Kesihatan

Menyedari Punca dan Gejala Kanser Darah pada Kanak-kanak

Anda perlu mengenal pasti punca dan gejala barah darah pada kanak-kanak sehingga mereka dapat dirawat secepat mungkin. Kanser darah (leukemia) adalah sejenis barah yang sering menyerang kanak-kanak, dan penyakit ini cukup berbahaya.

Kanser darah adalah barah yang menyerang sel darah putih. Apabila anda menghidap barah darah, sel-sel darah putih yang meningkat jumlahnya tidak dapat melindungi tubuh anak anda dari jangkitan, malah bertukar menyerang sel-sel di dalam badan itu sendiri. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, terutamanya penyakit berjangkit.

Punca Kanser Darah pada Kanak-kanak

Kanser darah berlaku disebabkan oleh mutasi atau perubahan sifat genetik dalam sel darah, sehingga sel-sel ini tumbuh dengan tidak terkawal. Namun, sehingga kini, perkara-perkara yang mencetuskan mutasi sel penyebab barah darah ini tidak diketahui secara pasti.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena leukemia pada anak-anak. Salah satunya adalah gangguan genetik, seperti sindrom Down, sindrom Li-Fraumeni, neurofibromatosis pada kanak-kanak, dan anemia Fanconi.

Selain itu, pendedahan kepada radiasi atau gelombang elektromagnetik (SUTET) dan wanita hamil yang sering mengonsumsi alkohol juga dipercayai dapat meningkatkan risiko leukemia pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Gejala Kanser Darah pada Kanak-kanak yang betul Dberhati-hatilah

Kanser darah memerlukan rawatan yang betul dan pantas. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit ini boleh membahayakan nyawa anak. Ibu bapa harus mengetahui beberapa gejala barah darah yang perlu diperhatikan, iaitu:

Kanser darah memerlukan rawatan yang betul dan pantas. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit ini boleh membahayakan nyawa anak. Ibu bapa harus mengetahui beberapa gejala barah darah yang perlu diperhatikan, iaitu:

1. Muka pucat

Kanser darah boleh menyebabkan penurunan sel darah merah (eritrosit). Jumlah eritrosit yang rendah akan menyebabkan penurunan kadar hemoglobin dalam darah, sehingga anak-anak dapat mengalami anemia dan menyebabkan gejala seperti pucat, lemah, mudah letih, dan sesak nafas.

2. Mudah dijangkiti jangkitan

Dalam leukemia, jumlah sel darah putih yang melindungi tubuh daripada jangkitan meningkat. Walaupun begitu, sel-sel ini tidak berfungsi dengan normal. Ini menjadikan kanak-kanak lebih mudah terkena jangkitan. Gejala boleh merangkumi demam berpanjangan.

3. Msudah berdarah

Anak-anak dengan leukemia juga rentan terhadap pendarahan, disebabkan oleh penurunan jumlah platelet. Kiraan platelet yang rendah akan mengganggu proses pembekuan darah, memudahkan pendarahan berlaku. Gejala termasuk lebam yang mudah, gusi berdarah, dan mimisan yang kerap.

4. Nsakit tulang dan sendi

Kesakitan pada tulang dan sendi sering dirasakan oleh kanak-kanak dengan leukemia. Keadaan ini disebabkan oleh penumpukan sel darah putih yang tidak normal di kawasan itu.

5. Kkesukaran bernafas

Kanser darah pada kanak-kanak boleh mempengaruhi kelenjar timus. Kerana terletak di leher, pembengkakan kelenjar ini dapat menekan trakea dan menyukarkan anak untuk bernafas. Kesukaran bernafas juga dapat terjadi kerana penumpukan sel yang tidak normal di saluran darah paru-paru.

6. Kehilangan selera makan dan sakit perut

Apabila sel yang tidak normal terkumpul di hati, ginjal, dan limpa, organ ini membengkak dan menekan organ lain. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit perut dan ketidakselesaan. Pada kanak-kanak dengan leukemia, selera makan mereka juga sering berkurang.

7. Pkelenjar bengkak

Sel darah putih pada kanak-kanak dengan leukemia juga sering berkumpul di kelenjar getah bening. Ini akan menyebabkan pembengkakan kelenjar. Gejala termasuk benjolan di leher, dada, ketiak, atau pangkal paha.

Ketahuilah gejala barah darah pada kanak-kanak. Apabila anak anda mengalami simptom-simptom ini, segera berjumpa doktor atau ahli hemato-onkologi pediatrik untuk menentukan penyebabnya dan dapatkan rawatan yang tepat.