Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Buah Lychee untuk Kesihatan

Di sebalik rasa manis, terdapat pelbagai manfaat kesihatan buah lychee yang sangat disesalkan. Manfaat ini disebabkan oleh kandungan pelbagai vitamin dan mineral penting dalam buah leci.

Sebilangan kandungan buah lychee, seperti vitamin C, polifenol, flavonoid, tembaga, dan kalium, mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satunya adalah meningkatkan daya tahan atau daya tahan. Selain itu, buah lychee juga dipercayai dapat mencegah pelbagai penyakit.

Khasiat Buah Lychee untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah buah lychee untuk kesihatan yang menarik untuk diketahui:

1. Meningkatkan daya ketahanan badan

Lychee mengandungi vitamin C yang cukup tinggi. Makan sebiji leci dapat memenuhi 9% keperluan vitamin C harian anda. Vitamin C dipercayai dapat meningkatkan sistem imun. Itulah sebabnya, pengambilan buah ini secara berkala dapat menguatkan sistem imun anda.

2. Jantung sihat

Lychee kaya dengan polifenol yang dapat meningkatkan kesihatan jantung. Selain itu, kandungan flavonoid, tembaga, dan kalium di dalamnya juga baik untuk kesihatan jantung.

3. Mencegah barah

Manfaat seterusnya adalah mencegah barah. Ini dipercayai kerana buah leci mengandungi kadar flavonoid yang tinggi. Penyelidikan menunjukkan bahawa memakan makanan yang mengandung flavonoid secara berkala, selain dapat menjaga kesehatan jantung, juga dapat mengurangi risiko terkena barah.

4. Meningkatkan ketumpatan tulang

Selain baik untuk kesihatan jantung, kandungan kalium dalam buah leci juga bermanfaat dalam menjaga otot dan saraf yang sihat. Makan makanan yang mengandungi kalium, seperti lychee, juga dipercayai dapat meningkatkan kepadatan tulang.

5. Mengatasi masalah sembelit

Pengambilan buah lychee dapat mencegah dan mengatasi sembelit. Ini kerana, kandungan serat dapat membantu meningkatkan pergerakan usus dan melembutkan najis sehingga mudah dilalui.

6. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat lain dari buah ini ialah ia membantu menurunkan berat badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan polifenol dalam ekstrak lychee mampu menurunkan berat badan dan mengurangkan lemak perut.

Walaupun buah lychee mempunyai berbagai manfaat kesehatan, jangan memakannya secara berlebihan. Terus mengambil makanan dengan pemakanan seimbang dan menerapkan gaya hidup sihat. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui jenis makanan yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.