Keluarga

Inilah pantang larang makanan untuk hamil dengan cepat

Terdapat beberapa larangan diet yang perlu dipatuhi oleh pasangan yang berusaha mendapatkan bayi. Selain baik untuk sistem pembiakan, sekatan makanan ini juga memberi khasiat kepada tubuh secara keseluruhan. Sekiranya kesihatan tubuh terjaga, secara automatik kemungkinan untuk hamil juga lebih besar.

Kehamilan dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti usia, keadaan kesihatan keseluruhan, keseimbangan hormon, dan berat badan untuk anda dan pasangan. Di samping itu, gaya hidup yang anda jalani, seperti diet dan tahap aktiviti anda, juga mempengaruhi kejayaan memiliki anak.

Makanan yang dapat menurunkan peluang hamil dengan cepat biasanya mengandungi nutrien yang tidak seimbang dan bahan kimia yang tidak normal. Makanan ini dapat mengganggu metabolisme dan keseimbangan tubuh, termasuk sistem pembiakan.

Elakkan Jenis Makanan Ini untuk Mengandung Dengan Cepat

Oleh kerana diet mempunyai pengaruh besar untuk hamil dengan cepat, penting bagi anda dan pasangan anda untuk selalu makan makanan yang sihat dan mengelakkan makanan yang dapat menurunkan tahap kesuburan. Jenis makanan yang harus anda elakkan termasuk:

1. Makanan segera

Walaupun mempunyai rasa yang enak, makanan segera dapat memberi kesan negatif terhadap kesuburan, kamu tahu. Pengambilan makanan segera yang tinggi lemak jenuh diketahui dapat mengurangkan kesuburan wanita. Pada lelaki, terlalu banyak pengambilan makanan jenis ini juga dapat menyebabkan penurunan kualiti sperma.

Selain itu, makanan segera diketahui mengandungi phthalates, iaitu bahan kimia yang biasanya digunakan sebagai bahan mentah untuk plastik dan produk pembersih rumah tangga. Pada tahap tinggi, pendedahan kepada bahan ini boleh mempengaruhi hormon dan mengganggu kerja sistem pembiakan.

2. Ikan tinggi merkuri

Ikan tinggi merkuri, seperti ikan todak, ikan tenggiri, ikan jubin, atau ikan yu, mengandungi merkuri yang sangat tinggi dan tidak disyorkan untuk dimakan oleh anda yang ingin hamil dengan cepat.

Tahap merkuri yang tinggi dalam darah terbukti dapat mengurangkan kesuburan pada lelaki dan wanita. Selain itu, merkuri tidak dapat diekskresikan di luar, tetapi terkumpul di dalam badan. Ini boleh membahayakan bayi yang anda bawa semasa mengandung nanti.

3. Karbohidrat tinggi gula

Karbohidrat tinggi gula adalah karbohidrat yang dicerna dengan cepat dan dapat menaikkan gula darah dengan cepat. Contohnya ialah roti putih, tepung putih, nasi putih, dan semua makanan yang dibuat dari bahan-bahan ini.

Peningkatan gula darah yang cepat menjadikan pankreas harus melepaskan hormon insulin dengan cepat untuk mencegah lonjakan gula darah. sekarang, kadar insulin yang terlalu tinggi di dalam tubuh dapat mengganggu pelepasan telur dari ovari, sehingga persenyawaan tidak dapat terjadi walaupun pada masa subur.

4. Makanan dan minuman yang dibungkus

Makanan dan minuman yang dibungkus biasanya dibungkus dalam bekas yang diperbuat daripada tin atau plastik. Umumnya bekas ini mengandungi bahan kimia yang disebut BPA (BPA).bisphenol A).

Penyelidikan menunjukkan bahawa pendedahan tinggi terhadap BPA dalam badan dari bekas makanan dan minuman yang dibungkus dapat mengurangkan kualiti telur. Selain itu, zat ini juga dapat mengurangi jumlah sperma, jadi peluang untuk membuahi telur sangat kecil.

5. Minuman beralkohol

Selain senarai makanan di atas, pengambilan minuman beralkohol juga tidak digalakkan bagi anda yang ingin cepat hamil. Sebabnya, minuman beralkohol dapat mengurangkan kadar kesuburan wanita dan mengurangkan jumlah dan kemampuan sperma bergerak.

Untuk segera hamil dan menjalani kehamilan yang sihat, anda dan pasangan harus menjauhi jenis makanan yang telah dijelaskan di atas. Selain itu, perbanyakkan pengambilan makanan yang dapat meningkatkan kesuburan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, karbohidrat berserat tinggi, dan ikan rendah merkuri.

Selain itu, anda dan pasangan juga perlu melakukan senaman secara teratur dan mengelakkan tekanan kerana kedua-dua perkara ini sangat mempengaruhi kesuburan lelaki dan wanita. Sekiranya perlu, ambil multivitamin, terutama yang mengandungi asid folik, untuk memastikan keperluan pemakanan anda dipenuhi dan mempercepat kehamilan.

Sekiranya setelah mengelakkan pengambilan makanan di atas, mengamalkan gaya hidup aktif dan sihat, dan melakukan hubungan seks secara teratur, anda masih belum hamil, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang sesuai untuk anda atau keadaan pasangan anda.