihat, seperti bersenam secara teratur, cukup istirahat, dan makan makanan yang rendah lemak dan kalori, sebelum memutuskan untuk menjalani sedot lemak.

Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani sedot lemak dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prosedurnya, anda boleh berjumpa doktor. Doktor akan membantu anda menjawab soalan dan menentukan jenis prosedur sedot lemak yang sesuai dengan keadaan dan kesihatan badan anda.