Kesihatan

Jangan ambil ringan, ini adalah penyebab gusi berdarah dan bagaimana mengatasinya

Gosok gigi terlalu keras boleh menjadi penyebab gusi berdarah kerana gusi cedera. Tetapi di samping itu, gusi berdarah juga dapat terjadi kerana keadaan perubatan tertentu yang tidak boleh anda anggap remeh, mulai dari kekurangan vitamin hingga gangguan darah.

Umumnya, gusi berdarah adalah gejala penyakit gusi yang cenderung mudah dirawat dengan rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, gejala ini juga boleh berlaku pada keadaan kesihatan lain yang menjadikan tubuh lebih mudah mengalami pendarahan. Keadaan ini tentunya memerlukan rawatan dari doktor.

Kenali Pelbagai Punca Pendarahan Gusi

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan gusi berdarah:

1. Gingivitis

Keradangan gusi atau gingivitis adalah penyebab gusi berdarah yang paling biasa. Keadaan ini lebih berisiko dialami oleh seseorang yang malas menggosok gigi. Ini kerana jarang menggosok gigi dapat mendorong pembentukan plak atau tartar di sekitar gusi.

Sekiranya dibiarkan terlalu lama, plak dan tartar boleh merengsakan gusi dan menyebabkan keradangan. Inilah yang menyebabkan gusi mudah berdarah ketika menyikat atau flos, walaupun menyikat dilakukan dengan lembut.

2. Periodontitis

Periodontitis berlaku apabila gusi mengalami jangkitan berlarutan tanpa rawatan. Keadaan ini boleh merosakkan tisu lembut gusi ke tulang yang menyokong gigi. Kerosakan tisu yang teruk menjadikan gusi berdarah dengan lebih mudah, terutamanya ketika menggosok gigi.

3. Thrombocytopenia

Thrombositopenia Ia juga boleh menjadi salah satu penyebab pendarahan gusi. Keadaan ini berlaku apabila bilangan platelet, yang merupakan komponen darah yang memainkan peranan penting dalam proses pembekuan darah, berada di bawah had normal.

Apabila jumlah platelet menurun, pendarahan boleh berlaku secara spontan dan sukar dihentikan, misalnya pendarahan gusi. Thrombocytopenia boleh disebabkan oleh gangguan sumsum tulang, demam denggi, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu.

4. Hemofilia

Hemofilia adalah gangguan genetik yang menyebabkan masalah dengan pembekuan darah. Sama dengan trombositopenia, pendarahan pada hemofilia boleh berlaku secara spontan dan akan berlangsung lebih lama.

Orang dengan hemofilia dapat mengalami gusi berdarah secara tiba-tiba tanpa sebab atau ketika menggosok gigi dengan kuat. Selain gusi, pendarahan juga mudah terjadi di tempat lain, misalnya di hidung (mimisan), di bawah kulit (lebam), dan juga pada sendi.

5. Kekurangan vitamin

Seseorang yang kekurangan vitamin C atau vitamin K akan terdedah kepada gusi berdarah. Ini kerana kedua-dua vitamin ini berperanan penting dalam menguatkan tisu badan, termasuk gusi, serta membantu proses penyembuhan luka dan pembekuan darah.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, perubahan tahap hormon wanita juga boleh menyebabkan gusi berdarah. Itulah sebabnya, kanak-kanak perempuan yang memasuki akil baligh atau wanita yang sedang haid, hamil, memasuki menopaus, dan mengambil pil kawalan kelahiran, lebih cenderung kepada pendarahan gusi.

Pelbagai Cara Mengatasi Gusi Pendarahan

Untuk mengatasi masalah gusi berdarah, beberapa perkara yang boleh anda lakukan adalah:

  • Memampatkan gusi berdarah menggunakan kain kasa yang sebelumnya direndam dalam air ais untuk menghentikan pendarahan
  • Pengambilan vitamin C dan vitamin K yang mencukupi dari makanan atau makanan tambahan
  • Elakkan mengambil aspirin atau ubat lain yang boleh menyebabkan gusi berdarah, kecuali jika doktor mengesyorkannya
  • Elakkan rokok atau produk tembakau lain, kerana boleh memperburuk radang gusi
  • Gosok gigi secara teratur dan betul, untuk mengelakkan terkumpulnya plak atau luka pada gusi kerana cara memberus gigi yang salah

Untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut secara keseluruhan, berhati-hati membersihkan gigi anda, dengan menggunakan benang gigi dan ubat kumur selepas setiap kali makan. Di samping itu, buat lawatan berkala ke doktor gigi setiap 6 bulan untuk memeriksa dan membersihkan plak gigi.

Sekiranya tidak dirawat dengan kaedah di atas atau kerap muncul, kemungkinan penyebab gusi berdarah adalah keadaan perubatan yang serius dan kronik. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor gigi untuk rawatan selanjutnya.