Keluarga

Pelbagai Khasiat Minyak Zaitun untuk MPASI Bayi

Terdapat sejumlah kebaikan minyak zaitun untuk pepejal bayi, dari menyokong perkembangan otak hingga melindunginya dari bakteria jahat. Walaupun mempunyai banyak faedah, memberi minyak zaitun untuk makanan pelengkap bayi tetap harus dipertimbangkan prosedurnya. Lihat ulasan penuh di sini!

Minyak zaitun adalah minyak semula jadi yang diekstrak dari zaitun. Nutrien yang terdapat dalam minyak zaitun tidak hanya membawa manfaat bagi orang dewasa, tetapi juga untuk bayi ketika ditambahkan ke makanan pelengkap mereka.

1 sudu minyak zaitun mengandungi 119 kalori, 13.5 g lemak total, 1.9 g lemak tepu, 1.4 g asid lemak tak jenuh ganda dan 9.9 g asid lemak tak jenuh tunggal. Walaupun hanya mengandungi lemak, minyak zaitun mengandungi lemak yang sangat sihat dan baik untuk dimakan.

Khasiat Minyak Zaitun untuk MPASI Bayi

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak zaitun untuk pepejal bayi:

1. Menyokong perkembangan otak

Minyak zaitun adalah minyak yang kaya dengan asid lemak tak jenuh tunggal. Kandungan asid lemak tak jenuh tunggal ini dapat merangsang pertumbuhan sel saraf sehingga sangat baik untuk perkembangan otak si kecil.

2. Menjaga fungsi organ badan

Kandungan asid lemak tak jenuh tunggal, fenol, dan vitamin E dalam minyak zaitun sangat baik untuk fungsi jantung dan pankreas bayi anda. Selain itu, kandungan minyak zaitun juga diketahui dapat meningkatkan fungsi saluran darah pada bayi.

3. Elakkan pendarahan yang serius

Kandungan vitamin K dalam minyak zaitun juga sangat bermanfaat untuk si kecil anda. Vitamin K adalah agen pembekuan darah yang baik, jadi si kecil dapat mengelakkan masalah pendarahan yang serius, terutama pada usia dia mula belajar berjalan. Selain itu, vitamin K juga sangat baik untuk kesihatan tulang anak-anak.

4. Elakkan kegemukan

Walaupun kaya akan lemak, anda masih boleh menambahkan minyak zaitun ke makanan pelengkap tanpa bimbang si kecil anda akan gemuk. Kandungan asid lemak tak jenuh dengan tepat di dalam minyak zaitun dapat menghalang pembentukan dan pengumpulan lemak jahat di dalam tubuh si kecil.

5. Elakkan bakteria jahat

Kandungan nutrisi dalam minyak zaitun juga dapat menghambat dan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan, bahkan yang tahan terhadap antibiotik. Dengan menambahkan minyak zaitun ke dalam pepejal, si kecil dapat mengelakkan pelbagai jangkitan, seperti jangkitan saluran pencernaan, yang boleh membahayakan kesihatan si kecil anda.

Cara yang betul untuk memberi minyak zaitun untuk pepejal bayi

Walaupun terdapat pelbagai khasiat minyak zaitun untuk pepejal bayi, anda tetap harus memberikannya pada waktu yang tepat dan dengan cara yang betul. Anda boleh memberikan minyak zaitun untuk makanan pelengkap sebaik sahaja bayi berusia 6 bulan.

Walau bagaimanapun, jumlah minyak zaitun dalam makanan bayi juga harus terhad. Sebagai contoh, anda hanya perlu menambahkan 1 sudu teh minyak zaitun dalam setiap 200 gram haluskan Brokoli atau telur rebus cincang untuk si kecil anda. Ingat, jangan berikan minyak zaitun terlalu banyak kepada si kecil kerana ini berisiko menyebabkan cirit-birit.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai minyak masak jika anda ingin memasak makanan tambahan untuk susu ibu untuk si kecil anda, contohnya semasa anda ingin memasak telur dadar atau sayur tumis.

Cara memilih dan menyimpan minyak zaitun juga penting untuk dipertimbangkan untuk mendapatkan minyak zaitun berkualiti terbaik untuk makanan pelengkap. Seboleh-bolehnya, pilih minyak zaitun extra virgin, kerana jenis ini masih mengekalkan antioksidan dan sebatian bioaktif dari zaitun yang bermanfaat untuk si kecil anda.

Simpan minyak zaitun di tempat yang tidak terkena cahaya matahari langsung dan sejuk. Jangan simpan minyak zaitun di dekat dapur, kerana minyak zaitun menjadi lebih cepat tengik.

Setelah mengetahui kebaikan minyak yang sihat ini, anda boleh mula menambahkan minyak zaitun ke makanan pelengkap bayi anda. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pemberian minyak zaitun untuk makanan pelengkap bayi anda, anda boleh berjumpa dengan doktor anda.