Keluarga

Lakukan ini untuk mengelakkan pendarahan gusi semasa mengandung

Pendarahan gusi semasa kehamilan adalah akibat perubahan hormon Semasa mengandung, terdapat peningkatan aliran darah dan penumpukan plak pada gusi dan gigi. Untuk mengetahui sama ada terdapat bahaya di sebalik pendarahan gusi semasa mengandung dan cara mengatasinya, lihat penjelasan berikut.

Pendarahan gusi semasa kehamilan, atau apa yang disebut sebagai gingivitis secara perubatan, adalah keadaan yang dialami oleh banyak wanita hamil. Sebilangan besar aduan gusi semasa kehamilan berlaku antara bulan kedua dan kelapan kehamilan.

Kesan Gumur Bdarah untuk SayaPuan Mengandung

Wanita hamil tidak perlu terlalu risau tentang pendarahan gusi jika masih relatif ringan, kerana gusi berdarah ringan umumnya dapat disembuhkan hanya dengan perawatan gigi yang baik.

Namun, jika gusi berdarah yang anda adukan sudah parah, keadaan ini harus segera diperiksa oleh doktor. Walaupun belum dapat dibenarkan sepenuhnya dan memerlukan kajian lebih lanjut, beberapa kajian mendapati bahawa penyakit gusi yang teruk dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami kelahiran prematur dan preeklamsia.

Terutama jika gusi berdarah tidak dirawat dengan betul, keadaan ini akan meningkatkan risiko gingivitis teruk yang disebut periodontitis. Penyakit ini dapat melemahkan tisu gusi dan tulang yang bertugas melekatkan barisan gigi ke rahang, menyebabkan gigi menjadi kendur atau bahkan rontok.

Wanita hamil dapat mencegah perkara di atas terjadi dengan menjaga kebersihan gigi, gusi, dan mulut, membatasi pengambilan makanan yang terlalu manis, dan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala dengan doktor gigi.

Kesan Gumur Bpendarahan pterdapatBayi yang Dtahi ikan

Wanita hamil yang mempunyai penyakit gusi yang teruk lebih berisiko melahirkan bayi dengan berat lahir rendah. Walaupun begitu, kesan ini belum diketahui dengan pasti. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui dengan pasti apakah ada kaitan antara gusi berdarah dan bayi dengan berat lahir rendah.

Sehingga kini, kesan buruk pendarahan gusi semasa kehamilan terhadap kesihatan bayi dalam kandungan belum dapat dipastikan. Walau bagaimanapun, penyakit gusi sebenarnya boleh mengganggu keadaan kesihatan wanita hamil. Keadaan ibu hamil yang tidak sihat juga dapat memberi kesan pada janin di dalam rahim, sehingga meningkatkan risiko gangguan proses kelahiran.

Beberapa Cara Mencegah Gusi Bberdarah saat Hamil

Untuk mengelakkan pendarahan gusi semasa mengandung, ambil langkah berikut:

  • Gosok gigi dua kali sehari. Selesaikan rawatan antara gigi dengan benang gigi (benang gigi) sehari sekali.
  • Pilih berus gigi dengan bulu lembut yang dapat mengurangkan geseran yang boleh menyebabkan kerengsaan pada gusi.
  • Gunakan air garam untuk berkumur. Air garam dapat melegakan keradangan dan kerengsaan gusi. Caranya adalah dengan mencampurkan seperempat sendok teh garam dengan satu gelas air.
  • Memenuhi keperluan pengambilan nutrien dengan memakan makanan yang sihat dan berkhasiat.
  • Periksa dengan doktor gigi, sekurang-kurangnya sekali, semasa mengandung.

Selain kaedah di atas, mencegah gusi berdarah semasa hamil juga harus disertai dengan gaya hidup sihat, seperti tidak merokok dan menghindari minuman beralkohol.

Sekiranya beberapa cara di atas telah dilakukan tetapi gusi berdarah masih berlaku, jangan ragu untuk berjumpa doktor gigi. Doktor akan memeriksa keadaan kesihatan gigi dan gusi wanita hamil dan kemudian memberikan rawatan yang tepat untuk merawat gusi berdarah semasa hamil.