Kesihatan

Pelbagai jenis displasia dan gejala yang menyertainya

Displasia adalah perkembangan sel atau tisu yang tidak normal, tetapi tidak semestinya barah. Displasia juga dapat ditafsirkan sebagai tahap perkembangan sel yang alam semula jadi antara sel sihat dan sel barah. Displapsia dibahagikan kepada beberapa jenis dengan gejala yang berbeza.

Sel abnormal displastik mempunyai bilangan lebih banyak daripada sel yang sihat. Pertumbuhan sel juga sangat cepat, tidak teratur, dan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, displasia dapat terus berkembang dan menjadi barah. Oleh itu, displasia juga dikenali sebagai keadaan prakanker.

Secara umum, displasia terbahagi kepada 2 jenis, iaitu displasia ringan (Gred Rendahdan displasia teruk (bertaraf tinggi). Pada displasia ringan, pertumbuhan sel lambat dan risiko sel tidak normal berubah menjadi barah juga kecil. Manakala pada displasia yang teruk, pertumbuhan sel yang tidak normal sangat cepat dan berisiko berubah menjadi barah.

Displasia mengikut Lokasi Pertumbuhan

Berdasarkan lokasi pertumbuhan, jenis displasia juga sangat pelbagai. Yang paling biasa termasuk:

1. Displasia serviks

Displasia serviks berlaku apabila sel-sel abnormal tumbuh di sekitar serviks atau serviks. Keadaan ini jarang menyebabkan simptom dan biasanya hanya dijumpai ketika melakukan Pap smear secara rutin.

Displasia serviks yang disebabkan oleh jangkitan papillomavirus manusia (HPV) yang ditularkan melalui hubungan seksual. Wanita di bawah usia 30 tahun lebih berisiko mengalami keadaan ini.

Selain itu, risiko untuk displasia serviks juga dapat meningkat jika anda melakukan hubungan seks di bawah umur, sering menukar pasangan, dan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

2. Displasia serat

Displasia serat adalah gangguan tulang yang disebabkan oleh pertumbuhan tisu parut yang tidak normal di tulang. Penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, tetapi gangguan genetik yang tidak diwarisi dan mutasi gen tertentu dianggap sebagai penyebab displasia berserat.

Displasia serat biasanya terjadi pada tengkorak, pelvis, tulang rusuk, paha, tulang kering, dan tulang lengan atas. Keadaan ini dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

 • Sakit tulang
 • Bengkak
 • Kecacatan tulang
 • Tulang kaki melengkung atau bengkok
 • Tulang melemah dan mudah patah, terutamanya tulang lengan dan kaki

3. Displasia saluran pencernaan

Displasia gastrointestinal sangat berbahaya kerana risiko tinggi untuk menjadi barah. Displasia pada saluran pencernaan boleh mempengaruhi beberapa organ, termasuk perut, usus, atau hati.

Keadaan ini secara amnya tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko displasia gastrointestinal, iaitu:

 • Keradangan perut dalam jangka masa panjang
 • Jangkitan bakteria Helicobacter pylori
 • Perubahan bentuk sel di dalam perut
 • Anemia

4. Sindrom Myelodysplastic

Keadaan ini menyebabkan pembentukan sel darah terganggu. Sindrom Myelodysplasia boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi orang tua berusia 70-80 tahun lebih berisiko untuk mengalaminya.

Seseorang yang terkena sindrom myelodysplasia berisiko mengalami beberapa komplikasi, salah satunya adalah leukemia atau barah darah. Sindrom ini biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

 • Sesak nafas dan badan terasa lemah
 • Tompok-tompok merah muncul di bawah kulit
 • Jangkitan yang kerap disebabkan oleh sel darah putih yang rendah
 • Tubuh kelihatan pucat kerana kekurangan sel darah merah (anemia)
 • Lebam pada badan dan mudah berdarah kerana platelet rendah.

5. Displasia fibromuskular

Displasia fibromuskular adalah keadaan yang menyebabkan penyempitan atau pelebaran arteri, terutamanya arteri yang menuju ke buah pinggang dan otak. Gejala displasia fibromuskular termasuk tekanan darah tinggi, kerosakan tisu di buah pinggang, hingga kegagalan buah pinggang kronik.

Displasia fibromuskular cenderung ringan dan mempunyai risiko rendah untuk berkembang menjadi barah. Walaupun begitu, keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi, seperti pembedahan aorta, atau strok.

Anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom displasia. Dengan cara itu, doktor dapat mengesan pertumbuhan sel yang tidak normal, dan juga memberikan rawatan yang sesuai. Pengesanan awal displasia akan membantu anda mengelakkan risiko barah.