Kesihatan

Baris Penyakit Hidung Yang Boleh Mempengaruhi Anda

Satu fungsi penting hidung itu dia sebagai alat pernafasan. Aterdapat pelbagai penyakit hidung yang boleh mengganggu fungsi ini, dari keadaan perubatan hingga kesan sampingan dari kemalangan.

Hidung sebagai organ utama yang menyokong indera penciuman juga berfungsi menyaring udara yang terhirup dari habuk, kuman dan perengsa. Fungsi yang tidak kurang pentingnya ialah memanaskan dan melembapkan udara yang dihirup, untuk mengelakkan paru-paru dan saluran pernafasan kering.

Ketahui Pelbagai Penyakit Hidung

Salah satu gangguan hidung yang paling biasa adalah hidung tersumbat kerana selesema. Gangguan lain yang boleh mempengaruhi deria bau organ, termasuk:

 • Pendarahan hidung atau pendarahan hidung

  Penyakit hidung yang lain adalah mimisan. Keadaan ini yang sering menyebabkan panik, jarang menjadi tanda masalah kesihatan yang serius. Mimisan sendiri dianggap sebagai gangguan kesihatan ringan dan biasa mengingat terdapat banyak saluran darah di hidung. Kawasan hidung, yang kaya dengan saluran darah, terdapat di permukaan depan dan belakang. Saluran darah ini sangat rapuh sehingga mudah berdarah. Orang dewasa dan kanak-kanak berumur 3-10 tahun adalah kumpulan yang terdedah kepada mimisan.

 • Keabnormalan Dinding pemisah hidung

  Salah satu penyakit hidung yang boleh menyebabkan anda sukar bernafas adalah septum yang menyimpang. Keadaan ini dicirikan oleh gangguan atau penyimpangan dari lokasi septum hidung, yang merupakan dinding pemisah antara rongga hidung kanan dan kiri yang terbuat dari tulang dan tulang rawan. Ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan aliran udara di saluran pernafasan.Gangguan ini boleh berlaku pada beberapa orang tanpa menyedarinya. Umumnya, pesakit baru akan mengalami keluhan apabila terdapat masalah dengan pernafasan yang besar dan memerlukan rawatan perubatan. Penyebab penyakit hidung ini biasanya disebabkan oleh kongenital atau kecederaan pada hidung.

 • Polip hidung

  Penyakit hidung lain yang boleh berlaku kepada anda adalah polip atau benjolan di hidung. Polip di hidung mempunyai ciri-ciri tonjolan bertekstur lembut, tidak menyebabkan kesakitan dan tidak termasuk dalam kategori barah. Biasanya, benjolan tumbuh di saluran atau rongga sistem pernafasan. Penyakit ini secara amnya menimpa orang dewasa dan dapat disembuhkan dengan kaedah perubatan. Biasanya, keadaan awal kehadiran penyakit hidung ini tidak menyebabkan gejala. Seiring dengan bertambahnya polip, kemungkinan benjolan akan menyekat saluran hidung, menyebabkan masalah pernafasan, kehilangan deria bau, dan jangkitan yang kerap.

 • Rhinitis

  Rhinitis terbahagi kepada dua, iaitu rhinitis alergi dan rhinitis bukan alergi. Rinitis alergi berlaku apabila tubuh menghasilkan imunoblobulin E (IgE) sebagai tindak balas terhadap alergen (bahan penyebab alergi). Kemudian histamin dan leukotrien dilepaskan di dalam badan, yang menyebabkan lapisan hidung mengalami reaksi keradangan. Walaupun penyebab rhinitis bukan alergi lebih bervariasi, mulai dari paparan asap rokok, aroma kuat, perubahan cuaca, hingga kerengsaan debu. Di samping itu, penyakit hidung lain adalah patah hidung yang biasanya terjadi kerana pukulan keras atau objek tumpul hingga muka. Kecederaan ini termasuk dalam kes yang teruk kerana menyebabkan rasa sakit, bengkak dan sukar bernafas.

Secara umum, patah hidung kecil dirawat di rumah. Sementara itu, rawatan dari doktor diperlukan jika rasa sakit semakin teruk, sering berdarah, bengkak yang tidak hilang dan hidung kelihatan bengkok.

Apa sahaja jenis penyakit hidung yang anda derita, jangan ambil ringan, terutamanya jika gejala yang anda rasakan semakin teruk. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.