Kesihatan

Sindrom Asherman - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Sindrom Asherman adalah keadaan ketika Tisu parut terbentukdi dalam rahim atau serviks. Keadaan ini, juga dikenali sebagai lekatan rahim, adalah kes yang jarang berlaku dan paling sering dialami oleh wanita yang baru saja menjalani pembedahan pada rahim, termasuk kuretase.

Pada dasarnya, tisu parut adalah tisu yang terbentuk semasa proses penyembuhan luka. Luka ini boleh timbul kerana pelbagai sebab, seperti luka bakar, parut cacar, hingga parut pembedahan.

Dalam sindrom Asherman, tisu parut terbentuk di rahim, dan membuat bahagian dalam dinding rahim atau serviks melekat bersama, menyebabkan rahim mengecil.

Berdasarkan keparahannya, sindrom Asherman terbahagi kepada tiga, iaitu:

 • Tahap ringan, yang merupakan keadaan apabila lekatan rahim berlaku kurang dari satu pertiga dari rongga rahim
 • Tahap sederhana, iaitu keadaan apabila lekatan rahim berlaku pada satu pertiga hingga dua pertiga rongga rahim
 • Paras yang teruk, iaitu keadaan ketika lekatan rahim berlaku di lebih dari dua pertiga rongga rahim atau hampir di semua bahagian rahim

Punca Sindrom Asherman

Dalam kebanyakan kes, sindrom Asherman berlaku setelah penghidap menjalani prosedur kuretase. Prosedur kuretase ini biasanya dilakukan setelah keguguran atau setelah mengalami keadaan di mana plasenta ditahan di rahim (retensi plasenta).

Risiko terkena sindrom Asherman meningkat jika prosedur kuret dilakukan 2–4 minggu setelah melahirkan. Di samping itu, semakin banyak prosedur kuret yang dilakukan (lebih dari 3 kali), semakin tinggi risiko terkena sindrom Asherman.

Sebagai tambahan kepada prosedur kuretase, sindrom Asherman juga boleh berlaku pada wanita yang mempunyai keadaan berikut:

 • Adakah anda pernah bersalin caesar atau menjahit rahim untuk menghentikan pendarahan?
 • Menjalani terapi radiasi atau radioterapi ke kawasan pelvis
 • Menderita jangkitan organ pembiakan
 • Menghidap tuberkulosis atau schistosomiasis
 • Menghidap endometriosis
 • Telah menjalani pembedahan membuang fibroid atau polip

Gejala Sindrom Asherman

Setiap pesakit mungkin mengalami gejala yang berbeza, bergantung kepada keparahannya. Berikut adalah gejala sindrom Asherman yang dibahagikan dengan keparahan:

Tahap cahaya

Pada tahap ringan, beberapa penderita mungkin tidak mengalami gejala sama sekali, dan kitaran haid masih dapat berjalan normal. Namun, dalam kes tertentu, penghidap juga dapat mengalami gejala seperti hipomenorea atau haid yang hanya sedikit keluar.

Tahap sederhana

Pada tahap sederhana, pesakit mungkin mengalami simptom hipomenorea kerana lekatan rahim yang meluas. Sekiranya tisu parut merangkumi bahagian leher rahim, kekejangan dan sakit perut juga mungkin berlaku kerana rahim akan berusaha lebih keras untuk mengeluarkan darah.

Tahap berat badan

Pada tahap yang teruk, beberapa gejala yang dapat dialami adalah:

 • Amenorea atau tidak ada haid sama sekali
 • Kekejangan perut atau sakit, kerana aliran haid yang tersekat di rahim
 • Menstruasi haid, yang merupakan keadaan ketika aliran darah haid tidak mengalir di luar badan, tetapi ke rongga pelvis

Pada sindrom Asherman yang sederhana atau teruk, penghidapnya mungkin mengalami kesukaran untuk hamil atau menghadapi risiko keguguran sekiranya kehamilan mungkin dilakukan.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas. Gejala ini boleh berlaku kerana masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, pemeriksaan awal diperlukan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat dan mempercepat rawatan.

