Kehidupan yang sihat

Lihat faedah lada yang sangat disesalkan

Lada atau lada adalah salah satu rempah dapur yang paling banyak digunakan dalam masakan, terutama masakan Indonesia. Terdapat dua jenis lada yang diketahui oleh orang ramai, iaitu lada hitam dan lada putih. Namun, tahukah anda bahawa selain digunakan sebagai rempah dapur, ada juga manfaat lada dalam sektor kesihatan yang sangat disesalkan?.

Lada itu sendiri adalah buah yang belum masak yang dihasilkan dari tanaman Piper nigrum. Sejarah mencatatkan bahawa pada abad ke-18, seorang penjelajah Portugis bernama Vasco de Gama, telah mengetuai ekspedisi dalam misi mencari lada untuk perdagangan. Selain menjadi komoditi yang paling banyak diperdagangkan di dunia, ternyata lada juga telah lama digunakan dalam perubatan tradisional di India. Hingga kini, ada yang menganggap manfaat lada dapat menyembuhkan keadaan tertentu, seperti sakit perut, bronkitis, malaria, dan kolera, walaupun teori ini masih memerlukan bukti lebih lanjut.

Pelbagai Khasiat Lada untuk Kesihatan

Lada adalah sejenis rempah yang mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan. Satu sudu lada mengandungi 6 kalori, 0.2 gram protein, 1.4 gram karbohidrat, dan 0.6 gram serat. Tidak hanya itu, lada juga mengandung kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, kalium, vitamin A, B1, B2, B3, B6, dan vitamin K, walaupun dalam jumlah kecil. Dengan nutrien ini, tidak menghairankan bahawa lada dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan lada, iaitu:

 • Melegakan hidung tersumbat

  Sekiranya anda mempunyai hidung tersumbat, anda boleh menggunakan lada untuk melegakan keadaan. Lada diketahui mengandungi dekongestan semula jadi yang dapat menipiskan penumpukan lendir di saluran pernafasan. Anda juga boleh mendapatkan faedah lada ini dengan mencampurkan sedikit lada dalam beberapa hidangan sup, seperti sup ayam.

 • Mencegah kerosakan sel

  Radikal bebas adalah salah satu penyebab kerosakan sel di dalam badan. Untuk mengelakkan kerosakan ini, anda perlu mendapatkan antioksidan yang mencukupi. Anda boleh mendapatkan antioksidan dari pelbagai buah dan sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkan antioksidan dari lada. Lada diketahui mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Bukan hanya itu, lada juga diketahui mempunyai kesan anti-radang yang dapat mencegah kerosakan sel.

 • Menghambat pertumbuhan bakteria

  Menurut kajian di makmal, ekstrak lada mampu menghambat pertumbuhan bakteria, seperti Escherichia coli, Listeria, Salmonella, dan Staphylococcus. Ini kerana lada mempunyai sifat antibakteria semula jadi yang dapat mencegah bakteria ini tumbuh dalam makanan.

 • Membantu merawat penyakit gastrik

  Manfaat lada setakat ini diketahui dapat membantu orang yang sukar menelan, terutama pada orang tua. Manfaat lada juga diketahui dapat membantu mencegah gangguan gastrik. Ekstrak lada hitam yang mempunyai kesan anti-radang dan antibakteria, berkesan menghalang pertumbuhan bakteria H. pylori yang boleh menyebabkan ulser gastrik.

 • Dapat melegakan artritis

  Selain memiliki sifat antibakteria, ternyata kandungan piperine dalam lada juga memiliki sifat anti-radang yang dianggap dapat mengurangi keradangan dan kesakitan pada penderita artritis. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa piperine dalam lada berguna untuk menghambat hormon prostaglandin dan zat interleukin yang dapat memicu keradangan pada sendi. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih terhad pada ujian haiwan.

 • Kawal kadar gula dalam darah

  Minyak lada dianggap dapat mencegah diabetes jenis 2. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa kandungan piperine dalam lada mampu menurunkan kadar glukosa darah. Sementara itu, kajian lain mengatakan piperine berguna untuk menghalang enzim amilase dalam memecah kanji menjadi glukosa. Walau bagaimanapun, kedua kajian ini masih terbatas pada percubaan haiwan, dan tidak ada kajian yang mengesahkan manfaat lada sebagai ubat diabetes pada manusia.

Walaupun terdapat pelbagai potensi manfaat lada untuk kesihatan, anda masih harus bijak dalam mengkonsumsi lada. Wanita hamil juga disarankan untuk tidak mengonsumsi lada secara berlebihan, untuk mengurangkan risiko keguguran. Juga, elakkan menggunakan lada pada kulit anda, kerana boleh menyebabkan panas dan kemerahan, terutama jika anda mempunyai kulit sensitif. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum anda memutuskan untuk mencuba pelbagai khasiat lada, terutama jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu.