Kehidupan yang sihat

Rasakan Pelbagai Khasiat Kacang Pistachio Ini

Walaupun disebut kacang tanah, kacang tanah pistachio sebenarnya adalah benih pokok Pistacia vera. Terdapat banyak khasiat kacang pistachio untuk kesihatan tubuh, dari menjaga berat badan normal hingga menjaga saluran darah yang sihat. Lihat penjelasan lengkap di sini.

Kacang tanah pistachio Ia telah dimakan sejak dulu lagi kerana rasanya yang sedap dan sedap. Kacang tanah pistachio umumnya dimakan sebagai pilihan makanan ringan yang sihat atau boleh juga ditambahkan ke resipi hidangan lain, seperti salad, pizza, oatmeal, atau juga kek.

Kandungan Nutrien Kacang Pistachio

Khasiat kacang pistachio Anda boleh mendapatkannya dari kandungan khasiatnya yang banyak. Dalam 28 gram atau kira-kira 1 segenggam kacang pistachio terdapat 159 kalori. Selain itu, kacang tanah pistachio Ia juga mengandungi nutrien yang meliputi:

  • Lemak
  • Protein
  • Serat
  • Karbohidrat
  • Vitamin, seperti vitamin B6 dan B1
  • Mineral, seperti kalium, fosforus, tembaga dan mangan

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, kacang pistachio Ia juga mengandungi sebatian bioaktif, seperti polifenol dan karotenoid, yang mempunyai aktiviti antioksidan.

Khasiat Kacang Pistachio

Terdapat pelbagai khasiat kacang pistachio yang anda dapat. Berikut adalah antara lain:

1. Mengekalkan berat badan yang normal

Kacang tanah pistachio Ia kaya dengan polifenol yang diketahui dapat membantu dalam proses penurunan berat badan. Kacang tanah pistachio Ia juga merupakan pilihan makanan ringan yang ideal bagi mereka yang ingin menurunkan atau mengekalkan berat badan.

Berbeza dengan makanan ringan segera, ketika makan kacang pistachio, anda perlu membuka kulit terlebih dahulu. Proses ini memberi peluang kepada tubuh untuk merasa kenyang sebelum anda makan berlebihan.

2. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Berbanding dengan kacang lain, kacang tanah pistachio mempunyai kandungan lemak terendah. Kacang mengandungi lemak pistachio Ia juga terdiri daripada 90% lemak tak jenuh yang bermanfaat untuk kesihatan.

Penyelidikan menunjukkan kandungan lemak tak jenuh tunggal yang tinggi dalam kacang pistachio dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL). Ia juga akan banyak memberi manfaat dalam menjaga kesihatan jantung.

3. Memelihara saluran darah yang sihat

Kandungan tinggi asid amino L-arginine dalam kacang pistachio boleh diubah menjadi nitrogen oksida, yang merupakan sebatian yang melonggarkan dan melebarkan saluran darah. Dengan cara itu, darah dapat mengalir dengan lancar dan fungsi organ ke seluruh tubuh dijaga

4. Menjaga kesihatan mata

Kacang tanah pistachio Ia juga berguna untuk menjaga kesihatan mata. Sebabnya, kacang ini mengandungi lutein dan zeaxanthin yang tinggi, iaitu 2 antioksidan karotenoid yang sangat penting untuk kesihatan mata.

Lutein dan zeaxanthin mampu melindungi mata dari kerosakan sel, menjaga penglihatan anda tajam, dan menurunkan risiko pelbagai penyakit mata yang berkaitan dengan penuaan.

5. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Walaupun mereka lebih tinggi karbohidrat daripada kacang lain, kacang tanah pistachio Ia mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah, sehingga tidak akan menyebabkan lonjakan gula darah.

Selain itu, kacang tanah pistachio Ia juga kaya akan serat, lemak sihat, karotenoid, dan sebatian fenolik yang bermanfaat untuk mengawal kadar gula dalam darah agar tetap normal.

Walaupun mempunyai banyak manfaat seperti yang disebutkan di atas, anda harus berhati-hati jika anda ingin makan kacang pistachio untuk kali pertama. Sekiranya anda alah kepada jenis kacang lain, seperti kacang badam, gajus dan walnut, kemungkinan besar anda juga alah pada kacang tanah pistachio.

Sekiranya anda tidak mempunyai alahan, manfaatkan kacang tanah pistachio, misalnya dengan menjadikannya makanan ringan setiap hari. Namun, pastikan tidak makan berlebihan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan khasiat kacang pistachio tetapi masih ragu kerana anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.