Kesihatan

Jangan Mengambil Antibiotik dengan cuai

Mengambil antibiotik harus dilakukan mengikut arahan doktor. Jika dikonsumsi secara sembarangan, antibiotik tidak dapat menyembuhkan penyakit, sebaliknya menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Antibiotik adalah sekumpulan ubat yang dapat membasmi dan mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan penyakit atau jangkitan. Ubat ini hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor dan digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor.

Jangkitan bakteria yang diklasifikasikan sebagai ringan biasanya pulih sendiri, jadi mereka tidak memerlukan antibiotik.

Penggunaan antibiotik baru diperlukan dalam kes jangkitan bakteria yang teruk atau pada pesakit dengan keadaan imun yang lemah, seperti pesakit barah atau HIV, yang mengalami jangkitan bakteria.

Agar antibiotik dapat berfungsi dengan berkesan dan selamat, doktor akan mempertimbangkan beberapa perkara sebelum menetapkan antibiotik, iaitu jenis kuman atau bakteria yang menyebabkan jangkitan, keadaan pesakit, jenis antibiotik, dan dos dan jangka masa penggunaan antibiotik.

Oleh itu, anda tidak dinasihatkan untuk membeli dan menggunakan antibiotik tanpa pandang bulu tanpa preskripsi atau nasihat doktor.

Penyakit Yang Boleh Diubati Dengan Antibiotik

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, antibiotik digunakan untuk merawat dan mencegah jangkitan bakteria. Berikut adalah beberapa jenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang dapat dirawat dengan antibiotik:

 • Pneumonia kerana jangkitan bakteria
 • Jangkitan saluran kencing
 • Demam kepialu atau kepialu
 • Jangkitan kelamin, seperti gonorea, sifilis, dan klamidia
 • Meningitis
 • Sepsis

Ubat antibiotik tidak dapat digunakan untuk mengobati jangkitan yang disebabkan oleh virus, seperti flu, cacar, herpes, herpes zoster, atau demam berdarah. Selain itu, antibiotik juga tidak efektif untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh kulat atau parasit, seperti cacing.

Pemilihan Antibiotik

Terdapat banyak jenis antibiotik. Doktor akan menentukan jenis antibiotik yang digunakan berdasarkan jenis kuman yang menyebabkan jangkitan dan reaksi bakteria terhadap antibiotik.

Berikut adalah beberapa jenis antibiotik yang boleh diresepkan oleh doktor:

 • Betalactams, seperti penisilin, amoksisilin, dan meropenem
 • cephalosporins, seperti cefixime, cefadroxil, cefdenir, dan ceftriaxone
 • Aminoglikosida, termasuk tobramycin, gentamicin, dan amikacin
 • Quinolones, misalnya levofloxacin, ciprofloxacin, dan moxifloxacin
 • Makrolida, seperti azithromycin, clarithromycin, dan eritromisin
 • Clindamycin
 • Nitrofurantoin
 • Tetrasiklin, seperti doxycicline dan minocycline

Apabila diberikan antibiotik oleh doktor, anda mesti mengambilnya mengikut dos yang diberikan dan tepat pada waktunya. Contohnya, antibiotik dengan jadual 3 kali sehari perlu diambil setiap 8 jam dan antibiotik dengan jadual 2 kali sehari perlu diambil setiap 12 jam. Penting untuk diingat, antibiotik mesti habis.

Sekiranya diminum secara cuai atau melanggar peraturan, antibiotik tidak akan berfungsi dengan berkesan atau sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang berbahaya.

Pelbagai Kesan Sampingan Antibiotik

Antibiotik secara amnya selamat jika diambil seperti yang diarahkan dan ditetapkan oleh doktor. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat beberapa kesan sampingan, seperti:

 • Pening dan muntah
 • Cirit-birit
 • Jangkitan kulat
 • Sakit perut
 • Sakit kepala atau pening

Kesan sampingan yang timbul kerana antibiotik boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis, dos, dan jangka waktu penggunaan antibiotik.

Dalam kes tertentu, antibiotik juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih serius, seperti kerosakan ginjal, kehilangan pendengaran, fungsi hati yang terganggu, gangguan darah, dan gangguan sumsum tulang.

Penggunaan antibiotik yang tidak betul, misalnya tidak menghabiskan antibiotik, juga dapat memberi kesan berbahaya, iaitu terjadinya ketahanan terhadap antibiotik. Ini bermaksud bahawa kuman menjadi tahan terhadap antibiotik ini, menjadikan jangkitan lebih sukar untuk diubati.

Hati-hati dengan Reaksi Alergi Antibiotik

Sebilangan orang boleh mengalami reaksi alergi terhadap jenis antibiotik tertentu. Oleh itu, doktor secara amnya akan bertanya sama ada anda mempunyai sejarah alahan antibiotik atau alahan ubat.

Orang yang alah kepada antibiotik tertentu boleh mengalami reaksi alergi, seperti gatal-gatal pada kulit dan gatal-gatal, batuk, sesak nafas, cirit-birit, kelemahan, atau pembengkakan bibir dan kelopak mata, setelah mengambil antibiotik ini.

Dalam kes tertentu, reaksi alergi terhadap antibiotik boleh menjadi teruk dan boleh mengancam nyawa, seperti reaksi anafilaksis dan sindrom Stevens-Johnson.

Oleh itu, sebelum mengambil antibiotik, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda, baik secara langsung atau melalui aplikasi kesihatan, supaya doktor dapat menetapkan antibiotik dengan jenis dan dos yang tepat. Jangan hanya mengambil antibiotik, jadi anda mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya.