ubat-az

Barbiturate - Faedah, dos dan kesan sampingan

Barbiturate adalah kelas ubat penenang yang biasa digunakan sebelum pembedahan atau untuk merawat sawan. Kelas ubat ini boleh menyebabkan kelonggaran dan mengantuk, kerana barbiturat dapat mengurangkan aktiviti saraf di otak.

Berkaitan dengan fungsinya sebagai ubat penenang, barbiturat sering disalahgunakan. Penggunaan barbiturat yang tidak betul sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan ketagihan, ketergantungan, koma, dan juga kematian.

Amaran:

 • Penggunaan barbiturat mesti sesuai dengan preskripsi doktor. Penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan ketergantungan dadah dan membahayakan nyawa pengguna.
 • Barbiturate boleh menyebabkan koma dan bahkan kematian, jika digunakan dalam dos yang berlebihan. Dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya gejala berbahaya muncul, seperti kelemahan, kesukaran bercakap, atau sesak nafas.
 • Penggunaan barbiturat jangka panjang harus berada di bawah pengawasan doktor. Bincangkan sekali lagi dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko penggunaan barbiturat jangka panjang.
 • Penggunaan barbiturat pada wanita hamil berisiko menyebabkan kecacatan kelahiran. Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko penggunaan barbiturat semasa kehamilan, dan jangan gunakan ubat ini tanpa preskripsi doktor.
 • Barbiturate diserap ke dalam susu ibu. Untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan barbiturat semasa menyusu.
 • Penggunaan dadah pada kanak-kanak boleh menyebabkan euforia atau kegembiraan yang tidak wajar. Ikuti arahan doktor untuk digunakan semasa memberi barbiturat kepada anak-anak.
 • Berhati-hati menggunakan barbiturat pada orang tua. Pengguna warga emas juga dapat mengalami euforia, dan kelihatan bingung atau tertekan.
 • Beritahu doktor anda jika anda alah kepada barbiturat. Beritahu juga jika anda mempunyai alahan lain, seperti alergi terhadap jenis ubat lain atau alahan terhadap makanan dan minuman.
 • Sebelum menjalani ujian perubatan, beritahu doktor anda jika anda mengambil barbiturat, kerana barbiturat dapat mempengaruhi hasil ujian.
 • Jangan mengambil alkohol atau ubat penenang lain semasa mengambil ubat barbiturat. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, walaupun
 • Penggunaan pil kawalan kelahiran bersamaan dengan barbiturat dapat mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran dan menyebabkan kehamilan. Oleh itu, bincangkan dengan pakar obstetrik anda mengenai kaedah kontrasepsi yang sesuai untuk menunda kehamilan, semasa mengambil barbiturat.
 • Barbiturate boleh menyebabkan pening dan mengantuk, jangan minum ubat ini sebelum melakukan aktiviti yang memerlukan tumpuan, seperti memandu atau menggunakan mesin atau mesin berat.
 • Pergi ke bilik kecemasan dengan segera sekiranya gejala overdosis ubat berlaku, seperti kekeliruan, kesukaran bangun tidur, kelemahan, mudah marah, kurang fokus, ucapan kabur, atau sesak nafas.

Kesan Sampingan Barbiturate

Kesan sampingan biasa menggunakan barbiturat adalah pening, mengantuk, merasa seperti anda mabuk, dan masalah keseimbangan. Kesan ini biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan dan akan hilang sendiri.

Walau bagaimanapun, barbiturat juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk apabila diambil jangka panjang atau tidak seperti yang disyorkan oleh doktor, termasuk:

 • Sakit otot, sendi, atau tulang.
 • Kelemahan otot.
 • Berdarah.
 • Hilang selera makan.
 • Pengurangan berat.
 • Jaundis.
 • Sakit dada.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan di atas muncul.

Jenis, Tanda Dagangan dan Dos Barbiturate

Dos barbiturat yang diberikan bergantung pada jenis ubat, bentuk, dan penggunaan ubat tersebut. Berikut adalah pembahagian dos barbiturat berdasarkan jenis dan tujuan penggunaan:

Thiopental

Tanda dagang Thiopental: Tiopol, Thiopental Sodium, Thiopental (Ber) G.

Semua ubat thiopental diberikan melalui suntikan ke dalam vena (secara intravena). Berikut adalah pembahagian dos thiopental berdasarkan tujuannya:

 • Anestesia sebelum pembedahan

  Matang: 100-150 mg diberikan sebelum operasi, dos maksimum adalah 500 mg.

  Kanak-kanak: 2-7 mg / kgBW diberikan sebelum operasi.

 • Untuk menurunkan tekanan di dalam kepala

  Matang: 1.5-3.5 mg / kgBW.

  Kanak-kanak berumur lebih dari 3 bulan: 1-4 mg / kg berat badan sejam.

 • Untuk merawat sawan yang tidak berhenti pada orang dengan epilepsi (status epilepticus)

  Matang: 75-125 mg / kg berat badan.

  Kanak-kanak: 5 mg / kg berat badan.

Fenobarbital

Untuk penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan phenobarbital, sila lawati halaman ubat phenobarbital.

Pentobarbital

Tanda Dagangan: -

Untuk penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan pentobarbital, sila lawati halaman ubat pentobarbital.

Butabarbital

Tanda Dagangan: -

Untuk penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan butabarbital, sila lawati halaman ubat butbarbital.

Primidone

Tanda Dagangan: -

Untuk mendapatkan penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan primidone, sila lawati halaman ubat primidone. 

Amobarbital

Tanda Dagangan: -

Untuk penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan amobarbital, sila lawati halaman ubat amobarbital.

Secobarbital

Tanda Dagangan: -

Untuk penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan amobarbital, sila lawati halaman Secobarbital Drugs.

Butalbital

Tanda Dagangan: -

Untuk mendapatkan penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan ubat, sila lawati halaman ubat butalbital.

Methohexital

Tanda Dagangan: -

Untuk mendapatkan penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan ubat, sila lawati halaman ubat metoheksital.

Mephobarbital

Tanda Dagangan: -

Untuk penjelasan lengkap mengenai penggunaan, dos, dan cara menggunakan mephobarbital, sila lawati halaman ubat mephobarbital.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found