Keluarga

Ciri-ciri lendir serviks mengikut kitaran haid

Lendir serviks adalah cecair yang dihasilkan oleh kelenjar di dalam dan sekitar serviks atau serviks. Ciri-ciri lendir serviks dapat berubah dengan perubahan jumlah hormon sepanjang kitaran haid wanita, sehingga dapat digunakan sebagai penanda masa subur wanita.

Lendir serviks secara semula jadi dihasilkan oleh tisu serviks untuk melindungi vagina dari jangkitan bakteria dan untuk membantu sperma bergerak ke arah rahim. Di samping itu, dengan memerhatikan lendir serviks, seorang wanita juga dapat meramalkan masa subur atau ovulasi untuk membantu merancang atau mencegah kehamilan.

Ciri-ciri lendir serviks mengikut kitaran haid

Jumlah, warna, dan tekstur lendir serviks dalam setiap kitaran haid boleh berbeza dari wanita ke wanita. Walau bagaimanapun, ketika kitaran haid berlangsung, lendir serviks berubah seperti berikut:

Tempoh selepas haid

Selepas haid, pengeluaran lendir serviks akan berkurang sehingga vagina terasa sedikit kering. Walau bagaimanapun, jumlah lendir serviks akan mula meningkat lagi dalam beberapa hari.

Dalam tempoh ini, lendir serviks mungkin kelihatan kuning atau putih keruh dan mempunyai tekstur yang melekit seperti lem pada sentuhan. Tekstur lendir menyukarkan sperma bergerak ke arah telur. Ini menunjukkan bahawa tubuh wanita belum subur.

Tempoh sebelum ovulasi

Pada masa ovulasi, lendir serviks akan menjadi lebih lembut dan berair. Pada masa ini, vagina juga akan terasa lebih lembap. Warna lendir serviks akan kelihatan putih atau sedikit kekuningan dengan tekstur yang menyerupai krim.

Lendir serviks dengan konsistensi ini menunjukkan bahawa tubuh belum dalam masa subur kerana tekstur lendir masih menyekat pergerakan sperma.

Masa ovulasi

Pada masa ovulasi, hormon estrogen meningkat dan pengeluaran lendir serviks akan mencapai tahap tertinggi. Lendir serviks pada masa ovulasi kelihatan putih jernih menyerupai putih telur.

Sekiranya disentuh dengan dua jari, tekstur lendir boleh mengembang hingga 2-5 cm. Keadaan lendir serviks ini sangat baik untuk menghantar sperma untuk berenang ke arah telur.

Pada masa ini, wanita biasanya merasa banyak keputihan, bahkan hingga mengalir melalui vagina dan membasahi permukaan seluar dalam. Lendir serviks seperti itu menunjukkan bahawa seorang wanita sedang dalam masa subur.

masa selepas ovulasi

Selepas ovulasi, hormon progesteron akan meningkat. Ini akan menjadikan jumlah lendir serviks mula berkurang dengan tekstur yang melekit dan tebal. Tekstur lendir serviks seperti ini dapat menghalang sperma memasuki rahim.

Cara Memeriksa Lendir Serviks

Anda boleh memeriksa dan memerhatikan lendir serviks secara bebas melalui langkah-langkah berikut:

  • Mulakan dengan mencuci tangan dengan air bersih dan sabun, kemudian keringkan tangan anda dengan tuala atau tisu.
  • Cari kedudukan yang selesa, sama ada duduk, berjongkok, atau berdiri dengan meletakkan sebelah kaki di tandas.
  • Masukkan jari telunjuk ke dalam faraj sehingga jari terasa basah, tetapi tidak perlu memasukkannya terlalu dalam.
  • Keluarkan jari dari faraj dan perhatikan tekstur lendir faraj yang melekat pada jari. Anda boleh mencuba meregangkan lendir dengan menyatukan telunjuk dan jari tengah anda.

Selain memasukkan jari ke dalam vagina, lendir serviks juga dapat diperhatikan dengan menggosok tisu ke dalam vagina, kemudian perhatikan lendir yang menempel. Cara lain adalah dengan melihat lendir faraj yang tersekat pada seluar dalam.

Elakkan memeriksa lendir serviks selepas hubungan seksual kerana sukar untuk membezakan dari lendir serviks yang telah dicampur dengan sperma.

Selain itu, memerhatikan lendir serviks juga tidak boleh dilakukan ketika anda terangsang secara seksual kerana lendir yang keluar bukan merupakan bagian dari kitaran haid, tetapi cairan pelincir vagina.

Memerhatikan ciri-ciri lendir serviks mengikut kitaran haid dapat membantu anda merancang kehamilan atau mencegahnya. Sekiranya lendir serviks kelihatan jelas seperti putih telur, ini adalah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks kerana sperma dapat bergerak lebih baik ke arah rahim.

Sebaliknya, jika anda dan pasangan anda tidak merancang untuk hamil, anda seharusnya tidak melakukan hubungan seks tanpa perlindungan semasa tempoh subur anda.

Selain menentukan masa subur, perubahan lendir serviks melebihi ciri-ciri yang disebutkan sebelumnya juga dapat menjadi tanda keadaan kesihatan tertentu, seperti ketidakseimbangan hormon atau masalah kesuburan.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menentukan tempoh subur atau tidak pasti bagaimana menentukan ciri-ciri lendir serviks, anda boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut.