Keluarga

Sekiranya anda ingin memberikan keju kepada bayi, ada syaratnya

Keju adalah salah satu jenis makanan yang tinggi khasiatnya. Tetapi adakah baik untuk memberi keju kepada bayi? Sekiranya demikian, dari usia berapa bayi boleh diberi keju? Jika tidak, Sebab apa?Untuk mengetahui jawapannya, ayuh, slihat penjelasan di artikel berikut.

Setiap ibu bapa selalu ingin memberikan yang terbaik untuk bayi mereka, termasuk pengambilan nutrien, bermula dari rahim hingga si kecil dilahirkan ke dunia.

Salah satu makanan yang diketahui mengandungi banyak nutrien adalah keju. Di samping itu, rasa yang enak dapat membuat bayi makan dengan lebih rakus. Namun, memberi keju kepada bayi masih menjadi perbahasan.

Masa Makan Keju untuk Bayi

Untuk 6 bulan pertama selepas kelahiran, disarankan agar anda hanya memberi susu ibu kepada si kecil anda. Hanya selepas itu, makanan pelengkap (MPASI) dapat diperkenalkan secara perlahan.

sekarangSalah satu soalan yang sering ditanya di kalangan ibu bapa adalah adakah memberi keju kepada bayi? Menurut beberapa pakar pediatrik, kebanyakan bayi dibenarkan makan keju selagi berumur lebih dari 8 bulan.

Walau bagaimanapun, jika ibu bapa atau adik beradik bayi mempunyai alahan terhadap susu dan produk yang diproses, tunda pemberian keju kepada bayi.

Syarat untuk Memberi Keju kepada Bayi

Keju termasuk dalam senarai sumber protein yang disyorkan untuk kanak-kanak. Selain itu, keju juga kaya dengan kalsium, lemak, vitamin D, vitamin A, dan vitamin B.

Namun, memberi keju kepada bayi mempunyai syarat, yaitu:

  • Sebelum memperkenalkan keju kepada bayi anda, perkenalkan beberapa makanan pejal lain, seperti daging, sayur-sayuran, dan buah-buahan, dalam bentuk haluskan atau tapis bubur.
  • Pilih keju yang dilabel sebagai pasteur. Keju yang tidak dipasteurisasi atau mentah boleh mengandungi bakteria Listeria yang menyebabkan listeriosis. Gejala termasuk demam, sakit otot, loya, atau cirit-birit.
  • Mulakan dengan keju yang lebih lembut, seperti keju kotej dan mozzarella, kerana jenis keju ini mudah dikunyah oleh bayi.
  • Sekiranya si kecil anda tidak menunjukkan reaksi alergi, teruskan memberi keju dalam bentuk keseluruhan atau dicampurkan dalam makanannya. Potong keju menjadi kepingan kecil agar si kecil anda tidak tersedak.

Sekiranya anak anda mengalami alahan makanan, terutamanya alergi terhadap keju atau susu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberinya keju.

Gejala Alahan Susu dan Keju

Sekiranya anak anda alah kepada susu dan produk tenusu, seperti keju dan yogurt, dia akan mengalami gatal, bengkak, ruam pada kulit dalam bentuk bintik merah, muntah, cirit-birit, sakit perut, batuk, mengi, atau kesukaran bernafas setelah makan makanan ini.

Gejala tindak balas alahan pada setiap kanak-kanak adalah berbeza. Terdapat reaksi ringan atau teruk, dan ada reaksi yang muncul dengan segera atau hanya muncul beberapa hari setelah memakan susu atau produk olahannya.

Sekiranya gejala alahan susu bayi anda muncul kemudian, dia mungkin mengalami cirit-birit, ruam kulit, tersedak, muntah, dan menangis atau kolik yang berterusan.

Apa yang perlu diberi perhatian sekiranya Bayi Anda Alergi terhadap Keju

Apabila anak anda menunjukkan tanda-tanda alergi selepas makan keju, hentikan pemberian susu formula atau produk tenusu lain kepada si kecil anda. Sekiranya reaksi alergi teruk, seperti mulut atau tekak yang bengkak, kesukaran bernafas, atau pingsan, segera bawa anak anda ke bilik kecemasan terdekat untuk rawatan dan pengawasan.

Sekiranya anak kecil anda cukup tua untuk diberi makanan pelengkap, berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk mengetahui makanan apa yang dibenarkan dan tidak dibenarkan diberikan kepada bayi, termasuk sama ada anda boleh atau tidak memberi keju kepada bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found