Kehidupan yang sihat

Ketahui Cara Membersihkan Earwax dengan selamat

Pembersihan kotoran telinga sering dilakukan dengan menggunakan Putik kapas. Walau bagaimanapun, kaedah ini sebenarnya boleh merosakkan saluran telinga dan gendang telinga. Nah, untuk mengelakkan kecederaan pada telinga, anda perlu memahami cara membersihkan lilin telinga dengan betul dan selamat.

Earwax atau cerumen dihasilkan oleh kelenjar di bahagian luar saluran telinga. Penghasilan earwax sebenarnya bertujuan untuk menyekat habuk atau zarah kecil lain yang berpotensi menjengkelkan atau menjangkiti gendang telinga.

Earwax juga bertindak sebagai lapisan yang melindungi kulit saluran telinga dari air. Tanpa cacing telinga, kawasan ini boleh menjadi kering, gatal, dan juga terdedah kepada jangkitan.

Penting untuk diketahui bahawa telinga sebenarnya mempunyai mekanisme pembersihan diri, iaitu melalui pergerakan rahang seperti ketika mengunyah. Semasa mengunyah, lilin telinga akan didorong ke bahagian luar saluran telinga.

Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba beberapa cara untuk membersihkan kotoran telinga, baik dengan bantuan doktor atau melakukannya sendiri di rumah, untuk mengelakkan penyumbatan disebabkan oleh sakit telinga. Namun, pastikan kaedah yang digunakan sesuai dan selamat agar tidak menimbulkan gangguan pada telinga.

Punca Penyumbatan Lilin Telinga

Walaupun memiliki mekanisme pembersihan diri, beberapa orang memiliki saluran telinga yang terlalu kecil sehingga menyukarkan lilin telinga keluar sendiri. Ini boleh menyebabkan saluran telinga tersumbat oleh kotoran atau serpihan prop cerumen.

Selain itu, penyumbatan saluran telinga juga boleh disebabkan oleh proses pembersihan yang tidak betul. Contohnya, menggunakan Putik kapas atau klip rambut. Ini sebenarnya dapat mendorong lilin telinga masuk ke telinga, malah boleh menyebabkan kecederaan pada telinga.

Beberapa keadaan lain yang boleh mencetuskan penyumbatan lilin telinga termasuk:

  • Menggunakan alat bantu pendengaran atau penyumbat telinga (penutup telinga) dan fon telinga yang dapat meningkatkan jumlah earwax
  • Mempunyai saluran telinga yang sempit
  • Mempunyai banyak rambut di saluran telinga
  • Mengalami radang saluran telinga atau otitis externa
  • Mempunyai keadaan kulit tertentu yang mempengaruhi kulit kepala atau kulit di sekitar telinga

Di samping itu, penyumbatan akibat earwax juga boleh berlaku pada mereka yang sudah tua. Ini kerana seiring bertambahnya usia, cairan telinga semakin kering dan sukar, jadi risiko penyumbatan lebih tinggi.

Cara Membersihkan Earwax

Terdapat beberapa cara yang selamat untuk mengatasi penyumbatan kerana earwax yang boleh dilakukan, termasuk:

Menggunakan titisan telinga

Untuk melembutkan kotoran telinga, anda boleh menggunakan titisan telinga over-the-counter atau menambah beberapa tetes minyak bayi dan gliserin ke dalam saluran telinga.

Pastikan anda berbaring di sebelah anda dan biarkan ubat selama kira-kira 5 minit sehingga lilin telinga melembutkan. Namun, jika anda mengalami jangkitan telinga, elakkan menggunakan titisan telinga ini.

Membilas saluran telinga dengan alat suntikan (picagari)

Kaedah ini menggunakan alat suntikan bulat untuk menyuntik air atau garam ke telinga. Proses ini bertujuan untuk membilas saluran telinga, sehingga telinga boleh keluar. Kaedah ini tidak dapat dilakukan pada orang yang memiliki lubang pada gendang telinga.

Gunakan Putik kapas hanya dibenarkan membersihkan telinga luar, bukan saluran telinga dalam. Sementara itu, kaedahnya lilin telinga Ia juga tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan kecederaan, seperti luka bakar pada saluran telinga dan telinga luar atau gendang telinga berlubang.

Perlu diingat bahawa membersihkan kotoran telinga dengan alat tertentu mesti dilakukan oleh doktor. Oleh itu, berjumpalah dengan doktor jika anda ingin membersihkan kotoran telinga, dan juga jika anda mempunyai keluhan telinga atau pendengaran.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found