Kehidupan yang sihat

Ini adalah buah yang mengandungi vitamin C yang tinggi

Vitamin C menjadi salah satu nutrien penting untuk kesihatan kerana pelbagai khasiatnya, mulai dari meningkatkan daya tahan, membantu penyerapan zat besi, hingga menghasilkan kolagen. Untuk mendapatkan pelbagai faedah ini, anda boleh memakan pelbagai jenis buah yang mengandungi vitamin C di bawah ini.

Anda mungkin sering mendengar nasihat untuk makan jeruk agar keperluan vitamin C anda dipenuhi. Memang betul bahawa jeruk kaya dengan vitamin C, tetapi sebenarnya buah yang mengandungi sejumlah besar vitamin C bukan hanya buah sitrus. Terdapat pelbagai jenis buah yang juga mengandungi vitamin C dalam jumlah yang tinggi.

Dos Vitamin C yang Perlu Dimakan Setiap Hari

Keperluan vitamin C setiap orang tidak sama, bergantung pada usia, jantina, dan keadaan kesihatan mereka. Berikut adalah pengambilan vitamin C harian yang disyorkan, mengikut umur dan jantina:

  • Umur 0-9 tahun: 40-50 mg / hari.
  • Remaja lelaki berumur 10-15 tahun: 50-75 mg / hari.
  • Lelaki 16 tahun ke atas: 90 mg / hari.
  • Gadis remaja berumur 10-15 tahun: 50-60 mg / hari.
  • Wanita 16 tahun ke atas: 75 mg / hari.
  • Wanita hamil: 85 mg / hari.
  • Ibu menyusu: 120 mg / hari.

Seperti yang telah disebutkan di atas, keperluan vitamin C seseorang juga ditentukan oleh keadaan kesihatannya. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda berjumpa doktor untuk mengetahui jumlah pengambilan vitamin C yang tepat yang harus diambil, sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Jenis Buah Yang Mengandungi Vitamin C

Selain jeruk, berikut adalah beberapa jenis buah yang kaya dengan vitamin C yang boleh anda makan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda:

1. Jambu batu

Jambu biji adalah salah satu buah dengan kadar vitamin C tertinggi berbanding buah-buahan lain. Rata-rata, satu jambu biji mengandungi 125 mg vitamin C, lebih banyak daripada keperluan harian orang dewasa yang hanya sekitar 70-90 mg / hari. Bukan hanya vitamin C, buah jambu biji juga kaya dengan antioksidan lycopene dan serat yang baik untuk kesihatan. Buah ini juga disebut baik dimakan untuk membantu mencegah demam denggi.

2. Kiwi

Dengan rasa yang menyegarkan, satu buah kiwi dapat mengandung sekitar 60 hingga 75 mg vitamin C. Buah ini juga sesuai sebagai menu diet, kerana memiliki kalori rendah tetapi tinggi kalium dan serat.

3. betik

Anda dapat memenuhi keperluan vitamin C hanya dengan memakan setengah pepaya yang rata-rata mengandung sekitar 90 - 100 mg vitamin C. Uniknya, vitamin C dalam pepaya dipercayai dapat meningkatkan daya ingat anda. Ini dikira kerana betik mengandungi antioksidan dan sifat anti-radang yang dapat membantu mencegah kerosakan otak.

4. Nanas

Adakah anda suka makan nanas? Sekiranya demikian, anda bernasib baik. Sebabnya, buah yang mempunyai rasa masam yang menyegarkan mengandungi sekitar 75 mg vitamin C dalam setiap cawan. Malah, nanas juga diperkaya dengan serat, folat, kalium, dan magnesium yang bermanfaat untuk kesihatan tulang dan jantung.

5. Stroberi

Satu buah yang juga mengandungi vitamin C yang tinggi adalah strawberi. Dalam secawan strawberi, atau setara dengan 150 gram strawberi, mengandungi 90 mg vitamin C. Bukan hanya itu, strawberi juga diperkaya dengan flavonoid yang dipercayai dapat meningkatkan mood dan meningkatkan ingatan.

6. Mangga

Buah ini, yang sangat mudah diperoleh atau mungkin di halaman anda, sebenarnya kaya akan vitamin C. Anda hanya perlu makan sebiji mangga untuk mendapatkan 75 mg vitamin C. Bukan itu sahaja, buah ini dengan rasa manis atau masam juga mengandungi vitamin A. terbukti secara saintifik meningkatkan sistem imun dan kesihatan mata.

7. Cantaloupe

Dalam semangkuk cantaloupe yang dihiris, mengandung sekitar 65 mg vitamin C. Selain vitamin C, cantaloupe mempunyai rasa manis dan segar dan mengandung banyak air, jadi bagus untuk mencegah dehidrasi. Buah ini juga mengandungi serat, folat dan beta karoten yang baik untuk kesihatan saluran pencernaan.

8. Lintah

Buah yang sedap dan manis ini juga dapat menjadi pilihan anda untuk memenuhi keperluan vitamin C harian anda. Kira-kira 7 mg vitamin C terkandung dalam satu buah leci. Tidak hanya itu, lychee juga merupakan buah yang kaya dengan omega-3 dan omega-6 yang bermanfaat untuk kesihatan saluran darah, otak, dan jantung.

9. Siram

Dalam 100 gram buah sirsak mengandung sekitar 30 mg vitamin C. Selain kaya dengan vitamin C, sirsak juga mengandung berbagai nutrien lain, seperti protein, karbohidrat, dan sebagainya.niasin yang dipercayai dapat mengurangkan risiko barah dan mencegah penumpukan kolesterol.

Semasa memakan buah-buahan di atas, seboleh-bolehnya elakkan memprosesnya menjadi jus. Sebabnya, proses penyulingan dipercayai dapat menghilangkan beberapa nutrien penting dalam buah yang anda makan.

Selain buah, anda juga boleh mendapatkan vitamin C dari sayur-sayuran, seperti brokoli, kentang, dan kubis. Untuk memilih jenis makanan yang paling sesuai untuk dimakan sehingga keseimbangan pemakanan terjaga, berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan.