Keluarga

Jangan Pilih Sabun Yang Salah Untuk Kulit Sensitif Bayi

Kulit sensitif bayi memerlukan penjagaan khas dan produk untuk mereka, terutamanya jenis sabun. Dalam memilih produk penjagaan yang salah, kulit bayi sebenarnya boleh terganggu. Elakkan menggunakan pproduk yang biasanya digunakan untuk orang dewasa, kerana tidak sesuai untuk keadaan kulit bayi.

Oleh kerana mereka cenderung kurus dan lembut, kulit sensitif bayi lebih cenderung kepada masalah kulit daripada orang dewasa. Untuk menjaga kulit bayi yang sensitif, anda harus menggunakan produk dengan formula yang khusus untuk kulit sensitif bayi.

Menjaga Kebersihan dan Kesihatan Kulit Bayi

Merawat kebersihan dan kesihatan kulit bayi dapat dilakukan dengan memandikan bayi dengan menggunakan sabun bayi khas yang mampu membersihkan dan menjaga kulit bayi dengan baik. Kemudian, bersihkan wajah, leher, dan tangan bayi setiap hari dengan kain bersih.

Selain itu, ketika memandikan bayi, elakkan menggunakan air yang terlalu panas atau sejuk. Dianjurkan untuk memandikan bayi dengan air suam, pada suhu sekitar 37 darjah Celsius atau sebagai suhu badan.

Mandi bayi tidak boleh terlalu lama. Bayi di bawah usia satu tahun tidak dianjurkan untuk mandi lebih dari 10 minit, kerana boleh menjadikan kulit bayi kering dan mudah teriritasi.

Sehingga kulit sensitif bayi dilindungi dari panas yang berdebu, anda boleh mencuba memakai pakaian dari bahan serat semula jadi seperti kapas dan melonggarkan pakaian yang dipakainya untuk menjaga peredaran udara dan mengekalkan penyerapan peluh yang baik. Dan jangan lupa untuk memeriksa dan menukar lampin bayi secara berkala untuk mengelakkan ruam lampin pada bayi.

Petua Memilih Sabun Bayi yang Betul

Selain perkara-perkara yang disebutkan di atas, mencegah kulit sensitif bayi daripada mengalami kekeringan dan kerengsaan juga dapat dilakukan dengan memilih sabun bayi yang tepat. Ibu disarankan memilih sabun bayi yang mengandungi ramuan dengan formulasi ringan dan mampu menjaga keseimbangan pH kulit bayi.

Berikut adalah beberapa kriteria untuk memilih sabun bayi:

  • Mengandungi Gliserin

Sabun bayi yang mengandungi gliserin cenderung melembapkan kulit bayi sehingga dapat mencegah kulit kering dan jengkel.

  • pH seimbang

Juga penting untuk memastikan sabun bayi mempunyai pH yang seimbang. Ibu boleh memilih sabun bayi dengan maklumat pH seimbang, yang bermaksud tingkat pH sabun telah seimbang dan disesuaikan agar mendekati nilai pH kulit bayi, sehingga dapat membantu menjaga kesehatan lapisan kulit bayi.

  • Hypoallergenic

Sekiranya pembungkusan sabun bayi mempunyai keterangan hypoallergenic, yang bermaksud bahawa risiko produk menyebabkan kerengsaan atau reaksi alergi cenderung lebih kecil.

  • Bebas wangian berbahaya dan alkohol

Sebaiknya pilih sabun bayi yang bebas dari wangian dan alkohol berbahaya untuk mengelakkan risiko kerengsaan kulit bayi.

  • Paraben percuma

Parabens sering digunakan sebagai pengawet dan mencegah pencemaran bakteria atau kulat dalam produk. Walau bagaimanapun, produk yang mengandungi parabens perlu diperhatikan kerana dianggap mempunyai kemungkinan meningkatkan risiko terkena barah.

  • Elakkan produk dengan label antibakteria

Kandungan ini tidak biasa di produk bayi khas. Walaupun kelihatan lebih berguna untuk menjaga kesihatan kulit bayi, ternyata penggunaan sabun antibakteria pada bayi sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Setelah memandikan bayi, agar kulit bayi sentiasa lembap dan terhidrasi dengan baik, jangan lupa untuk menggunakan pelembap pada kulit bayi. Kemudian ganti lampin bayi secara berkala dan bersihkan dengan berhati-hati, agar kegatalan pada kulit dapat dielakkan.

Memilih rawatan termasuk sabun untuk kulit sensitif bayi memang memerlukan perhatian khusus. Jadi, ibu bapa harus lebih berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit yang sensitif pada bayi, agar kesihatan kulit bayi terjaga dan kegatalan pada bayi dapat dielakkan.