Kehidupan yang sihat

Cara Menggunakan Warna Rambut untuk Hasil Terbaik

Mewarnakan rambut anda sendiri di rumah boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang tidak mahu menghabiskan masa di salun. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik yang mana selamat dan tahan lama, anda perlu menerapkan cara menggunakan pewarna rambut yang baik dan betul.

Terdapat pelbagai produk pewarna rambut yang terdapat di pasaran dengan pelbagai kelebihan yang ditawarkan. Daripada memusatkan perhatian pada jenama dan kelebihan produknya, lebih baik jika anda juga memperhatikan kualiti dan tahap keselamatan produk.

Selain itu, terapkan juga cara menggunakan pewarna rambut yang betul agar hasilnya memuaskan dan selamat. Sebabnya, menurut hasil penyelidikan, terlalu kerap terkena bahan kimia dalam pewarna rambut dapat meningkatkan risiko pertumbuhan sel barah, terutama barah pundi kencing, leukemia, barah payudara dan limfoma bukan Hodgkin. Selain barah, pada orang tertentu, pewarna rambut juga boleh menyebabkan alahan.

Perkara yang perlu diberi perhatian dalam Menggunakan Warna Rambut

Masalah kesihatan kulit yang disebabkan oleh kontak dengan pewarna rambut disebut dermatitis kontak. Dalam keadaan ini, kulit yang terkena pewarna rambut menjadi merah, kering, dan gatal akibat kerengsaan. Di samping itu, produk pewarna rambut sering mengandungi bahan kimia paraphenylenediamine (PPD) yang boleh mencetuskan alahan.

Agar kesan sampingan ini tidak berlaku, terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan ketika menggunakan pewarna rambut, iaitu:

 • Kami mengesyorkan agar anda melakukan ujian alergi sebelum menggunakan pewarna rambut.
 • Pakai sarung tangan semasa menggunakan produk pewarna ram
 • Jangan campurkan pewarna rambut yang berbeza, kerana ini boleh menyebabkan reaksi berbahaya.
 • Jangan sekali-kali mewarnakan kening atau bulu mata anda, kerana ini boleh membahayakan mata anda.
 • Elakkan meninggalkan pewarna rambut di kepala lebih dari masa yang disyorkan.
 • Sentiasa ikuti peraturan dan arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan produk.
 • Baca dengan teliti amaran pada pembungkusan produk.
 • Jangan gunakan pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia PPD, resorcinol, atau triethanolamine yang cenderung beracun.
 • Bilas kulit kepala dengan air hingga bersih, sebagai langkah pembersihan terakhir.

Cara Mengelakkan Kerengsaan Kulit dari Pewarna Rambut

Malah pewarna rambut yang baik tidak akan memberikan hasil yang optimum sekiranya kaedah tersebut digunakan dengan tidak betul. Agar hasil pewarnaan rambut memuaskan dan tidak menyebabkan kerengsaan atau gangguan lain pada kulit, maka elakkan perkara berikut:

 • Jangan bergantung pada warna yang ditunjukkan pada bungkusan

Warna yang dihasilkan setelah mewarnai rambut mungkin berbeza dengan sampel warna dalam pembungkusan atau iklan. Ingat bahawa keadaan rambut setiap orang berbeza dan unik.

Di samping itu, pelbagai cara menggunakannya boleh memberikan hasil yang berbeza. Sekiranya ragu-ragu memilih warna rambut, anda boleh memilih warna neutral atau warna hangat. Sekiranya anda mahukan warna yang lebih terang, pilih warna satu warna yang lebih ringan daripada warna yang anda inginkan.

 • Jangan meberlaku pewarna rambut sekaligus

Jangan sapukan pewarna rambut dari akar ke hujung sekaligus, kerana warna rambut akan sangat pekat. Selain itu, jangan biarkan kulit kepala terkena pewarna rambut agar tidak meningkatkan risiko alergi.

 • Jangan biarkan berbau

Untuk mengelakkan pewarna rambut terkena kulit, gunakan Jeli petroleum di sekitar garis rambut yang akan diwarnakan. Sekiranya ia kekal pada kulit, gunakan pembersih solekan berasaskan minyak untuk membuangnya. Juga, gunakan sikat atau sikat khas untuk mewarnai rambut anda.

 • Jangan langsung mencuci rambut

Masa yang disyorkan untuk mencuci rambut berwarna adalah dua hari. Sebabnya ialah tahap pH pewarna rambut dapat diimbangi kembali dan minyak semula jadi di rambut dapat dibentuk kembali. Sekiranya rambut dicuci segera setelah mewarnai, dikhuatiri warnanya akan pudar. Selain itu, elakkan membilas rambut dengan air suam kerana akan membuka kutikula rambut sehingga menjadi cara mudah bahan kimia ini memasuki kulit kepala.

Dengan menggunakan cara pewarna rambut yang betul, masa yang dihabiskan untuk mewarnai rambut anda tidak akan sia-sia. Tetapi anda harus tetap waspada, jika tanda-tanda alergi dan kerengsaan muncul setelah mewarnai rambut, segera pergi ke doktor atau jabatan kecemasan terdekat.