Diagnosis Sindrom Asherman

Untuk mendiagnosis sindrom Asherman, doktor akan memulakan dengan menanyakan simptom atau aduan pesakit, riwayat kelahiran atau kuretasi, dan riwayat perubatan keseluruhan pesakit.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa pemeriksaan sokongan lain, seperti:

 • Ujian hormon, untuk memeriksa sama ada terdapat masalah hormon yang mencetuskan gangguan haid
 • Ultrasound transvaginal, untuk melihat keadaan di rahim dan serviks, tiub fallopi, dan kawasan pelvis dengan memasukkan alat ultrasound melalui faraj
 • Histeroskopi, untuk melihat keadaan bahagian dalam rahim, dengan memasukkan tiub kecil dengan kamera (histeroskop)
 • Hysterosalpingogram (HSG), untuk melihat keadaan rahim dengan foto sinar-X dan bantuan pewarna khas yang dimasukkan ke dalam rahim
 • Histerosonografi, untuk melihat keadaan rahim dengan ultrasound dan bantuan larutan garam (garam) yang dimasukkan ke dalam rahim
 • MRI pelvis, untuk melihat keadaan rahim sekiranya kaedah sebelumnya tidak dapat dilakukan, misalnya kerana lekatan rahim yang sangat luas
 • Ujian darah, untuk memeriksa keadaan lain yang boleh menyebabkan sindrom Asherman

Rawatan Sindrom Asherman

Sindrom Asherman dirawat dengan pembedahan yang bertujuan untuk memperbaiki ukuran dan bentuk rongga rahim. Operasi dilakukan dengan bantuan histeroskop. Operasi ini lebih disukai untuk pesakit sindrom Asherman yang mengalami kesakitan dan ingin hamil.

Semasa operasi dijalankan, doktor akan memberi pesakit anestesia umum supaya pesakit tidak merasa sakit. Selepas itu, doktor akan membuang tisu parut dan membebaskan lekatan pada rahim menggunakan alat pembedahan kecil yang dilekatkan pada hujung histeroskop (tiub kecil dengan kamera).

Selepas tisu parut dikeluarkan, doktor akan meletakkan belon kecil di dalam rahim selama beberapa hari. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa rongga rahim tetap terbuka selama tempoh penyembuhan dan lekatan tidak berulang.

Untuk mengelakkan jangkitan akibat pembedahan, doktor boleh menetapkan antibiotik. Doktor juga dapat memberi hormon estrogen yang berfungsi untuk membantu dinding rahim pulih, sehingga pesakit sindrom Asherman dapat mengalami haid normal.

Selepas beberapa hari, doktor mungkin mengulangi histeroskopi untuk melihat apakah pembedahan sebelumnya berjaya dan tidak ada lagi lekatan pada rahim. Selepas aksi, masih ada kemungkinan lekatan berulang. Oleh itu, doktor akan menasihatkan pesakit untuk menunggu 1 tahun untuk hamil.

Komplikasi Sindrom Asherman

Komplikasi boleh berlaku pada wanita yang hamil setelah menjalani rawatan untuk sindrom Asherman. Beberapa komplikasi adalah:

 • Kelahiran pramatang
 • Bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah
 • Keabnormalan rahim
 • Plasenta accreta

Walaupun jarang berlaku, komplikasi berikut juga boleh berlaku akibat prosedur histeroskopi:

 • Berdarah
 • Perforasi rahim, yang merupakan luka menembusi yang berlaku di dinding rahim
 • Jangkitan pelvis

Pencegahan Sindrom Asherman

Sindrom Asherman sukar dicegah. Namun, risikonya dapat dikurangkan jika kuret dilakukan dengan hati-hati dan dibantu oleh ultrasound. Selain itu, memberi terapi hormon kepada wanita setelah menjalani pembedahan rahim juga dianggap dapat mengurangkan risiko sindrom Asherman.