Kesihatan

Jangan Menggunakan Main Seks dengan Cuai

Gunakan mainan seks ketika bercinta dan melancap dapat membantu membangkitkan keinginan dan keseronokan seksual. Namun, perhatikan bagaimana menggunakannya dan bagaimana mengobatinya agar anda dan pasangan mengelakkan penyakit menular seksual.

Bentuk mainan seks Ada berbagai macam, ada yang menyerupai bentuk tubuh manusia, seperti alat kelamin, kaki, atau mulut, dan ada yang berbentuk seperti alat kelamin haiwan. Beberapa jenis mainan seks boleh bergetar sehingga dapat memberi rangsangan seksual dan kesenangan kepada pemakainya.

Gunakan Keselamatan Mainan Seks

Industri bantuan seks masih relatif baru, jadi peraturan keselamatan dan keselamatan mainan seks masih tidak terperinci. Perkara yang berkaitan dengan bahan mentah dan bahan kimia yang digunakan masih belum diatur dengan ketat.

Walau bagaimanapun, penggunaan mainan seks secara amnya selamat selagi anda menjaganya dengan baik. Sekiranya faktor kebersihan diabaikan, anda dan pasangan berpotensi dijangkiti penyakit kelamin.

Jangkitan kelamin (STI) yang boleh menular termasuk:

  • Sifilis
  • Herpes
  • Chlamydia
  • HIV dan AIDS
  • Hepatitis B dan hepatitis C
  • Vaginosis bakteria

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menggunakan Mainan Seks

Untuk mengelakkan penularan penyakit akibat penggunaannya mainan seks, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

1. Pilih mainan seks ramuannya selamat

pilih mainan seks dibuat dari silikon kerana cenderung selamat pada kulit dan tidak beracun. Mainan seks dibuat daripada phthalates harus dielakkan kerana risiko menyebabkan alahan.

2. Periksa keadaan mainan seks secara berkala

Pastikan mainan seks tidak rosak atau cacat. Anda perlu memeriksa sebarang lipatan atau lekukan mainan seks dari kemungkinan calar atau kerosakan kecil yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Sekiranya ada, jangan gunakannya. Goresan atau kerosakan pada permukaan mainan seks boleh menjadi tempat pembiakan kuman.

3. Jangan berkongsi mainan seks

Jangan berkongsi penggunaan mainan seks dengan orang lain. Semasa menggunakan mainan seks alat penggetar, anda mesti menutupnya dengan kondom setiap kali anda menggunakannya.

4. Gunakan pelincir

Untuk mengurangkan risiko kerengsaan, anda boleh menggunakan pelincir sebelum menggunakannya mainan seks. Pelincir yang harus digunakan adalah pelincir berasaskan air.

Pelincir jenis ini tidak bertahan selagi pelincir berasaskan silikon atau minyak. Walau bagaimanapun, pelincir berasaskan air cenderung lebih mesra kulit dan lebih senang dibersihkan.

5. Basuh mainan seks sebelum dan selepas penggunaan

bersihkan mainan seks sebelum dan selepas digunakan. Semasa menggunakan mainan seks akan bergerak dari satu bahagian badan ke kawasan yang lain, anda juga mesti mencucinya lagi.

Cara Bersih dan Simpan Mainan Seks

Mainan seks mesti dibersihkan dengan betul supaya risiko dijangkiti STI dapat dikurangkan. Biasanya dalam setiap bungkusan mainan seks ia menunjukkan cara membersihkannya yang telah disesuaikan dengan bahan dari mainan seks sendiri.

Secara amnya mainan seks yang boleh digunakan semula boleh dibersihkan dengan sabun dan air suam. Sekiranya mainan seks yang anda miliki tidak tahan air, anda boleh membersihkannya dengan alkohol.

Selepas setiap pembersihan mainan seks, anda mesti mengeringkannya dengan tuala bersih, kemudian simpan.

Itu adalah peraturan penggunaan mainan seks yang mesti diketahui. Sentiasa baca arahan pada label pembungkusan produk mainan seks berkaitan dengan penggunaan, pencucian dan penyimpanannya. Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai mainan seks, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor.