Keluarga

Waspadalah terhadap Bahaya Tetanus Neonatorum pada Bayi Baru Lahir

Tetanus neonatorum adalah penyakit tetanus yang menyerang bayi baru lahir. Bayi baru lahir berisiko tinggi terkena tetanus jika mereka dilahirkan dengan bantuan peralatan bersalin yang tidak disterilkan.

Pencegahan awal tetanus neonatal lebih diutamakan daripada rawatan, kerana kadar kematian pesakit dengan tetanus neonatal sangat tinggi. Penyakit ini masih sering dijumpai di kawasan luar bandar atau pedalaman di mana kemudahan dan kakitangan perubatan masih sukar ditemui.

Punca Tetanus Neonatorum

Penyebab utama tetanus adalah jangkitan bakteria Clostridium tetani, iaitu bakteria yang dapat menghasilkan toksin yang dapat menyerang otak dan sistem saraf pusat.

Bakteria ini biasanya dijumpai di tanah, debu, dan sisa haiwan. Bakteria C. tetani boleh menjangkiti seseorang, termasuk bayi, melalui luka, air mata, atau luka tusukan yang disebabkan oleh benda yang tercemar.

Pada bayi baru lahir, tetanus neonatorum berlaku akibat bakteria ini memasuki tubuh bayi melalui amalan melahirkan yang tidak bersih, seperti memotong tali pusat dengan alat yang tidak steril.

Risiko bayi menderita tetanus neonatal juga boleh meningkat kerana ibu tidak dilindungi oleh vaksin tetanus toxoid (TT) semasa kehamilan. Risiko ini meningkat bukan sahaja untuk bayi, tetapi juga bagi ibu.

Beberapa faktor risiko lain untuk tetanus neonatal termasuk:

  • Proses melahirkan di rumah dengan alat yang tidak steril.
  • Pendedahan kepada bahan yang berpotensi menyebarkan bakteria C. tetani di lokasi atau alat yang digunakan untuk penghantaran atau untuk merawat tali pusat, seperti tanah atau lumpur.
  • Sejarah sebelumnya tetanus neonatal pada kanak-kanak.

Mengetahui Gejala

Beberapa gejala yang mungkin disebabkan jika bayi dijangkiti tetanus neonatorum termasuk:

  • Otak rahang dan muka bayi mengetatkan pada hari ke 2–3 selepas kelahiran
  • Mulut bayi terasa kaku seolah-olah terkunci dan bayi tidak dapat menyusu
  • Kekejangan atau kekakuan otot secara umum yang menyebabkan badan bayi menjadi kaku atau kelihatan membongkok ke belakang
  • Kejang dipicu oleh suara, cahaya, atau sentuhan

Sekiranya tidak dirawat secepat mungkin, keadaan ini boleh membuatkan bayi tidak dapat bernafas. Sebilangan besar kematian bayi akibat tetanus neonatal berlaku antara 3-28 hari selepas kelahiran.

Walaupun pada masa ini jumlah kes tetanus neonatal telah menurun, kes ini tetap menjadi perhatian doktor dan bidan dalam menangani bayi baru lahir.

Pencegahan Awal Tetanus Neonatorum

Pencegahan yang biasa dilakukan ialah penyediaan vaksinasi TT untuk wanita hamil untuk melindungi tubuh daripada tetanus. Vaksin TT biasanya diberikan oleh doktor ketika wanita hamil mencapai trimester kehamilan ketiga. Dos kedua diberikan sekurang-kurangnya 4 minggu selepas dos pertama.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mengesyorkan agar vaksin ketiga diberikan 6 bulan selepas dos kedua untuk memberi perlindungan sekurang-kurangnya 5 tahun.

Selain menggunakan vaksin, prosedur perubatan dan kelahiran yang steril di hospital dapat mencegah bayi dijangkiti tetanus neonatal. Ini kerana kebanyakan bayi yang mati akibat tetanus neonatal disebabkan oleh kelahiran di rumah tanpa prosedur steril yang mencukupi dan persekitaran yang tidak bersih.

Penempatan bidan desa di kawasan kerja Puskesmas juga merupakan salah satu upaya Kementerian Kesehatan Indonesia untuk menjaga dan meningkatkan status kesihatan masyarakat, terutama wanita hamil, membantu melahirkan anak, dan meningkatkan kesehatan ibu dan anak.

Tetanus neonatorum boleh membawa maut pada bayi, jadi penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Sekiranya terdapat gejala tetanus neonatal pada bayi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.