Kehidupan yang sihat

Cara menggunakan aluminium foil agar makanan tahan lebih lama

Kerajang aluminium semakin banyak digunakan untuk memasak. Bukan sahaja biasa digunakan oleh tukang masak profesional, tetapi juga banyak digunakan oleh ibu untuk menyediakan makanan di rumah.

Dengan ketebalan rata-rata kira-kira 0.2 mm, kerajang aluminium logam lembaran cukup fleksibel. Lembaran dapat dilipat, digulung dan dibentuk dengan mudah, menjadikannya praktikal untuk digunakan sebagai pembungkus makanan. Selain makanan, aluminium foil juga banyak digunakan untuk kosmetik, produk kimia, dan persediaan industri.

Cara kerajang aluminium berfungsi melindungi makanan adalah dengan menyekat pendedahan oksigen, bau, kuman, cahaya dan kelembapan pada makanan. Ini menjadikan makanan tahan lebih lama. Aluminium juga dapat berfungsi sebagai penebat, baik untuk keadaan panas dan dingin, sehingga suhu makanan tidak berubah selama beberapa jam.

Sekiranya peti sejuk tidak tersedia, tutup makanan dengan aluminium foil agar rasa dan bau makanan tetap sama. Letakkan makanan yang telah dilapisi dengan aluminium foil di tempat yang kering dan sejuk yang tidak terkena cahaya matahari.

Sekiranya anda ingin menyimpan makanan di dalam peti sejuk, bungkus makanan satu persatu dengan kerajang aluminium, sehingga tidak terpengaruh dengan bau dan rasa bahan makanan lain. Selain itu, aluminium foil juga dapat membungkus makanan yang akan dibawa dalam perjalanan.

Manfaatkan juga aluminium foil untuk membungkus sayur-sayuran atau bahan makanan lain ketika dipanggang atau dipanggang. Kaedah ini akan menjadikan makanan tidak kering dan kelihatan menarik. Selain itu, memasak dengan aluminium foil membuat kita tidak perlu bersusah payah mencuci peralatan memasak selepas itu.

Kepingan aluminium foil lebih berkesan untuk mengekalkan rasa dan kelembapan makanan, berbanding dengan kepingan plastik. Namun, pastikan untuk melapisi makanan dengan ketat untuk mengelakkan udara masuk, sehingga makanan akan bertahan lebih lama.

Walaupun aluminium foil mempunyai banyak manfaat dalam penyimpanan dan pemprosesan makanan, perlu diketahui risiko keracunan makanan disebabkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Keadaan tanpa oksigen dalam makanan yang dibungkus dan dimasak dalam aluminium foil, boleh menjadikan bakteria ini membiak dengan lebih cepat. Keracunan makanan yang disebabkan oleh bakteria C. botulinum disebut botulisme. Walaupun jarang berlaku, keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan kesukaran bernafas, lumpuh, dan bahkan kematian.

Petua Menggunakan Aluminium Foil

Untuk memaksimumkan kelebihan aluminium foil, anda perlu mengetahui cara menggunakannya dengan betul. Inilah penjelasannya:

  • Semasa memanggang atau memanggang ikan atau sayuran, bumbui sebelum membungkus dengan aluminium foil. Setelah masak, segera buka lapisan aluminium foil, kemudian pindahkan ke pinggan hidangan.
  • Sekiranya anda akan menggunakan ketuhar untuk memanggang ayam atau daging lain, disarankan agar anda menutup panggangan dengan aluminium foil terlebih dahulu. Musim daging, kemudian tutup dengan aluminium foil, tidak perlu terlalu ketat, kemudian bakar hingga masak.
  • Elakkan menggunakan aluminium foil ketuhar gelombang mikro. Ini kerana gelombang elektromagnetik dari ketuhar gelombang mikro tidak dapat menembusi logam, jadi makanan tidak akan panas sama rata. Walau bagaimanapun, penggunaan aluminium foil masih dibenarkan jika hanya merangkumi sebahagian kecil makanan.

Aluminium foil dapat membantu makanan tahan lebih lama dan kelihatan lebih menarik ketika dihidangkan. Namun, berhati-hati dengan penggunaannya. Jangan lupa, selalu baca label pembungkusan makanan yang menggunakan lapisan aluminium foil, sebelum memproses atau memakannya.