Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Kesan Sampingan E-Rokok

Ramai orang berpendapat bahawa e-rokok lebih selamat daripada rokok biasa. Sebenarnya, andaian ini tidak sepenuhnya benar. Walaupun tidak menghasilkan asap berbahaya seperti rokok biasa, itu tidak bermaksud bahawa e-rokok tidak mempunyai kesan sampingan.

Sebilangan e-rokok atau vape Bentuknya serupa dengan sebatang rokok. Namun, cara penggunaannya berbeza. Rokok biasa mesti dibakar secara langsung untuk menghasilkan asap. Semasa di vape, pemanasan dilakukan untuk menguap cecair di dalam tangki alat, untuk menghasilkan asap.

Pelbagai Kesan Sampingan E-Rokok

Penggunaan e-rokok telah menjadi kontroversi di kalangan perokok. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa e-rokok dapat membantu berhenti merokok, serta banyak tuntutan bahawa e-rokok lebih selamat daripada rokok biasa.

Sama ada atau tidak tuntutan ini tidak pasti, kerana tidak banyak kajian yang mengkaji kesan jangka panjang penggunaan e-rokok.

Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati sekiranya anda ingin beralih ke jenis rokok ini sebagai cara untuk berhenti merokok. Kesan negatif e-rokok tidak semestinya kurang daripada rokok biasa. Berikut adalah beberapa kesan sampingan e-rokok yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan risiko penyakit darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung

Sebilangan besar cecair yang digunakan dalam e-rokok mengandungi nikotin. Beberapa keadaan yang boleh timbul akibat penggunaan nikotin jangka panjang adalah peningkatan tekanan darah dan degup jantung, serta peningkatan risiko terkena ketahanan insulin, diabetes tipe 2, dan penyakit jantung.

2. Meningkatkan risiko barah

Sebilangan jenama cecair untuk e-rokok mengandungi formaldehid, yang boleh menyebabkan barah. Selain itu, beberapa bahan asas cecair ini, seperti propilena glikol dan gliserol, juga dapat berubah menjadi formaldehid ketika dipanaskan. Ini menjadikan penggunaan e-rokok dianggap meningkatkan risiko terkena barah, seperti barah paru-paru.

3. Meningkatkan risiko kerosakan paru-paru

Aroma lazat yang dihasilkan oleh e-rokok berasal dari bahan berbahaya yang disebut diacetyl. Sekiranya dihirup, bahan ini akan menyebabkan keradangan dan kerosakan pada paru-paru, dan risiko menyebabkan penyakit obliterans bronkiolitis (paru-paru popcorn).

Obliterans bronkiolitisadalah penyakit paru-paru yang jarang berlaku, di mana bronkiol atau saluran udara terkecil di paru-paru rosak secara kekal.

4. Lelakimeletakkannya ingatan pada kanak-kanak

E-rokok sangat popular di kalangan remaja dan dewasa muda. Beberapa kajian setakat ini menunjukkan bahawa kandungan nikotin dalam e-rokok dapat menjadikan remaja lebih aktif.

Namun, jika digunakan dalam jangka panjang, kandungan nikotin ini dapat mengganggu ingatan dan konsentrasi, terutama jika pengguna e-rokok juga menggunakan rokok biasa, atau mengonsumsi alkohol dan dadah.

5. Menyebabkan ketagihan

Kesan sampingan lain dari e-rokok adalah ketagihan. Berhenti menggunakan e-rokok dapat membuat pengguna mengalami gejala penarikan nikotin yang ditandai dengan tekanan, mudah marah, gelisah, dan sukar tidur.

Bahaya lain yang juga perlu dipertimbangkan, terdapat beberapa laporan yang menyatakan bahawa peranti di dalam e-rokok boleh terbakar atau meletup jika bateri terlalu panas.

Jika dibandingkan dengan asap rokok biasa, asap e-rokok dianggap lebih selamat bagi perokok pasif, kerana tahap bahan toksik dan perengsa di dalamnya lebih rendah. Walau bagaimanapun, asap e-rokok masih boleh menyebabkan kerengsaan mata, batuk hidung berair, sesak nafas, dan pening, jika disedut oleh orang di sekitarnya.

Kesan sampingan dari e-rokok masih belum diketahui, jadi anda masih perlu berhati-hati kerana ia mungkin lebih buruk daripada rokok biasa. Walau bagaimanapun, tidak merokok sama sekali lebih baik. Sekiranya anda menghadapi masalah berhenti merokok, cubalah berbincang dengan doktor anda.