Kehidupan yang sihat

Lakukan kaedah ini supaya anda tidak takut pergi ke doktor gigi

Ramai orang masih takut untuk pergi ke doktor gigi, terutamanya dengan bayang-bayang jarum dan bunyi gerudi gigi yang berdengung. Sebenarnya, ada beberapa masalah pergigian yang tidak dapat diabaikan atau ditangani sendiri di rumah. Oleh itu, mari kita sama-sama mengetahui cara mengatasi rasa takut pergi ke doktor gigi.

Kadang-kadang ketakutan doktor gigi atau rawatan yang dilakukan sangat sengit sehingga anda memilih untuk menahan sakit daripada pergi ke doktor gigi. Sebenarnya, kesihatan mulut dan pergigian yang buruk boleh menjadi faktor risiko masalah kesihatan lain, seperti penyakit jantung, jangkitan, dan juga strok.

Punca Orang Selalunya Takut pada Doktor Gigi

Terdapat beberapa sebab di sebalik ketakutan seseorang untuk pergi ke doktor gigi, seperti ketakutan akan kesakitan yang mungkin disebabkan oleh prosedur perubatan, takut anestetik tempatan tidak berfungsi dengan betul, atau merasa tidak berdaya dan tidak selesa kerana mereka tidak dapat melihat apa itu sedang dilakukan.gigi gigi pada giginya.

Takut pergi ke doktor gigi juga berpunca dari nasihat yang tidak sesuai pada masa kanak-kanak, seperti, “Ayo, gosok gigi. Sekiranya tidak, anda mesti pergi ke doktor gigi. " Kalimat seperti ini boleh membuat seseorang merasakan bahawa lawatan ke doktor gigi adalah perkara yang menakutkan.

Petuatidak perlu takut untuk pergi ke doktor gigi

Agar anda tidak merasa takut lagi semasa anda melawat doktor gigi, berikut adalah beberapa persediaan yang boleh anda lakukan:

1. Cari doktor gigi yang boleh anda percayai

Anda mungkin takut akan kesakitan, bau, atau bunyi alat muzik di bilik peperiksaan. Walau bagaimanapun, semua kebimbangan itu dapat reda apabila anda mengetahui bahawa anda dirawat oleh doktor gigi yang anda percayai.

Oleh itu, cuba cari rujukan kepada doktor yang dipercayai di sekitar anda daripada saudara-mara, rakan, atau rakan pesakit di forum kesihatan di internet. Dengan begitu, ketakutan anda untuk pergi ke doktor gigi dapat mereda.

2. Ketahui tteknologi pergigian terkini

Adakah anda tahu bahawa sekarang ada ubat bius yang tidak perlu disuntik melalui jarum? Doktor gigi anda mungkin telah menggunakan ubat bius dalam bentuk gel, semburan, atau ubat kumur.

Begitu juga dengan teknologi penjagaan gigi, seperti latihan gigi yang menggunakan laser untuk membersihkan dan meluruskan rongga. Ini dapat mengurangkan risiko kesakitan yang dirasakan oleh pesakit.

Sekiranya anda mengetahui bahawa doktor gigi anda telah menggunakan teknologi penjagaan gigi terkini seperti di atas, anda boleh pergi ke doktor gigi dengan tenang dan menjalani rawatan gigi secara rutin tanpa perlu risau atau takut.

3. Kenali jenis anestetik dan penghilang rasa sakit

Perkembangan perubatan baru-baru ini juga membolehkan doktor gigi mengurangkan kesakitan dengan ketara. Dengan mengetahui perkembangan ini, rasa takut dan bimbang anda dapat dikurangkan. Berikut adalah beberapa jenis ubat bius yang mungkin digunakan oleh doktor gigi anda:

  • Anestetik topikal untuk gusi, yang boleh digunakan sebelum anestetik yang lebih luas diberikan, sehingga anda tidak merasa sakit ketika suntikan diberikan
  • Trangsangan saraf elektrik rawak (TENS), yang merupakan teknik anestetik dengan arus elektrik voltan rendah untuk mengubah persepsi kesakitan pada sel saraf ke minimum
  • Nitro oksida atau gas ketawa, iaitu gas yang diberikan melalui penyedutan, untuk membuat anda merasa santai semasa prosedur pergigian
  • Suntikan ubat pelali ke dalam urat tangan atau lengan, yang kurang menyakitkan dan dapat menenangkan pesakit yang sangat gelisah atau yang harus melalui prosedur yang lebih kompleks
  • Anestesia umum diberikan supaya pesakit “tertidur” semasa pembedahan

4. Cari doktor gigi yang mempunyai kemudahan lengkap

Semakin banyak doktor gigi kini melengkapkan bilik latihan mereka dengan peralatan yang bertujuan untuk memberi keselesaan dan menghilangkan ketakutan, seperti TV, iPod, iPad, atau mainan kanak-kanak.

Beberapa doktor gigi juga mempercantik bilik mereka dengan hiasan dalaman yang menenangkan, seperti dinding berwarna terang, bunga segar, dan sentuhan muzik. Cuba cari doktor gigi yang amalannya dapat membuat anda selesa, sehingga anda dapat lebih santai ketika menjalani rawatan pergigian.

Kesihatan pergigian sangat penting untuk diberi perhatian. Oleh itu, daripada mengelakkan rawatan di doktor gigi, lebih baik mencuba beberapa petua di atas supaya anda tidak lagi takut untuk pergi ke doktor gigi.

Sekiranya ketakutan anda untuk pergi ke doktor gigi begitu besar sehingga anda menghadapi masalah tidur, menangis, berpeluh sejuk, atau merasa sangat cemas setiap kali anda melawat doktor gigi atau memikirkan doktor gigi, anda mungkin mengalami fobia.

Ini boleh memudaratkan, terutama jika ada masalah pergigian yang mesti diatasi dengan segera. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berunding dengan psikologi atau psikiatri untuk mengatasi fobia doktor gigi anda.