Keluarga

Jangan risau, buasir semasa hamil dapat diubati dengan cara ini

Buasir semasa mengandung adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil. Sebilangan wanita hamil mungkin tidak terganggu oleh ini, tetapi kadang-kadang buasir yang muncul semasa kehamilan boleh menyebabkan ketidakselesaan. Tetapi wanita hamil tidak perlu resah, ada beberapa cara yang boleh dicuba untuk mengatasi keadaan ini.

Buasir adalah keadaan apabila urat di kawasan rektum menjadi bengkak. Keadaan ini dapat dikenali dengan munculnya benjolan di sekitar dubur yang gatal, sakit, dan kadang-kadang berdarah.

Mengalami buasir semasa mengandung meningkatkan kemungkinan wanita hamil mengalami buasir semula setelah melahirkan kemudian. Walaupun secara amnya terjadi pada trimester ketiga, buasir juga dapat muncul pada trimester awal kehamilan.

Apa yang Menyebabkan Buasir? saat mengandung?

Terdapat pelbagai penyebab buasir semasa kehamilan. Namun, sebahagian besarnya adalah kesan dari ukuran rahim yang semakin meningkat. Semasa mengandung, rahim wanita hamil akan terus membesar berikutan pertumbuhan janin. Peningkatan saiz rahim akan menimbulkan tekanan pada saluran darah di sekitar dubur. Akibatnya, aliran darah di sekitar rahim dan pelvis akan terganggu, mengakibatkan pembengkakan.

Walaupun pembesaran rahim adalah faktor yang paling biasa yang menyebabkan buasir semasa kehamilan, ia tidak menolak fakta bahawa keadaan ini juga boleh disebabkan oleh perkara lain, misalnya, kerana wanita hamil mengalami sembelit.

Semasa sembelit, najis menjadi lebih sukar daripada biasa. Ini menjadikan wanita hamil perlu mengeluarkan tenaga tambahan untuk mengeluarkannya. sekarang, regangan terlalu keras boleh memberi tekanan pada saluran darah di sekitar dubur.

Sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama, tekanan ini pada urat dubur dapat menyebabkan pembengkakan, yang mengakibatkan buasir.

Beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan buasir semasa kehamilan adalah perubahan hormon, berdiri terlalu lama, dan peningkatan jumlah darah yang membuat pembuluh darah melebar. Untuk mengetahui punca sebenar, wanita hamil perlu berjumpa doktor.

Kemudian, Cara Mengatasi Buasir saat mengandung?

Buasir biasanya hilang sendiri setelah wanita hamil melahirkan. Tetapi, hanya menunggu dan berharap untuk pemulihan yang cepat bukanlah keputusan yang bijak. Wanita hamil dapat mencegah buasir menjadi lebih teruk sambil mempercepat penyembuhannya dengan menggunakan kaedah berikut:

  • Pengambilan makanan berserat tinggi, seperti biji chia, epal, dan timun, dan minum banyak air untuk mencegah atau merawat sembelit semasa kehamilan.
  • Lakukan senaman ringan secara berkala selama 30 minit setiap hari. Tanya doktor anda jenis senaman apa yang baik untuk wanita hamil.
  • Pastikan kawasan di sekitar dubur sentiasa bersih. Elakkan menggunakan tisu basah atau sabun yang mengandungi wangian semasa membersihkannya.
  • Jangan duduk atau berdiri terlalu lama. Ini boleh memberi tekanan terlalu banyak pada buasir dan menjadikannya sukar untuk sembuh atau bahkan menjadi lebih teruk.
  • Cuba latihan Kegel. Latihan ini dapat meningkatkan aliran darah dan mengetatkan otot di sekitar dubur, vagina, dan pelvis.
  • Jangan menahan pergerakan usus terlalu lama. Ini tidak boleh dilakukan kerana jika dipegang, najis akan mengeras dan wanita hamil perlu berusaha keras untuk mengeluarkannya.
  • Sekiranya doktor memberikan makanan tambahan atau julap, maka gunakannya secara berkala.

Wanita hamil juga boleh mengikuti beberapa cara di bawah ini untuk menghilangkan rasa sakit dan gatal yang mungkin berlaku akibat buasir:

  • Duduk atau berjongkok dan rendam kawasan dubur dengan buasir di lembangan air suam. Lakukan ini selama 3-4 kali sehari selama 10-15 minit.
  • Kompres kawasan buasir dengan kiub ais yang dibalut dengan kain, sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari.
  • Tanya doktor anda mengenai penggunaan ubat buasir atau salap yang boleh digunakan oleh wanita hamil untuk melegakan gejala buasir.

Wanita hamil perlu ingat, apa sahaja yang diambil dan dilakukan oleh wanita hamil semasa mengandung akan mempengaruhi keadaan janin di dalam kandungan. Oleh itu, sebelum wanita hamil menggunakan cara-cara mengatasi buasir semasa mengandung, berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu. Terutama jika buasir bertambah besar, menyakitkan, gatal, dan menyebabkan pendarahan yang mendalam di dubur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found