Keluarga

Pelbagai Soalan Yang Jarang Ditanyakan Ketika Menanyakan Pakar Sakit Puan

Soalan dan jawapan mengenai kehamilan dengan pakar obstetrik adalah perkara penting bagi setiap wanita hamil. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mungkin merasa enggan bertanya atau tidak tahu apa soalan penting untuk bertanya kepada doktor. Apakah soalannya?

Semasa mengandung, wanita hamil diharuskan lebih berhati-hati dalam banyak hal, dari memilih makanan untuk wanita hamil hingga melakukan aktiviti tertentu. Ini kerana apa yang dimakan atau dilakukan oleh wanita hamil akan mempengaruhi keadaan kesihatan wanita hamil dan janin di dalam kandungan.

Untuk menentukan perkara-perkara apa yang perlu dielakkan atau bahkan penting untuk dilakukan, wanita hamil boleh berunding atau melakukan pertanyaan dan jawapan dengan pakar obstetrik.

9 Soalan Lazim kepada Pakar Sakit Puan

Semasa menjalani perundingan atau pertanyaan dan jawapan mengenai kehamilan, wanita hamil mungkin tidak berfikir untuk mengemukakan soalan yang sebenarnya penting untuk diketahui. Berikut adalah beberapa soalan penting yang jarang diajukan oleh wanita hamil:

1. Adakah normal mengalami keputihan semasa mengandung?

Selagi terdapat sedikit keputihan atau keputihan dari faraj, ia jelas atau sedikit putih (serupa dengan putih telur), dan tidak mempunyai bau yang kuat, maka ini adalah perkara biasa.

Tetapi, jika pelepasan berwarna hijau atau kekuningan, berbau busuk, disertai dengan darah, dan terasa gatal atau sakit di faraj, wanita hamil harus segera berjumpa pakar sakit puan.

2. Adakah perkara biasa ketika wanita hamil mengalami masalah pencernaan?

Semasa mengandung, tahap hormon dalam tubuh wanita hamil akan berubah dan ini boleh mempengaruhi beberapa organ badan, salah satunya adalah sistem pencernaan. Jadi, ketidakhadaman yang dirasakan oleh wanita hamil, seperti sembelit, sebenarnya adalah perkara biasa.

Untuk melegakan sembelit atau sembelit, wanita hamil dapat minum lebih banyak air setiap hari, bersenam secara teratur, dan makan makanan kaya serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

3. Adakah kerap kentut berbahaya semasa mengandung?

Kerap membuang air kecil atau kentut semasa mengandung tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika aduan kerap kentut membuat wanita hamil merasa tidak selesa, sakit perut, atau kembung dan loya, ini mesti diperiksa oleh pakar sakit puan.

Sebabnya, keluhan ini dapat mengurangkan selera wanita hamil, sehingga wanita hamil berisiko mengalami kekurangan zat makanan dan cairan. Setelah berjumpa doktor, wanita hamil akan mendapat rawatan yang tepat.

4. Berapakah berat badan yang ideal semasa mengandung?

Sebilangan wanita hamil mungkin enggan atau enggan bertanya kepada doktor mengenainya. Sebenarnya, topik ini penting untuk dibincangkan kerana berat badan adalah aspek penting dalam kehamilan yang sihat.

Berat ideal untuk setiap wanita hamil tidak sama, bergantung pada usia kehamilan dan berat badan sebelum kehamilan. Oleh itu, adalah lebih baik jika wanita hamil secara langsung bertanya mengenai berat badan ideal semasa mengandung kepada pakar kandungan.

5. Adakah selamat melakukan hubungan seks semasa hamil?

Wanita hamil dan suami mereka mungkin takut melakukan hubungan seks kerana takut mencederakan janin di rahim. Sebenarnya, melakukan hubungan seks ketika hamil bukanlah sesuatu yang boleh membahayakan kehamilan.

Ini kerana janin dilindungi oleh rahim dan cairan ketuban di rahim.

Walau bagaimanapun, jika wanita hamil merasa sakit atau kekejangan perut disertai dengan pendarahan dari vagina selepas hubungan seks, keadaan ini perlu segera diperiksa oleh pakar sakit puan.

6. Adakah kelahiran anak akan merosakkan faraj?

Sudah tentu tidak. Selepas melahirkan, faraj akan menjadi lebih longgar dan sakit kerana baru sahaja menjadi saluran kelahiran bayi. Namun, itu tidak bermaksud ia menjadikan faraj rosak. Selepas beberapa waktu, luka di saluran kelahiran akan bertambah baik.

Untuk mengetatkan lagi otot vagina, ibu yang telah melahirkan dapat melakukan senaman Kegel secara berkala 4-6 kali sehari. Latihan Kegel sangat mudah dilakukan. Caranya adalah dengan membuat otot-otot dasar panggul menguncup seolah-olah mereka menahan air kencing selama beberapa saat. Selepas itu, rehatkan semula otot.

