Kesihatan

Kenali Gejala Sinusitis pada Kanak-kanak dan Cara Mengubatinya

Sinusitis adalah keradangan pada rongga sinus. Sinusitis boleh berlaku pada usia apa pun, termasuk kanak-kanak. Sinusitis pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh jangkitan atau keadaan lain di luar jangkitan. Untuk mengatasi sinusitis pada kanak-kanak, rawatan yang tepat diperlukan dan sesuai dengan penyebabnya.

Pada peringkat ringan, gejala sinusitis pada kanak-kanak sangat serupa dengan gejala selesema biasa atau ARI pada kanak-kanak. Tetapi jika dibiarkan, sinusitis pada kanak-kanak boleh menjadi lebih teruk, malah menyebabkan komplikasi.

Simptom-GGejala Sinusitis pada Kanak-kanak

Beberapa keadaan boleh meningkatkan risiko sinusitis pada kanak-kanak, termasuk kerap selesema, alergi, gangguan septum rongga hidung (penyimpangan septum), dan polip hidung.

Kanak-kanak yang mengalami sinusitis biasanya akan menunjukkan simptom berikut:

 • Kesesakan hidung selama lebih dari 10 hari.
 • Batuk dan selsema yang tidak hilang.
 • Mukus atau lendir berwarna hijau atau kuning.
 • Sakit di kawasan dahi dan pipi.
 • Terasa seperti lendir yang ditelanmeneteskan hidung).
 • Demam.
 • Mulut berbau busuk.
 • Cerewet dan tiada selera makan.
 • Lemah dan tidak berdaya.
 • Mata dan hidung kelihatan bengkak.
 • Mulut berbau busuk.

Rawatan Sinusitis pada Kanak-kanak dengan Rawatan Sendiri di Rumah

Beberapa rawatan yang boleh anda lakukan di rumah untuk meredakan gejala sinusitis pada kanak-kanak adalah:

1. Meningkatkan penggunaan air

Untuk melegakan keluhan dan mempercepat pemulihan dari sinusitis, pastikan keperluan cecair anak anda dipenuhi. Sekiranya anak anda minum air secukupnya, lendir akan menjadi lebih nipis dan lebih mudah dikeluarkan.

2. Kkompres air suam

Di samping itu, anda juga boleh memampatkan kawasan hidung anak dengan kompres hangat. Penggunaan kompres air suam bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan membantu menipiskan lendir.

3. Ggunakan pelembap

Anda boleh memasang pelembap di bilik tidur anda atau di bilik lain yang sering digunakan oleh anak anda. Udara yang lembap dapat membantu melegakan kesesakan hidung yang dialami oleh kanak-kanak akibat resdung.

4. Sayarehat yang cukup

Pastikan juga anak anda mendapat rehat yang cukup. Dengan rehat yang cukup, proses pemulihan sinusitis pada kanak-kanak akan lebih cepat.

5. Lakukan pembilasan hidung (spengairan hidung aline)

Pengairan hidung masin adalah tindakan menyemburkan air garam atau garam ke hidung anak, untuk membilas rongga hidung. Bilas ini berguna untuk melegakan kesesakan hidung.

Ubat untuk Merawat Sinusitis pada Kanak-kanak

Apabila anak anda menghidap sinusitis, doktor akan menetapkan ubat untuk mengubatinya. Beberapa jenis ubat yang biasanya diberikan oleh doktor adalah:

1. Dekongestan

Ubat ini dapat membantu melegakan kesesakan hidung yang disebabkan oleh penumpukan lendir di rongga sinus. Dekongestan boleh didapati dalam bentuk tablet oral dan semburan hidung (hidung dekongestan).

2. Aantihistamin

Sekiranya sinusitis pada kanak-kanak disebabkan oleh alahan, doktor akan memberi antihistamin kepada anak. Ubat ini berguna untuk mengurangkan reaksi tubuh anak terhadap alergen.

3. Antibiotik

Doktor akan memberikan antibiotik jika sinusitis pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan bakteria, atau jika sinusitis mengakibatkan komplikasi dalam bentuk jangkitan bakteria.

Sinusitis juga dapat dirawat dengan pembedahan, tetapi pilihan rawatan bergantung pada keparahan, respons anak terhadap ubat-ubatan, dan pilihan orang tua.

Anda perlu mengenali dan menyedari gejala sinusitis pada kanak-kanak. Sekiranya anak anda mempunyai simptom di atas, segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan lengkap untuk menentukan penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.