Kesihatan

Kenali Punca Kejang pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Kejang pada kanak-kanak tidak selalu berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, kejang pada kanak-kanak boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius. Untuk menyedarinya, kenal pasti punca dan tindakan yang diperlukan ketika anak mengalami sawan.

Terdapat banyak jenis sawan pada kanak-kanak. Terdapat kejang yang menyebabkan badan anak itu gemetar tidak terkawal, tetapi ada juga yang menyebabkan dia melamun dan menatap kosong. Dalam keadaan serius, sawan boleh menyebabkan kehilangan kesedaran.

Punca Kejang pada Kanak-kanak

Sebilangan besar penyebab kejang pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Namun, ada beberapa perkara yang boleh mencetuskan kejang, seperti:

1. Demam

Kejang pada kanak-kanak yang disebabkan oleh demam disebut sawan demam. Keadaan ini umumnya tidak berbahaya dan biasanya berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 4 tahun yang mengalami demam tinggi secara tiba-tiba. Kejang demam biasanya berlangsung selama beberapa minit dan akan hilang dengan sendirinya.

Punca sebenar kejang demam tidak diketahui. Walau bagaimanapun, demam tinggi yang disebabkan oleh jangkitan, seperti cacar air, selesema, otitis media, dan radang amandel, boleh mencetuskan kejang demam pada anak-anak.

2. Epilepsi

Kejang pada kanak-kanak boleh dicetuskan oleh epilepsi. Kira-kira 30% kanak-kanak yang didiagnosis dengan epilepsi akan terus mengalami kejang berulang sehingga dewasa. Tetapi pada orang lain, sawan dapat bertambah baik dari masa ke masa.

Kejang yang disebabkan oleh epilepsi umumnya mempunyai corak dan gejala yang sama setiap kali berlaku kejang. Kejang pada kanak-kanak dengan epilepsi biasanya dipicu ketika anak kurang tidur, stres, sakit atau demam, melewatkan makan, makan berlebihan, atau terkena kilatan cahaya yang terang.

3. Kecederaan kepala

Kejang pada kanak-kanak yang disebabkan oleh kecederaan kepala biasanya muncul pada minggu pertama setelah kecederaan kepala berlaku. Walau bagaimanapun, sawan juga boleh berlaku setelah lebih dari seminggu dan seterusnya sekiranya kecederaan tersebut menyebabkan kerosakan kekal pada otak.

4. Meningitis

Dalam kes yang serius, sawan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh meningitis atau keradangan pada lapisan otak. Meningitis pada kanak-kanak tidak hanya dicirikan oleh gejala kejang, tetapi juga gejala lain, seperti demam, kekecohan, sakit kepala, dan ruam kulit.

Sementara itu, meningitis pada bayi dapat dicirikan oleh beberapa gejala lain, seperti muntah, penyakit kuning, sering mengantuk atau sukar bangun tidur, penurunan selera makan atau enggan menyusui, kelesuan, dan tidak bertindak balas ketika diajak berinteraksi.

Mengendalikan Apabila Kejang Berlaku Pada Kanak-kanak

Apabila si kecil mengalami sawan, jangan panik. Tetap tenang sehingga anda dapat memberikan pertolongan cemas berikut:

  • Letakkan anak kecil anda di lantai atau kawasan yang luas.
  • Pastikan tidak ada benda di sekelilingnya agar si kecil tidak membongkok.
  • Sekiranya disertai dengan muntah, letakkan bayi anda tidur di sisinya supaya dia tidak tersedak.
  • Longgarkan pakaian yang dipakainya, terutama di leher.
  • Jangan menahan pergerakan badan bayi anda semasa kejang berlaku.
  • Jangan memasukkan apa-apa ke dalam mulutnya, kecuali atas nasihat doktor.

Setelah pertolongan cemas untuk kejang pada kanak-kanak diberikan, segera bawa dia ke doktor, terutama jika kejang berlangsung lebih dari 5 minit, kulit atau bibir mula kelihatan biru, anak mengalami kesukaran bernafas, atau kejang didahului oleh kepala kecederaan.

Sekiranya kejang anak anda berhenti dengan sendirinya, anda masih perlu memeriksa si kecil kepada doktor, terutamanya jika ini adalah kali pertama dia mengalami sawan. Pemeriksaan menyeluruh diperlukan untuk menentukan penyebab kejang pada kanak-kanak.