7. Adakah wanita hamil akan membuang air besar semasa bersalin?

Buang air besar semasa bersalin adalah sesuatu yang sering berlaku dan tidak disebabkan oleh kelainan tertentu. Semasa melahirkan, wanita hamil perlu mendorong untuk mendorong bayi keluar. Ini boleh membuat wanita hamil membuang air besar ketika melahirkan.

Walaupun terdengar tidak selesa, wanita hamil tidak perlu risau dan cuba memberi tumpuan lebih kepada bayi.

Lagipun, doktor atau bidan yang membantu proses kelahiran adalah profesional perubatan. Oleh itu, wanita hamil tidak perlu merasa malu ketika membuang air besar secara tidak sengaja semasa melahirkan anak.

8. Selepas melahirkan, mengapa seks lebih menyakitkan?

Kesakitan semasa hubungan seks boleh terjadi akibat luka akibat kelahiran anak atau kekeringan faraj. Untuk meredakan kesakitan kekeringan faraj, cubalah menggunakan pelincir semasa hubungan seks.

Sekiranya anda mengalami air mata atau mengalami episiotomi semasa bersalin, berikan masa kepada tubuh anda untuk menyembuhkan luka.

Doktor akan menerangkan apa yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan kesakitan dan mempercepat penyembuhan luka. Dengan rawatan yang tepat, luka selepas bersalin biasanya akan sembuh dalam 7-10 hari.

9. Adakah benar bahawa kencing sukar dikawal setelah melahirkan?

Kesukaran menahan kencing atau ketidaksinambungan kencing sering dialami oleh wanita yang baru melahirkan. Keadaan ini biasanya tidak berbahaya dan boleh bertambah baik dari masa ke masa.

Namun, sekiranya berlaku, wanita hamil disyorkan untuk memeriksa aduan ini oleh pakar sakit puan.

Sebagai tambahan kepada soalan dan jawapan di atas, tentunya masih ada beberapa soalan yang perlu ditanyakan oleh ibu hamil kepada pakar obstetrik mereka sendiri kerana jawapannya boleh berbeza-beza. Tidak ada salahnya mencatat dan mengemukakan soalan di atas semasa bertanya dan menjawab soalan mengenai kehamilan dengan pakar sakit puan.

Soalan Lain Mengenai Kehamilan dan Melahirkan untuk Ditanyakan

Berikut adalah soalan mengenai kehamilan yang perlu ditanyakan oleh wanita hamil semasa melakukan Soal Jawab dengan pakar sakit puan:

 • Cara penyelesaian sakit pagi doktor mana yang cadangkan?
 • Jenis makanan apa yang harus dimakan dan senaman apa yang harus dilakukan semasa kehamilan?
 • Apakah kedudukan tidur yang betul semasa mengandung?
 • Bagaimana menentukan hari kelahiran?
 • Apakah jenis vitamin yang perlu diambil semasa mengandung dan adakah perlu mengambil suplemen kehamilan?
 • Adakah terdapat batasan terhadap dadah, makanan, atau aktiviti semasa hamil?
 • Adakah wanita hamil berisiko tinggi mengalami gangguan kehamilan?
 • Keadaan apa yang memerlukan wanita hamil menghubungi doktor?

Sementara itu, di bawah ini adalah senarai soalan mengenai kelahiran anak yang wanita hamil boleh meminta doktor untuk meningkatkan pemahaman mereka mengenai proses kelahiran nanti:

 • Sebelum melahirkan, berapa kali pemeriksaan obstetrik harus dilakukan?
 • Apa yang perlu dibawa semasa tinggal di hospital sebelum melahirkan?
 • Apakah perkara yang perlu dilakukan untuk mempermudah proses kelahiran?
 • Apakah keadaan yang menyebabkan wanita hamil memerlukan pembedahan caesar atau episiotomi semasa melahirkan?
 • Adakah mandi dibenarkan sebelum bersalin?
 • Berapa lama bayi perlu berada di hospital selepas kelahiran?
 • Apa yang perlu dilakukan jika membran pecah sebelum waktunya?
 • Sekiranya tahap persalinan berlangsung lama, adakah doktor akan melakukan induksi atau melakukan pembedahan caesar?
 • Berapa lama wanita hamil harus tinggal di hospital setelah melahirkan?
 • Adakah hospital menyediakan perunding penyusuan?

Dengan mengemukakan soalan di atas, wanita hamil akan mendapat lebih banyak maklumat yang penting untuk mengetahui tentang kehamilan dan mengetahui serta menjangkakan perkara-perkara apa yang harus diperhatikan ketika hamil.

Sekiranya masih ada beberapa soalan di luar soalan di atas, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan melalui aplikasi kesihatan atau semasa pemeriksaan kebidanan.