Kesihatan

Manfaat Manggis untuk Kesihatan yang sangat disesalkan

Di sebalik rasa manis dan masam buah manggis, ada banyak memberi faedahuntuk kesihatan apa yang kita dapat. Pelbagai mkhasiat buah manggis ini adalah terima kasih kepada pelbagai kandungan pemakanan penting yang dikandungnya.

Terdapat pelbagai nutrien yang terkandung dalam buah manggis, termasuk vitamin C, vitamin B2, folat, magnesium, dan xanthones. Kandungan nutrien pada buah manggis dipercayai dapat menurunkan berat badan, meningkatkan daya tahan, dan juga mencegah barah.

BerKhasiat Buah Manggis

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan manggis yang anda dapat dengan memakan buah ini secara berkala:

1. Menurunkan berat badan

Manfaat buah manggis yang paling popular ialah ia dapat membantu menurunkan berat badan. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang menggunakan jus manggis dua kali sehari cenderung mempunyai indeks jisim badan yang lebih rendah (BMI). Ini dipercayai kerana manggis mengandungi zat anti-radang yang berperanan dalam meningkatkan metabolisme lemak sehingga dapat mencegah kenaikan berat badan.

Walaupun dikatakan boleh menurunkan berat badan, jangan jadikan manggis sebagai satu-satunya makanan yang anda makan setiap hari. Semasa anda ingin menurunkan berat badan, anda masih perlu makan makanan yang sihat dan seimbang dan kerap bersenam.

2. Meningkatkan daya tahan

Kandungan serat, vitamin C, mineral, dan xanthones Manggis berguna untuk meningkatkan daya tahan. Selain itu, manggis juga mengandungi sebatian yang bersifat antibakteria, jadi dengan memakannya, diyakini bahawa daya tahan tubuh dapat melawan infeksi dengan lebih baik.

3. Mengawal tahap gula dalam darah

Manfaat lain dari buah manggis ialah ia membantu mengawal kadar gula dalam darah. Ini kerana manggis mengandungi serat yang dapat membantu menstabilkan kadar gula dalam darah.

Selain kandungan serat dalam manggis, kandungan xanthones Buah ini juga didakwa dapat membantu menstabilkan kadar gula dalam darah. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

4. Melegakan artritis

Kandungan vitamin C dalam manggis dipercayai dapat mengatasi artritis. Selain itu, buah manggis juga mengandungi bahan anti-radang yang dapat melegakan sakit sendi, walaupun ini juga masih perlu diselidiki lebih lanjut.

5. Mencegah barah

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk buah manggis, dapat membantu mengurangkan risiko barah. Ini kerana manggis mengandungi zat xanthones yang merupakan antioksidan dan anti-inflamasi, sehingga dapat melawan perkembangan dan penyebaran sel-sel barah di payudara, perut, dan paru-paru.

Buah manggis dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dan pastinya mengandungi banyak nutrien. Tetapi ingat, jangan hanya bergantung pada manggis ketika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu. Anda masih perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.