Kehidupan yang sihat

Pelbagai Mitos Cara Menghilangkan Jerawat Dan Fakta Di Sebaliknya

Terdapat pelbagai mitos mengenai bagaimana menghilangkan jerawat yang belum diketahui sebenarnya. Hati-hati, penjagaan kulit wajah tidak dapat dilakukan dengan sembarangan dan perlu disesuaikan dengan jenis kulit. Mari kenali pelbagai mitos mengenai jerawat dan fakta di sebalik itu.

Jerawat boleh dialami oleh sesiapa sahaja, remaja dan juga orang dewasa. Seorang remaja biasanya berjerawat ketika memasuki akil baligh. Ini boleh berlaku disebabkan oleh peningkatan jumlah hormon dalam badan.

Pada orang dewasa, kemunculan jerawat boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti bakteria, pengeluaran sebum yang berlebihan, dan pori-pori yang tersumbat. Malangnya, masih ramai yang tidak mengetahui mengenai perkara ini. Sebenarnya, cara yang betul untuk menghilangkan jerawat adalah dengan mengetahui puncanya.

Dalam memilih cara yang salah untuk menghilangkan jerawat, ia sebenarnya boleh memperburuk keadaan kulit wajah anda.

Mitos dan Fakta mengenai Cara Menghilangkan Jerawat yang Penting untuk Tahu

Berikut adalah beberapa mitos mengenai bagaimana menghilangkan jerawat yang sering didengar di masyarakat bersama dengan fakta:

1. Jangan makan coklat

Ada mitos bahawa makan coklat boleh mencetuskan jerawat, jadi salah satu cara untuk mencegahnya adalah dengan tidak memakan coklat. Sebenarnya, tidak ada makanan yang secara langsung menyebabkan jerawat.

Namun, kandungan gula dan susu dalam beberapa makanan, termasuk coklat, dapat meningkatkan pengeluaran insulin. Tahap insulin yang tinggi dalam badan boleh mencetuskan pengeluaran hormon androgen yang berlebihan, sehingga kulit lebih rentan terhadap jerawat.

Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih diperlukan mengenai kesan kandungan susu dan gula dalam coklat terhadap penyebab jerawat. Sekiranya anda ingin makan coklat, anda boleh memilih coklat gelap yang rendah gula dan susu.

2. Bersih muka lebih kerap

Ramai orang percaya bahawa membersihkan wajah dengan lebih kerap dapat menghilangkan jerawat. Sebenarnya, membersihkan wajah anda terlalu kerap sebenarnya boleh menjadikan kulit kering, mudah teriritasi, dan memburukkan lagi jerawat yang muncul.

Bersihkan wajah dengan cukup untuk melakukan dua kali sehari. Kaedah ini berkesan untuk membersihkan kulit dari kotoran dan minyak berlebihan dan membuang sel kulit mati.

3. Hanya memerah jerawat

Tidak sedikit orang yang mencari cara cepat untuk menghilangkan jerawat dengan memerahnya. Sebaliknya, kaedah ini sebenarnya menjadikan jerawat lebih sukar untuk hilang dan meninggalkan parut.

Untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan jerawat, anda boleh menggunakan gel, salap, krim, atau losyen khusus jerawat yang mengandungi benzoil peroksida atau asid salisilik. Walau bagaimanapun, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

4. Elakkan menggunakan kosmetik

Sebilangan wanita mempunyai kulit sensitif sehingga mereka lebih mudah terkena jerawat kerana menggunakan produk tersebut solekan pasti. Sekiranya anda mempunyai kulit yang mudah berjerawat atau berjerawat, kami cadangkan penggunaannya solekan berlabel bebas minyak, bukan komedogenik, atau tidak mesra alamc.

Anda juga boleh menggunakan kosmetik yang mengandungi bahan anti jerawat, seperti benzoil peroksida dan asid salisilik. Jadi, cara yang betul untuk menghilangkan jerawat tidak bermaksud anda tidak boleh menggunakannya solekan sama sekali, tetapi anda harus memilih kosmetik yang sesuai dengan jenis kulit anda.

5. Ubat gigi dapat menghilangkan jerawat

Sebilangan orang mungkin membuktikan bahawa ubat gigi dapat mengeringkan jerawat dengan cepat. Walau bagaimanapun, kandungan kimia dalam ubat gigi sebenarnya boleh membuat kulit menjadi merah atau jengkel.

Oleh itu, jika anda sering menggunakan ubat gigi untuk menghilangkan jerawat, anda harus berhenti dari sekarang dan menggantinya dengan krim jerawat yang mengandungi asid salisilat.

6. Elakkan menggunakan pelindung matahari

Agar tidak muncul jerawat, anda mungkin disarankan untuk tidak menggunakan pelindung matahari. Pelindung matahari dapat menyumbat pori-pori wajah, sehingga mencetuskan jerawat jika dibiarkan semalaman dan tidak dibersihkan.

Oleh itu, cara yang tepat untuk menghilangkan jerawat adalah membersihkan pelindung matahari setelah seharian memakainya. Anda juga disarankan untuk memilih pelindung matahari yang berisi bukan komedogenik atau bebas minyak.

7. Biarkan sahaja, ia juga akan hilang dengan sendirinya

Jerawat berlaku apabila kelenjar kulit menghasilkan terlalu banyak minyak dan menyumbat liang. Sebilangan orang percaya bahawa jerawat akan hilang sendiri apabila pengeluaran minyak semula jadi berkurang. Namun, pernyataan itu tidak sepenuhnya benar.

Jerawat boleh bertambah teruk dan menyebabkan parut atau tisu parut jika anda membiarkannya sahaja. Jadi, lebih baik berjumpa doktor sekiranya jerawat anda tidak membaik setelah mencuba kaedah menghilangkan jerawat.

Pelbagai mitos dan kekurangan maklumat mengenai pelbagai penyebab jerawat dan rawatannya, boleh membuat anda salah dalam memilih cara yang tepat untuk menghilangkan jerawat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai mitos sekitar jerawat atau ingin mengetahui cara menghilangkan jerawat yang sesuai untuk jenis kulit anda, berjumpa doktor untuk mengetahui jawapannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found