Kesihatan

Kenali Punca Hipoglikemia pada Bayi dan Faktor Risiko

Hipoglikemia adalah keadaan di mana gula darah turun di bawah nilai normal. Selain orang dewasa, keadaan ini boleh berlaku pada bayi dengan pelbagai sebab. Hipoglikemia pada bayi boleh membahayakan jika tidak dikenali dan dirawat dengan cepat dan tepat.

Hipoglikemia sebenarnya normal pada bayi baru lahir, tetapi biasanya hanya sementara, dan kadar gula darah akan meningkat dengan sendirinya dalam 2-3 jam. Masalah dan keperluan pengawasan adalah apabila hipoglikemia berterusan. Biasanya disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, dan boleh mengancam nyawa bayi.

Pelbagai Penyebab Hipoglikemia pada Bayi

Kekurangan pengambilan nutrien semasa kehamilan boleh menjadi penyebab hipoglikemia pada bayi. Beberapa keadaan lain yang juga boleh menyebabkan keadaan ini adalah:

  • Jangkitan
  • Asfiksia semasa lahir
  • penyakit hati
  • Penyakit metabolik kongenital
  • Terlalu banyak insulin kerana diabetes pada wanita hamil yang tidak terkawal
  • Terlalu banyak insulin kerana tumor pankreas

Pada bayi, gejala hipoglikemia kadang-kadang tidak biasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala biasa yang dapat anda kenali, termasuk bayi kelihatan lemah dan tidak mahu menyusu. Dalam kes yang teruk, bayi mungkin mengalami sawan, berhenti bernafas (apnea), dan bertukar bibir dan kuku kebiruan (sianosis).

Faktor Risiko untuk Hipoglikemia pada Bayi

Terdapat beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko hipoglikemia pada bayi, iaitu:

1. Bayi yang menghidap diabetes

Wanita hamil yang menghidap diabetes akan mengalami peningkatan kadar gula dalam darah. Gula darah tinggi ini dapat mengalir ke aliran darah bayi dan mencetuskan pengeluaran insulin di dalam badan bayi. Semasa bayi dilahirkan, pengambilan glukosa dari plasenta akan menurun, sementara tahap insulin di dalam badan bayi masih tinggi. Keadaan ini akan menyebabkan hipoglikemia pada bayi baru lahir.

2. Bayi terlalu besar atau kecil semasa dalam kandungan

Bayi yang besar untuk usia kehamilan (BMK) dan bayi yang kecil untuk usia kehamilan (KMK) kedua-duanya berisiko terkena hipoglikemia semasa kelahiran. Ini kerana bayi dengan kedua-dua keadaan biasanya dilahirkan oleh ibu-ibu dengan intoleransi glukosa.

3. Bayi pramatang atau bayi kurang sebulan

Cadangan glikogen biasanya hanya terbentuk pada trimester ketiga kehamilan, jadi jika bayi dilahirkan sebelum waktunya, bekalan glikogen akan menjadi kurang dan habis lebih cepat. Ini dapat meningkatkan risiko hipoglikemia pada bayi.

4. Bayi lebih banyak bulan (bayi selepas bersalin)

Bayi yang dilahirkan lewat, iaitu selepas kehamilan 42 minggu, juga berisiko terkena hipoglikemia. Pada usia kehamilan 42 minggu, fungsi plasenta akan merosot, sehingga janin menggunakan cadangan glikogennya. Cadangan glikogen yang menurun akan menjadikan bayi lebih mudah terkena hipoglikemia.

5. Bayi yang mengalami tekanan semasa mengandung dan melahirkan anak

Janin dan bayi yang mengalami tekanan mempunyai kadar metabolisme yang tinggi dan memerlukan lebih banyak tenaga daripada bayi lain. Sekiranya pengambilan nutrien tidak mencukupi, bayi yang mengalami tekanan semasa mengandung dan melahirkan akan mudah terkena hipoglikemia.

Di samping itu, beberapa keadaan lain, seperti wanita hamil yang merokok secara aktif, menjalani rawatan, seperti terbutaline, propranolol, dan hipoglikemia oral, dan ibu yang menerima glukosa intravena semasa melahirkan, juga berisiko melahirkan bayi yang hipoglikemik.

Hipoglikemia pada bayi tidak boleh dipandang rendah. Beberapa sebab dan faktor risiko hipoglikemia pada bayi telah dijelaskan di atas. Untuk mengelakkan keadaan ini, penting bagi wanita hamil untuk menjaga kesihatan mereka dan selalu melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin dengan pakar sakit puan. Doktor akan memberikan nasihat dan pemantauan mengikut keadaan wanita hamil.