Keluarga

Ibu, ini adalah cara menangani bayi yang baru lahir sepanjang malam

Kitaran tidur bayi yang baru lahir masih tidak teratur, dan mungkin dia akan berjaga sepanjang malam. Walaupun Ibu rela bangun lewat, tentu akan lebih menyenangkan jika corak tidur si kecil sama dengan Ibu. Mahu tahu bagaimana? Dengarkan di sini, ayuh!

Selepas melahirkan, tidur lewat memang rutin baru yang mesti anda jalani. Pada masa ini, pola tidur bayi yang baru lahir tidak biasa, kerana dia masih menyesuaikan diri dengan dunia baru di luar rahim. Bayi juga perlu memberi makan setiap 2-3 jam, jadi mereka akan bangun atau harus bangun.

Namun, anda tidak perlu risau. Secara amnya, keadaan ini hanya akan berterusan sehingga bayi berusia 2 bulan. Sekiranya dilatih dengan betul, corak tidur anak kecil anda akan perlahan-lahan berubah dan mengikuti corak tidur ibu anda.

Petua untuk Melatih Corak Tidur Bayi Baru Lahir

Corak tidur yang teratur dapat dilatih seawal mungkin, tepat setelah bayi berusia 1 bulan. Terdapat pelbagai cara yang dapat dilakukan, dan berikut adalah beberapa cara:

1. Ambil nota

Merakam kebiasaan tidur anak kecil anda setiap hari dapat membantu anda merancang jadual tidur anda. Sekiranya ini telah dimulakan sejak awal, si kecil akan terbiasa dan akhirnya akan membentuk corak tidur biasa dalam 2 bulan.

Walaupun begitu, ingatlah bahawa tabiat tidur bayi anda akan berubah setiap hari. Sekiranya hari ini anak kecil anda tidur selama 3 jam dari jam 8 malam, mungkin pada hari berikutnya dia tidak tidur sama sekali sehingga jam 10 malam. Jadi, anda masih perlu mengenali tanda-tanda bayi yang mengantuk.

2. Kenali tanda-tanda bayi yang mengantuk

Ibu mesti menyedari tanda-tanda bahawa anak anda mengantuk, termasuk tidak mahu melihat anda, menggosok mata, menguap, dan ribut. Sekiranya tanda-tanda ini terlihat pada dirinya, segera letakkan si Kecil di tempat tidurnya.

Agar dia mudah tertidur, atur bilik tidur dengan selesa. Caranya adalah dengan meredupkan lampu dan mewujudkan suasana tidur yang tenang.

3. Membezakan siang dan malam

Ibu perlu menentukan bahawa siang adalah waktu untuk aktif dan malam adalah waktu untuk berehat. Oleh itu, ketika memasuki siang dan malam, biarkan cahaya di dalam bilik sedikit redup untuk mengurangkan rangsangan. Ibu juga perlu mematikan televisyen agar suasananya menjadi lebih tenang.

Pada waktu pagi dan petang, lakukan sebaliknya. Ibu boleh membuka tingkap bilik tidur sehingga cahaya masuk dan si kecil bangun dari tidurnya. Selepas itu, ajak dia bermain. Dengan cara ini, bayi anda akan belajar bila waktu untuk tidur dan waktu bermain.

4. Pantau tabiatnya

Setelah si kecil berumur 2 bulan, corak tidurnya biasanya mulai biasa kerana kebiasaan menyusu pada waktu malam sudah mulai berkurang.

Jadi, jika pada usia ini berat badannya terus meningkat atau sesuai dengan usianya, tidak perlu membangunkannya untuk memberi makan. Ia akan bangun secara automatik sekiranya terasa lapar. Macam mana boleh jadi.

Corak Tidur Setiap Bayi Berbeza

Jadual tidur bayi dalam setiap keluarga pastinya berbeza kerana bergantung pada keadaan dan tabiat yang berlaku. Yang pasti, Ibu masih perlu menyesuaikan diri dengan perubahan yang ada, agar menjaga Si Kecil dapat merasa lebih mudah dan menyenangkan.

Membuat jadual tidur supaya bayi tidak terjaga sepanjang malam adalah penting. Namun, jangan berpegang pada jadwal dan aktiviti yang telah ditetapkan, kerana ini dapat membuat anda kecewa, mengingat anak anda akan terus berkembang dan selalu memiliki kebiasaan baru.

Sekiranya anda kembali bekerja selepas cuti bersalin, anda perlu berdisiplin dalam melaksanakan jadual baru sebelum benar-benar meninggalkan anak kecil anda di rumah. Sebabnya ialah apabila disimpan dalam jagaan anak atau jagaan harian, dia dapat menyesuaikan diri dengan aktiviti barunya.

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan agar bayi yang baru lahir tidak berjaga sepanjang malam. Yang pasti, sepanjang si kecil menyesuaikan diri dengan waktu tidurnya, anda harus bijak menguruskan waktu agar waktu rehat anda masih mencukupi.

Jadi, jika boleh, luangkan masa untuk tidur semasa anak kecil anda sedang tidur. Sekiranya anda telah menggunakan kaedah ini tetapi tabiat bayi yang baru lahir semalaman berterusan, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda.