Kehidupan yang sihat

8 Khasiat Anggur untuk Kesihatan

Terdapat anggur yang berwarna hijau, merah atau hitam. Bukan hanya rasanya yang enak, manfaat anggur untuk kesihatan juga tidak sedikit. Manfaat anggur dapat diperoleh sama ada ketika dimakan mentah atau setelah diproses menjadi jus, jeli, jem anggur, dan bentuk olahan lain.

Anggur mengandungi polifenol, yang merupakan sebatian yang memberikan warna cerah kepada buahnya. Kandungan antioksidan polifenol dalam buah ini, yang telah ditanam 6.000-8.000 tahun yang lalu, memberi tubuh perlindungan dari penyakit dan kerosakan persekitaran, dan membantu melawan radikal bebas.

Pelbagai Khasiat Anggur untuk Kesihatan

Terdapat beberapa kebaikan anggur yang dapat anda rasakan, termasuk:

1. Mengatasi gangguan saluran darah dan jantung

Kandungan polifenol dalam anggur dipercayai dapat membantu mencegah gangguan jantung, melawan radikal bebas, mempunyai kesan anti-radang dan antiplatelet sehingga dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan aterosklerosis, dan menyokong fungsi endotel.

2. Mencegah barah

Ekstrak kulit dan biji anggur mengandungi bahan semula jadi yang dapat membantu melambatkan atau mencegah pelbagai jenis barah, termasuk oral, esofagus, faring, paru-paru, endometrium, usus besar, pankreas, dan prostat.

3. Mengurangkan gejala kekurangan vena kronik

Selain mencegah barah, ekstrak biji anggur juga dapat membantu mengurangkan gejala kekurangan vena kronik, seperti kaki berat, keletihan, ketegangan, sakit dan kesemutan. Menurut penyelidikan, ekstrak daun anggur tertentu dapat mengurangkan bengkak kaki setelah 6 minggu.

4. Menurunkan tekanan darah tinggi

Menurut penyelidikan, kandungan antioksidan yang tinggi dalam anggur dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Selain itu, anggur juga tinggi kalium yang membantu menghilangkan kesan natrium dalam badan, sehingga tekanan darah tinggi dapat dikurangkan.

5. Meningkatkan daya ingatan

Penyelidikan menunjukkan bahawa buah-buahan yang kaya dengan antioksidan dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif sehingga melambatkan penuaan, meningkatkan ingatan verbal dan fungsi motorik, dan merawat gangguan neurologi, seperti penyakit Alzheimer.

6. Mengurangkan risiko diabetes

Satu kajian menunjukkan, penggunaan tiga porsi anggur, kismis blueberry, epal, atau pir setiap minggu, dapat mengurangi risiko diabetes tipe 2. Anggur adalah buah yang tinggi antioksidan, sehingga diyakini baik untuk dimakan oleh penderita diabetes .

7. Melindungi retina mata

Menurut penyelidikan, anggur yang dimakan secara teratur dapat membantu mencegah gangguan retina mata, seperti degenerasi makula. Mengambil ekstrak biji anggur juga dapat mengurangkan tekanan pada mata daripada melihat cahaya yang terlalu terang.

8. Melambatkan penuaan

Anggur juga mengandungi resveratrol yang dapat membantu mencegah penyakit degeneratif, mengaktifkan gen umur panjang dan membantu sel hidup lebih lama. Di samping itu, anggur juga mengandungi lemak tak jenuh ganda, seperti linolenik asid lemak penting yang berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan meningkatkan kepekaan kulit.

Terdapat pelbagai faedah anggur untuk kesihatan, jadi memalukan untuk memasukkan buah ini ke dalam senarai menu makanan sihat setiap hari. Lebih-lebih lagi, anggur mudah diperoleh dan boleh dimakan secara langsung, menjadikannya praktikal untuk menu harian.