Keluarga

Ketahui cara hamil cepat setelah merancang keluarga di sini

Setelah penggunaan perancang keluarga dihentikan, kebanyakan wanita akan kembali subur dan berpeluang untuk hamil. Namun, tidak semua wanita dapat hamil dengan segera setelah menghentikan perancangan keluarga. Tetapi jangan risau, kerana ada beberapa cara untuk hamil dengan cepat setelah merancang keluarga.

Terdapat dua faktor penting yang menentukan bahawa wanita akan hamil cepat atau lambat setelah merancang keluarga. Faktor pertama adalah keadaan badan, dan yang kedua adalah kaedah perancang keluarga yang digunakan.

Pelbagai HHalangan Kehamilan Selepas Perancangan Keluarga

Salah satu syarat yang boleh menghalang kehamilan anda setelah merancang keluarga adalah usia. Wanita yang berumur lebih dari 40 tahun akan merasa lebih sukar untuk hamil, kerana kualiti dan bilangan telurnya semakin menurun seiring bertambahnya usia.

Selain itu, sejumlah masalah kesihatan atau gaya hidup yang tidak sihat juga dapat menghalangi kehamilan setelah merancang keluarga, misalnya menderita penyakit tertentu atau mengalami haid yang tidak teratur. Keadaan ini akan menyebabkan penurunan tahap kesuburan.

Faktor lain yang tidak kurang pentingnya untuk menentukan sama ada hamil atau tidak selepas merancang keluarga adalah jenis perancangan keluarga yang digunakan. Beberapa jenis alat kawalan kelahiran mempunyai kesan kontraseptif yang tahan lama, jadi walaupun penggunaannya dihentikan, kesannya akan bertahan untuk beberapa waktu.

Tahu Bpelbagai cara untuk hamil dengan cepat selepas merancang keluarga

Langkah pertama yang boleh anda lakukan untuk hamil lagi adalah dengan segera membuang alat perancang dan berhenti menggunakan perancang keluarga dalam bentuk apa pun. Sekiranya anda menggunakan alat kawalan kelahiran dalam bentuk suntikan, hentikan suntikan kawalan kelahiran 9 bulan sebelum merancang kehamilan.

Dalam kawalan kelahiran hormon, seperti pil kawalan kelahiran dan suntikan, mungkin memerlukan beberapa kitaran haid sebelum pengguna dapat hamil. Namun, ini bukan perkara mutlak, kerana sebenarnya apabila penggunaan alat kontraseptif dihentikan, wanita yang mengandung anak dapat hamil pada bila-bila masa.

Setelah membuang alat perancang atau keluarga, lakukan cara berikut untuk hamil dengan cepat:

1. Kira dan tandakan tempoh subur

Untuk hamil lebih cepat setelah berhenti merancang keluarga, hitung masa subur anda. Dengan cara itu, anda dan pasangan dapat melakukan hubungan seks dalam tempoh subur untuk meningkatkan peluang kehamilan.

2. Lakukan hubungan seks sebelum mengalami kitaran ovulasi

Setelah matang, telur akan dilepaskan dari ovari ke tiub fallopio untuk disenyawakan. Telur hanya dapat bertahan selama satu hari, paling banyak dua hari setelah dibebaskan. Manakala sperma dapat bertahan selama 2-3 hari di tiub fallopio.

Oleh itu, disarankan untuk mengetahui terlebih dahulu kapan masa ovulasi anda, supaya anda dapat melakukan hubungan seks sebelum ovulasi berlaku. Ini dilakukan untuk meningkatkan peluang bertemu telur dan sperma.

3. Elakkan menggunakan cecair pelincir

Satu kajian menunjukkan bahawa pelincir vagina dapat mempengaruhi keseimbangan tahap asid-basa (pH) di dalam vagina. Ini dapat mengurangkan pergerakan sel sperma untuk mencapai telur dan menyuburkannya.

Sekiranya anda ingin menggunakan pelincir untuk seks, pilihlah yang berasaskan air (berasaskan air) dan tidak mengandungi spermisida.

4. Jangan cepat berputus asa

Jangan berputus asa setelah beberapa lama anda tidak hamil setelah menghentikan kawalan kelahiran. Banyak pasangan secara salah mengira tempoh subur, jadi kemungkinan sel sperma membuahi telur rendah. Sekali lagi, anda perlu mengira dan menandakan kitaran ovulasi anda untuk meningkatkan peluang anda hamil.

Sebelum menghentikan perancangan keluarga, anda boleh berjumpa pakar sakit puan untuk masa yang tepat. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai cara anda hamil dengan cepat setelah merancang keluarga.

Sekiranya anda masih tidak hamil setelah setahun berhenti merancang keluarga, walaupun anda melakukan rutin seks dan menggunakan kaedah di atas, disarankan untuk kembali ke pakar sakit puan.