Keluarga

Bentuk Keseronokan pada Perkembangan Kanak-kanak berumur 1 Tahun

Setiap tahap perkembangan anak adalah perkara penting yang tidak mahu dilewatkan oleh ibu bapa. Biasanya, ketika anak mencapai usia tertentu, ia akan diikuti dengan munculnya kemampuan baru. Mari kita ketahui perkembangan anak berusia 1 tahun berikut.

Apabila seorang kanak-kanak berumur 1 tahun, terdapat beberapa kebolehan asas yang akan menjadi lebih jelas, misalnya, keinginan untuk bermain atau mencengkam sesuatu akan meningkat, ingin belajar perkara baru di sekelilingnya, untuk mencuba mengatakan sesuatu. Bukan itu sahaja, terdapat juga perkembangan lain yang berlaku pada kanak-kanak berumur 1 tahun, seperti perkembangan emosi, kemahiran berkomunikasi, bersosial, bergerak, dan kognitif.

Kebolehan yang dimiliki oleh kanak-kanak berumur 1 tahun

Pada usia 1 tahun, anak itu akan dapat berjalan kaki sedikit demi sedikit. Ini kerana kekuatan tulang telah dapat menopang berat badannya, sehingga anak menjadi lebih aktif untuk bergerak. Bukan hanya itu, kanak-kanak sudah mula ingin makan makanan ringan mereka sendiri, lebih kerap berbual, dan mungkin lebih ribut daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kanak-kanak mungkin sukar makan atau menjadi pemakan pemilih pada usia ini.

Selain peningkatan aktiviti, perkembangan anak berusia 1 tahun juga ditandai dengan kemampuan untuk bertindak balas terhadap kata-kata orang di sekelilingnya. Pada usia itu, anak kecil anda akan lebih senang bercakap dengan dua arah, misalnya, mereka sudah mula dapat menunjukkan perkara yang anda katakan. Di samping itu, kanak-kanak berusia satu tahun boleh diajar dengan sopan santun, seperti mengucapkan terima kasih dan tolong.

Tingkah laku mereka juga akan lebih mudah diarahkan oleh ibu bapa atau penjaga. Kanak-kanak pada usia ini akan lebih mudah memujuk, misalnya, untuk menolong ibu bapa atau pengasuh merapikan mainan. Tetapi ibu bapa tidak boleh terkejut jika anak mereka mengalami tingkah laku yang lebih impulsif, seperti membuang mainan.

Bentuk kelakuan lain dari kanak-kanak adalah membuang, mendorong, dan memukul objek yang berdekatan. Mereka juga dengan senang hati membuka almari untuk menjadikan semua barang itu boleh dijadikan mainan. Sebenarnya, memukul objek berdekatan, seperti periuk dan kuali, mungkin menjadi kebiasaan barunya. Pada masa ini, keseronokan tumbuh di dalam diri mereka sambil mendengar suara.

Perkembangan Emosi Kanak-kanak

Apabila anda berumur 1 tahun, anak anda bukan sahaja lebih aktif bergerak daripada sebelumnya, tetapi juga diikuti dengan perkembangan emosi yang lebih jelas kelihatan. Berikut adalah perkembangan emosi kanak-kanak berumur 1 tahun:

  • Anak kecil anda akan menangis ketika ayah atau ibunya meninggalkannya.
  • Rasa gementar atau malu ketika bertemu orang baru yang dikenalinya atau dilihatnya.
  • Mempunyai kedekatan dengan orang-orang tertentu, seperti ibu dan ayah.
  • Untuk mendapatkan perhatian orang-orang di sekelilingnya, anak-anak biasanya akan mengulangi tindakan atau mengeluarkan suara tertentu.
  • Dalam menangani situasi tertentu, kanak-kanak berumur 1 tahun akan menunjukkan rasa takut.
  • Ia bagus apabila diajak bermain peek-a-boo.
  • Kanak-kanak mula bersedia menghulurkan tangan atau kaki ketika memakai pakaian dan seluar.

Melihat perkembangan kanak-kanak berusia 1 tahun kadang-kadang mengecewakan, memandangkan tingkah laku mereka sekarang sering menjadikan rumah tidak kemas. Selain itu, ibu bapa juga merasa risau ketika mereka pergi atau bekerja, kerana anak-anak berusia 1 tahun sering menangis ketika ditinggalkan. Namun, terus menikmati tahap yang sedang dialami si kecil anda. Suatu hari, saat ini akan dikenang dan anda akan merindukannya sebagai saat yang berharga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found