Kehidupan yang sihat

6 Cara Menghilangkan Komedo yang Mengganggu Penampilan

Menghilangkan komedo boleh dilakukan dengan beberapa cara. Anda boleh menggunakan ubat-ubatan atau prosedur penjagaan kulit tertentu untuk menyingkirkannya. Oleh itu, anda boleh mendapatkan wajah yang bersih dan bebas komedo.

Blackheads adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa. Selain menimbulkan rasa tidak selesa, penampilan komedo juga sering mengganggu penampilan.

Tidak sedikit orang yang 'cemas' dengan penampilannya, jadi mereka memilih untuk menekan komedo dengan tangan. Walau bagaimanapun, kaedah ini sebenarnya tidak digalakkan kerana boleh membuat komedo menjadi lebih teruk.

Blackheads sebenarnya diklasifikasikan sebagai jerawat ringan yang biasanya muncul di kawasan muka. Walau bagaimanapun, komedo kadang-kadang juga boleh muncul di bahagian leher, dada, atau belakang.

Blackheads terbentuk kerana penumpukan sel kulit mati dan minyak yang menyumbat liang. Terdapat bintik hitam yang berwarna putih kerana ditutupi kulit, tetapi ada juga yang hitam kerana terdedah kepada udara.

Faktor Pencetus untuk Penampilan Komedo

Terdapat beberapa faktor yang menjadikan seseorang lebih rentan terhadap komedo, termasuk:

 • Jenis kulit berminyak
 • Penggunaan ubat yang mengandungi kortikosteroid, litium, atau androgen
 • Tabiat merokok
 • Gunakan kosmetik yang dapat menyumbat liang
 • Faktor genetik
 • Perubahan hormon, seperti akil baligh, haid, atau dari mengambil pil kawalan kelahiran
 • Kerengsaan kulit menjadi terlalu kasar semasa mencuci muka atau kesan sampingan dari rawatan tertentu
 • Pengambilan makanan yang mengandungi susu, gula, atau lemak tinggi

PelbagaiCara menghilangkan bintik hitam

Walaupun tidak menyakitkan atau mempunyai gejala khas, komedo masih boleh mengganggu penampilan. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan komedo, termasuk:

1. Produk penghilang blackhead

Pada masa ini, pelbagai produk untuk menghilangkan komedo mudah dijumpai dan diedarkan secara meluas di pasaran, baik dalam bentuk gel, krim, hingga plaster yang melekat langsung pada kulit.

Namun, sebelum anda ingin menggunakan produk penghilang blackhead tertentu, pastikan produk tersebut telah didaftarkan dengan BPOM dan gunakannya mengikut arahan penggunaan.

2. Ubat dari doktor

Sekiranya komedo keras kepala dan tidak hilang setelah menggunakan produk penghilang bintik hitam, anda boleh memeriksanya ke doktor. Doktor akan memberi anda ubat yang mengandungi antibiotik atau jenis ubat lain, seperti benzoil peroksida, retinoid, asid glikolik, dan asid salisilik.

3. Pengekstrak blackhead

Kaedah untuk menghilangkan komedo ini dilakukan oleh pakar dermatologi atau doktor estetik menggunakan alat yang disebut komedone extractor. Alat ini digunakan untuk menekan kawasan di sekitar liang untuk menghilangkan komedo.

Walaupun selamat untuk dilakukan, tetapi ada risiko yang dapat terjadi dari kaedah ini, seperti kerosakan tisu dan kemunculan tisu parut.

4. Mengupas

Teknik pengelupasan kulit dengan kaedahnya mengelupas bertujuan untuk membuang sel kulit mati, mencerahkan kulit, dan mengatasi pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat dan komedo.

Pengupas dilakukan menggunakan bahan atau larutan kimia ringan, seperti asam salisilat, tretinoin, dan asid glikolik.

5. Teknik microdermabrasion

Mikrodermabrasi dilakukan untuk mengatasi sejumlah masalah pada kulit wajah yang terletak di lapisan paling luar kulit atau epidermis, termasuk komedo. Doktor akan menggunakan alat khas untuk menyemburkan bahan seperti kristal untuk menghilangkan komedo dan merangsang pertumbuhan sel kulit baru.

6. Terapi laser dan cahaya (terapi cahaya dan laser)

Terapi ini menggunakan alat yang memancarkan cahaya dan sinar laser yang diarahkan terus ke pangkal kulit.

Pendedahan kepada sinar ini dapat menghilangkan komedo dan jerawat tanpa merosakkan bahagian atas kulit, sekaligus mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan dan membunuh bakteria.

Cegah bintik hitam dengan Penjagaan Kulit yang Baik

Untuk menghilangkan komedo dan mencegahnya terbentuk semula, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Basuh wajah anda dengan sabun muka ringan sekurang-kurangnya 2 kali sehari untuk menjaga kebersihan kulit anda.
 • Pilih produk penjagaan kulit dan wajah yang berlabel bukan komedogenik.
 • Elakkan kebiasaan menyentuh wajah anda dan memerah komedo sendiri dengan tangan yang kotor.
 • Gunakan pelindung matahari ketika anda berada di bawah cahaya matahari.
 • Makan makanan berkhasiat dan jangan makan terlalu banyak makanan berminyak.
 • Jalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan tidak merokok.

Menghilangkan komedo mungkin memerlukan kesabaran. Melakukan rawatan atau menggunakan produk secara bebas kadang-kadang tidak memberikan hasil segera, jadi anda harus melakukannya dengan kerap.

Sekiranya pelbagai cara untuk menghilangkan komedo di atas tidak berfungsi atau jika anda mengalami gejala-gejala tertentu setelah menggunakan ubat-ubatan atau menjalani prosedur penjagaan kulit tertentu, segera berjumpa doktor supaya rawatan yang tepat dapat dilakukan.