Keluarga

Pantas dalam Mengendalikan Jangkitan Telinga Bayi di Rumah

Jangkitan telinga pada bayi adalah keluhan yang biasa cukup sering berlaku. Bayi mudah dijangkiti telinga kerana sistem ketahanannya masih lemah. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk merawat jangkitan telinga pada bayi di rumah.

Jangkitan telinga pada bayi biasanya berlaku di telinga tengah (otitis media), disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Sebilangan besar media otitis timbul kerana jangkitan yang berasal dari tiub eustachian, iaitu saluran yang menghubungkan telinga, hidung, dan tekak.

Kerana si kecil anda tidak dapat berkomunikasi seperti orang dewasa, jadi mereka tidak dapat mengetahui apakah telinga mereka sakit, anda perlu lebih memperhatikan tanda-tanda tersebut. Jangkitan telinga pada bayi dapat dikenali dengan gejala berikut:

  • Pelepasan dari telinga bayi.
  • Bau telinga bayi berbau.
  • Bayi menjadi lebih cerewet dan menarik telinga.
  • Demam.
  • Tidak mahu makan atau minum.
  • Selalunya menangis atau kelihatan kesakitan.

Mengendalikan Jangkitan Telinga pada Bayi di Rumah

Jangkitan telinga pada banyak bayi hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun, untuk menghilangkan keluhan sakit telinga yang membuat si kecil anda rewel, terdapat beberapa langkah pengendalian yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Memampatkan telinga bayi

Untuk membantu menghilangkan rasa sakit, sapukan kompres hangat ke telinga bayi selama 10-15 minit. Sebelum digunakan, peras tuala yang telah direndam dalam air suam sehingga titisan air tidak masuk ke telinga bayi.

2. Keperluan cecair yang mencukupi

Pastikan bayi anda mendapat cukup cecair dengan memberi susu ibu secara berkala. Cecair menelan dapat membantu membuka tiub eustachian, sehingga cairan yang terkumpul di saluran dapat mengalir.

Susu ibu juga dapat membantu tubuh bayi lebih kuat melawan jangkitan dan menghalangnya daripada mengalami dehidrasi.

3. Posisikan kepala bayi sedikit lebih tinggi

Semasa bayi sedang tidur atau berbaring, letakkan kepala bayi sedikit lebih tinggi dengan meletakkan 1-2 bantal bayi di bawah badannya, bukan langsung di bawah kepalanya. Ini bertujuan untuk mempercepat pengeluaran lendir dan cairan yang menyumbat saluran telinga dan rongga sinus.

4. Beri ubat sakit jika diperlukan

Sekiranya anak kecil anda berumur 6 bulan ke atas, anda boleh memberinya ubat penahan sakit, seperti paracetamol, untuk mengurangkan rasa sakit di telinganya. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memberi ubat kepada bayi anda.

Elakkan memberi ubat batuk dan selesema kepada anak anda yang mengandungi dekongestan, antihistamin, dan ubat penahan sakit aspirin, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya bagi si kecil. Elakkan juga memberi antibiotik tanpa cadangan atau preskripsi doktor.

5. Menjaga kualiti udara di rumah

Untuk menyokong pemulihan si kecil yang sakit, seboleh mungkin buat udara bersih di rumah. Jauhkan anak kecil anda dari pencemaran, habuk, asap rokok, dan asap kenderaan bermotor, kerana keadaan ini akan menjadikan keadaan lebih buruk.

Bilakah Anda Perlu Membawa Anak Anda ke Doktor?

Sekiranya gejalanya tidak membaik selepas 2-3 hari atau semakin teruk, seperti pendarahan atau nanah dari telinga, maka anda perlu segera membawa si kecil ke doktor agar dia dapat diperiksa dan diberi rawatan yang tepat.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera oleh doktor, dikhuatiri jangkitan telinga pada bayi boleh menyebabkan masalah yang lebih parah di telinga mereka, dan bahkan menyebabkan kehilangan pendengaran.

Hati-hati, Bun, kehilangan pendengaran ini kemudiannya dapat menghalang perkembangan pertuturan, bahasa, dan kemahiran belajar anak kecil anda. kamu tahu.

Sekiranya doktor menentukan bahawa jangkitan telinga pada bayi disebabkan oleh bakteria, doktor boleh menetapkan ubat jangkitan telinga dalam bentuk antibiotik. Antibiotik umumnya diberikan apabila:

  • Jangkitan telinga di kedua telinga bayi.
  • Bayi mempunyai simptom yang teruk, seperti demam tinggi, degupan jantung yang cepat, kelemahan, keletihan, atau berpeluh.
  • Bayi berusia di bawah 6 bulan, kerana sistem ketahanan badannya tidak cukup kuat dan sangat mudah terkena komplikasi akibat jangkitan telinga.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kebanyakan kes jangkitan telinga pada bayi akan hilang sendiri tanpa ubat atau antibiotik. Oleh itu, antibiotik tidak harus selalu diberikan setiap kali bayi mengalami jangkitan telinga.

Penting juga untuk mengambil langkah pencegahan agar bayi tidak mendapat jangkitan telinga lagi. Caranya adalah dengan memberi bayi penyusuan eksklusif, menjauhkan bayi dari asap rokok dan pencemaran, dan tidak membersihkan telinga bayi secara sembarangan.

Selain itu, periksa anak kecil anda secara berkala ke pakar pediatrik agar keadaan kesihatannya dan pertumbuhan serta perkembangannya dapat selalu dipantau. Dan jangan lupa, lengkapkan imunisasi anak kecil anda mengikut jadual.