Keluarga

Tenang, Ibu, Insomnia pada Anak-anak Boleh Diatasi Dengan Cara Ini

Bukan hanya pada orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami insomnia, Wah, Roti. Sekiranya berlarutan, insomnia pada kanak-kanak boleh mengganggu aktiviti sehingga pertumbuhan dan perkembangan mereka. Oleh itu, ibu perlu mengetahui apa penyebab insomnia pada anak-anak dan cara terbaik untuk mengatasinya.

Insomnia adalah gangguan tidur yang menyukarkan penghidap untuk tidur, sehingga mengurangkan waktu tidur. Sebenarnya, kanak-kanak memerlukan waktu tidur yang panjang, iaitu 11-13 jam untuk kanak-kanak berumur 2-6 tahun dan 10-11 jam untuk kanak-kanak berumur 6-10 tahun.

Pelbagai Pmenyebabkan insomnia hlmada anak

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami insomnia, iaitu:

  • Corak tidur yang tidak betul
  • Tekanan kerana masalah sekolah, persahabatan, dan keluarga
  • Gangguan kebimbangan atau kemurungan
  • Takut akan sesuatu, contohnya bilik gelap
  • Makanan atau minuman berkafein, seperti teh dan coklat
  • Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat untuk ADHD dan antidepresan

Cara Mengatasi Insomnia hlmada anak ttiada ubat

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika dibiarkan, insomnia boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan anak-anak. Insomnia pada kanak-kanak boleh mengganggu kemahiran berfikir, membuat kanak-kanak lemah dan mudah letih, dan meningkatkan risiko kanak-kanak menjadi gemuk.

Perkara-perkara di atas tentunya boleh mempengaruhi aktiviti pengajaran dan pembelajaran dan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Untuk mengatasi insomnia pada kanak-kanak, terdapat beberapa tabiat tidur yang baik atau kebersihan tidur yang boleh anda pakai, iaitu:

1. Buat bilik tidur selesa

Anda boleh mulakan dengan membuat bilik yang selesa untuk anak kecil anda, misalnya dengan meletakkan barang-barang kesukaannya dan menjaga bilik si kecilnya kemas.

Namun, elakkan meletakkan barang elektronik di bilik anak, ya, Bun, seperti televisyen atau alat. Sebabnya, alat elektronik ini dapat merangsang otak anak untuk sentiasa aktif, sehingga menyukarkan tidur.

2. Tetapkan jadual tidur

Irama tidur yang konsisten dapat mengelakkan anak-anak mengalami insomnia. Oleh itu, anda perlu mengatur jadual tidur untuk anak kecil anda yang disesuaikan dengan keperluan waktu tidurnya berdasarkan umurnya.

Setelah anda mengatur jadual tidur si kecil, cubalah membuatnya tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, termasuk hari cuti.

3. Buat rutin tidur

Membuat rutin waktu tidur juga dapat membantu anak anda tidur lebih cepat. Contohnya ialah mencuci kaki, menggosok gigi, memakai baju tidur, dan berdoa. Anda boleh menggunakan ini pada si kecil 30-60 minit sebelum tidur. Sekiranya perlu, Ibu boleh menemani Si Kecil sehingga dia benar-benar tertidur.

4. Lakukan aktiviti sederhana

Sekiranya si kecil anda tidak dapat tidur setelah 10-20 minit menutup matanya, anda boleh mengajaknya melakukan aktiviti sederhana, seperti membaca buku atau bercakap kecil, sehingga si kecil mengantuk.

Di samping itu, anda boleh bertanya kepada si kecil mengapa dia tidak boleh tidur. Dengan cara itu, anda dapat mencari jalan keluar untuk mengatasi masalah insomnia anda.

Maksudnya, jangan biarkan insomnia pada kanak-kanak terus berlanjutan, OK? Sekiranya insomnia pada kanak-kanak telah berlangsung selama sekurang-kurangnya 3 minggu, anda harus segera menghubungi doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.