Keluarga

Ibu, inilah sebab mengapa bayi bingung mengenai putingnya dan bagaimana mengatasinya

Momen penyusuan susu ibu yang semestinya menggembirakan boleh menjadi membimbangkan apabila bayi anda mengalami kebingungan puting. Ini mungkin akan berjaya Anda bimbang rancangan penyusuan eksklusif untuk anak kecil anda akan terganggu.

Kekeliruan puting adalah keadaan biasa pada bayi pada awal kehidupan. Bayi boleh dikatakan mengalami kekeliruan puting susu ketika mereka mengalami kesukaran menghisap susu ibu (ASI) secara langsung dari payudara kerana sebelum ini mereka biasa minum susu ibu menggunakan botol.

Sebab Di Sebalik Puting Bingung Bayi

Sebab utama mengapa bayi mengalami kekeliruan puting adalah kerana mereka diperkenalkan dengan susu ibu terlalu awal. Kenapa begitu? Kerana untuk menghisap susu melalui payudara ibu, bayi perlu bekerja keras dengan menggerakkan 40 otot muka.

Sementara itu, ketika menyedut susu ibu melalui pacifier atau pacifier, bayi tidak perlu susah payah. Dia hanya membuka mulutnya dan memberi sedikit tekanan, puting botol susu segera dikeluarkan. Oleh itu, jangan terkejut jika bayi yang diberi susu ibu terlalu awal akan keliru mengenai putingnya ketika mereka cuba menyusui semula.

Oleh itu, jika anda benar-benar ingin memperkenalkan pacifier atau botol susu kepada si kecil anda, idealnya adalah ketika si kecil berumur 4 minggu atau ketika dia sudah mahir menyusu secara langsung dari payudara anda.

tanda Bbayi mengalami kekeliruan puting

Berikut adalah beberapa tanda yang dapat anda kenali ketika si kecil mengalami kekeliruan puting:

  • Dia tidak membuka mulutnya ketika menyusu dari payudara, jadi dia tidak dapat banyak susu.
  • Semasa menghisap susu, si kecil menekan lidahnya, sehingga puting ibu keluar dari mulutnya.
  • Anak kecil anda menjadi kecewa atau pemarah kerana susu ibu tidak keluar dengan segera, kerana dia perlu menyusu selama 1-2 minit sehingga susu keluar.

Cara mengatasi Bayi Puting Bingung

Sekiranya bayi anda sukar memberi makan setelah anda memperkenalkan botol, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  • Amalkan teknik penyusuan yang baik dan pelajari kedudukan penyusuan yang selesa. Lakukan senaman dengan sabar.
  • Terus menyusukan bayi seberapa banyak yang mungkin dan hadkan penggunaan pacifier atau botol semasa anda berada di rumah. Juga, jangan tunggu sehingga si kecil anda lapar sebelum menyusu.
  • Sekiranya si kecil kelihatan kecewa kerana susu ibu tidak ada, atasi dengan mengepam payudara anda terlebih dahulu sehingga susu keluar sedikit sebelum menyusu anak anda.
  • Sekiranya anda ingin memperkenalkan pacifier atau botol kepada bayi anda, tunggu sehingga dia dapat menyusu dengan baik dari payudara anda, dan biasanya ketika dia berumur 4-6 minggu.
  • Dapatkan pertolongan daripada perunding laktasi sekiranya ternyata anak kecil anda cenderung untuk memilih sebotol berbanding payudara. Seorang kaunselor penyusuan akan membantu anda mencari jalan keluar agar si kecil lebih suka menyusu secara langsung dari payudara.

Bayi pramatang pada awalnya akan menyusu dari pacifier dan botol khas, memandangkan kemampuan mereka untuk menyusu payudara tidak sempurna. Namun, itu tidak bermaksud bayi pramatang tidak dapat menyusu dari payudara selama-lamanya.

Ibu masih boleh menyusukan bayi pramatang secara langsung dari payudara, tentunya setelah diizinkan oleh doktor. Kaedah terbaik untuk menyusukan bayi pramatang adalah dengan menggunakan kaedah kanggaru.

Kekeliruan puting sebenarnya bukan masalah yang membimbangkan selagi anda bersabar dan menjalani teknik penyusuan yang betul. Untuk mengelakkannya, jangan memperkenalkan alat pacu atau botol susu kepada si kecil anda terlalu awal.

Sekiranya anak anda mengalami kekeliruan puting sehingga enggan minum susu ibu, sama ada dari payudara atau dari botol, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.