Kesihatan

Cara Melakukan Pertolongan Cemas pada Fraktur

Fraktur berlaku apabila salah satu tulang patah atau pecah menjadi beberapa kepingan. perkara iIni boleh berlaku akibat kecederaan sukan, kemalangan, atau tindakan keganasan.

Fraktur biasanya tidak mengancam nyawa, tetapi memerlukan rawatan perubatan segera dan rawatan awal yang tepat untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk. Oleh itu, penting bagi kita untuk memahami bagaimana memberi pertolongan cemas kepada mangsa patah tulang.

Ciri-ciri Fraktur

Tulang patah dapat dikenali oleh satu atau lebih tanda berikut:

  • Kesakitan di kawasan yang cedera dan semakin teruk dengan pergerakan.
  • Rasa kebas di kawasan yang cedera.
  • Kawasan yang cedera mungkin kelihatan kebiruan, bengkak, atau cacat.
  • Tulang kelihatan menembusi kulit.
  • Pendarahan berat di tempat kecederaan.

Cara Memberi Pertolongan Cemas untuk Fraktur

Apabila anda memberi bantuan kepada orang yang disyaki mengalami patah tulang, jangan memindahkan atau memindahkan orang itu, kecuali untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya. Sementara menunggu bantuan perubatan tiba, anda dapat menghentikan pendarahan dengan memberi tekanan pada luka dengan pembalut steril, kain bersih, atau pakaian bersih.

Sekiranya bantuan perubatan belum tiba dan anda telah menjalani latihan bagaimana meletakkan serpihan atau pendakap (contohnya kayu lurus), pasangkan serpihan ke kawasan di atas dan di bawah tapak patah tulang. Ingat, jangan cuba mengembalikan atau menolak tulang yang menonjol ke kedudukan asalnya.

Inilah cara melakukan serpihan sebagai pertolongan cemas untuk mangsa patah tulang:

  • Tanggalkan pakaian yang menutupi bahagian badan yang disyaki mengalami patah tulang.
  • Sekiranya tidak dapat dikeluarkan, potong pakaian tanpa menggerakkan bahagian badan yang patah.
  • Lekatkan kawasan patah dengan pembaris atau tongkat sebagai serpihan.
  • Sekiranya anda tidak mempunyai pembalut roll, anda boleh membungkus atau membalut belat dengan kertas surat khabar atau sehelai pakaian.

Setelah serpihan selesai, sapukan ais ke kawasan yang retak untuk mengurangkan bengkak dan melegakan kesakitan. Jangan sapukan pek ais terus ke kulit. Balut ais dengan tuala atau kain terlebih dahulu.

Sekiranya orang yang cedera pingsan atau bernafas pendek dan cepat, baringkan dengan kepalanya sedikit lebih rendah daripada badannya. Sekiranya boleh, angkat kaki lebih tinggi daripada badan. Sekiranya orang yang cedera sedar, anda boleh memberi ubat sakit, seperti parasetamol.

Hati-hati dengan Fraktur yang Mengancam nyawa

Sekiranya anda mengesyaki seseorang mengalami patah tulang dan dia tidak bernafas, tidak sedarkan diri, atau kedua-duanya, segera hubungi hospital terdekat untuk mendapatkan bantuan perubatan dan mula memberi bantuan dengan melakukan resusitasi kardiopulmonari. Anda juga harus segera menghubungi pasukan perubatan sekiranya:

Fraktur berlaku di kepala, leher, atau belakang

Fraktur di lokasi ini boleh menyebabkan kecederaan saraf di tulang belakang. Untuk mengangkut orang yang cedera dengan patah serviks yang disyaki, letakkan dia di sisinya di atas tikar dengan permukaan yang kaku. Tetapi ingat, kedudukan leher tidak boleh dibengkokkan. Tangan mangsa harus dibalut di sisi dan dilindungi agar kepala tidak berpusing.

Terdapat tulang patah yang telah menembusi kulit

Sekiranya bahagian yang rosak dapat dilihat melalui kulit, rawatan perubatan segera diperlukan untuk mengelakkan luka daripada dijangkiti. Pasukan perubatan akan membersihkan luka dan tisu yang tercemar (debridemenkemudian cuci luka (jamban).

Kecederaan dengan pendarahan berat

Pendarahan berat boleh menyebabkan pesakit terkejut dan mati. Sekiranya anda mempunyai belat yang ketat (pucuk pucuk), anda boleh meletakkannya 5-7 cm di atas tempat pendarahan di lengan atau kaki. Selepas itu, ketatkan pembalut sehingga pendarahan berhenti sementara menunggu bantuan perubatan tiba.

Setelah pasukan perubatan tiba, mangsa akan segera dibawa ke ER sehingga keadaannya stabil. Apabila pesakit stabil, doktor akan melakukan sinar-X di lokasi patah tulang yang disyaki. Doktor juga boleh meluruskan tulang yang patah dan meletakkannya sehingga tidak menyebabkan kerosakan pada tisu sekitarnya.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)