Kesihatan

Kelebihan Baby Spa untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Little One

Kini spa bayi telah menjadi pilihan penjagaan bayi yang cukup popular. Terapi urut dan air adalah aktiviti yang paling biasa dijumpai di spa bayi. Spa bayi boleh dilakukan kerana bayi baru berusia beberapa hari sehingga dia berusia 8-9 bulan.

Baby spa sebenarnya adalah tempat yang menawarkan pelbagai terapi fizikal, seperti urut dan terapi air untuk bayi. Spa bayi dapat membantu anak-anak mengalami relaksasi dan rangsangan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka

Pilihan dan Faedah Spa Bayi

Terapi urut dan air dipercayai dapat merangsang perkembangan motorik bayi, dan jika dilakukan dengan ibu bapa, aktiviti ini dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan bayi.

Pilih rawatan spa bayi yang dilakukan oleh kakitangan terlatih, agar lebih selamat dan mendapat faedah maksimum.

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan di spa bayi dan masing-masing mempunyai faedah yang berbeza. Inilah penjelasannya:

Terapi urut untuk bayi

Terapi urut adalah salah satu rawatan yang boleh dilakukan di spa bayi. Terapi urut berguna untuk mengurangkan tekanan yang dirasakan oleh bayi, menjadikan bayi lebih tenang sehingga dia tidak sering rewel atau menangis, dan membantu bayi tidur nyenyak.

Selain itu, terapi urut juga dipercayai dapat membantu meningkatkan berat badan bayi. Ini dikaitkan dengan rangsangan saraf vagal yang dapat meningkatkan penyerapan nutrien oleh saluran pencernaan. Pada bayi pramatang, terapi urut bahkan dapat meningkatkan pola tidur, peredaran darah, dan kesihatan kulit, dan menjadikan degupan jantung dan aktiviti otak lebih stabil.

Sebenarnya urut bayi bukan sahaja dapat dilakukan oleh ahli terapi, ibu bapa juga dapat belajar cara mengurut bayi dengan betul. Mengurut bayi dapat membantu memperbaiki mood ibu dan mengurangkan risiko ibu mengalami kemurungan selepas melahirkan anak. Ibu boleh bergilir-gilir dengan Ayah untuk mengurut Si Kecil, jadi Ayah juga dapat menjalin ikatan dengan bayinya.

sekarangUntuk mendapatkan faedah urut, lakukan urutan ketika anak kecil anda tidak lapar atau terlalu kenyang. Juga, elakkan mengurut bayi anda sebelum tidur.

terapi air (terapi hidroterapi / akuatik) untuk bayi

Terapi air adalah kaedah rawatan semula jadi yang telah lama digunakan oleh pelbagai budaya di dunia. Penggunaan air dalam pelbagai suhu diketahui memberikan manfaat yang berbeza untuk setiap bahagian badan.

Terapi air untuk bayi dilakukan dengan membawa bayi merendam dalam bak air yang mempunyai suhu hangat, antara 35-36 darjah Celsius. Pada bayi, terapi ini bertujuan untuk memberikan kesenangan dan mengeratkan ikatan antara bayi dan ibu bapa. Dalam terapi air, bayi tidak diajar cara berenang, tetapi dibenarkan menggerakkan tangan dan kaki dengan bebas.

Terapi air bukan hanya rawatan spa yang menyeronokkan, tetapi juga dapat memberi manfaat. Satu kajian menyatakan bahawa bayi pramatang yang melakukan terapi air mempunyai kualiti tidur yang lebih baik dan kelihatan lebih santai.

Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, terapi air dapat membantu bayi menggerakkan tangan dan kaki, meregangkan otot, dan meningkatkan keseimbangan dan koordinasi.

Untuk mendapatkan manfaat terapi air ini, disarankan agar anda membawa si kecil ke spa bayi setelah dia menyusu dan pada waktu ketika dia aktif. Membawa anak kecil anda untuk terapi air pada waktu tidur siang atau pada waktu makan boleh membuatnya tidak dapat menikmati terapi ini dan menjadi lebih rewel kerana dia merasa lapar dan letih.

Petua Memilih Spa Bayi

Pada masa ini, terdapat banyak spa bayi yang menawarkan pelbagai rawatan bayi. Namun, anda tidak perlu keliru dalam memilihnya. Pilih spa bayi yang:

Beg sijil

Pilih spa bayi yang mempunyai ahli terapi yang diperakui dan terlatih. Tempat spa yang mempunyai ahli terapi bertauliah dan terlatih akan menjadikan anda lebih tenang untuk mempercayakan penjagaan anak anda.

Mempunyai kemudahan dan suasana yang selesa

Tempat spa dengan kemudahan dan suasana yang selesa akan membuat Ibu dan Anak Kecil juga merasa di rumah untuk melakukan rawatan spa.

Menggunakan produk selamat

Pastikan produk dan peralatan yang digunakan oleh baby spa selamat untuk bayi. Anda boleh meminta kakitangan yang bertugas di spa.

Spa bayi memang mempunyai pelbagai kelebihan. Walaupun begitu, tidak semua bayi dapat dibawa ke spa. Sekiranya anak anda mempunyai keperluan khas atau keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar pediatrik anda untuk mengetahui jenis terapi apa yang sesuai dan selamat untuk keadaan si kecil anda.