Kesihatan

Khasiat Lemak Sayuran untuk Kesihatan Tubuh

Lemak sayur adalah lemak baik yang berasal dari tanaman. Terdapat pelbagai khasiat lemak sayuran untuk mengekalkan tubuh yang sihat, termasuk menurunkan kadar kolesterol dan mencegah penyakit jantung.

Lemak sayuran berbeza dengan lemak tepu dan lemak trans yang sebenarnya dapat menyumbang kepada peningkatan jumlah kolesterol jahat (lipoprotein berketumpatan rendah/ LDL) dalam darah dan mencetuskan kemunculan pelbagai penyakit di dalam badan.

Pelbagai Khasiat Lemak Sayuran untuk Kesihatan Tubuh

Lemak sayur-sayuran dalam bentuk makanan dan minyak adalah sumber lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda. Lemak tak jenuh tunggal biasanya terdapat dalam minyak sayuran, minyak zaitun, minyak kacang tanah, alpukat dan kacang.

Sementara itu, lemak tak jenuh ganda mengandungi asam lemak omega-3 dan omega-6 yang dapat anda temui dalam ikan, kacang kedelai, tahu, minyak tumbuhan, biji bunga matahari, biji wijen, dan biji labu.

Beberapa kelebihan kedua-dua jenis lemak sayuran, termasuk:

Menurunkan kolesterol jahat

Lemak sayur kaya dengan fitosterol. Satu kajian menjelaskan bahawa walaupun dalam jumlah kecil, fitosterol dapat menghalang penyerapan kolesterol jahat. Lemak sayur-sayuran juga dianggap dapat meningkatkan kolesterol baik (lipoprotein berketumpatan tinggi/ HDL).

Mengurangkan risiko penyakit jantung

Berbagai kajian menunjukkan bahawa makan banyak makanan dengan lemak jenuh dan lemak trans dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Sebaliknya, makan makanan yang tinggi lemak tak jenuh, seperti lemak sayuran, dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Mencegah risiko barah prostat

Berdasarkan satu kajian, pesakit barah prostat yang telah mengganti diet mereka dengan lemak binatang dengan makanan nabati mempunyai risiko lebih rendah untuk mati akibat barah prostat.

Ini kerana lemak sayuran dapat meningkatkan kadar antioksidan dalam darah, serta mengurangi insulin dan keradangan, yang dapat menunda perkembangan kanker prostat.

Memilih Produk Lemak Sayuran yang Diproses yang Tepat

Walaupun lebih sihat daripada lemak haiwan, lemak sayuran juga memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama lemak nabati yang telah menjalani proses penyulingan, seperti minyak sayuran. Ini kerana proses penapisan minyak sayuran dapat menghilangkan kandungan fitosterol yang merupakan elemen penting.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih produk minyak sayuran adalah memastikan produk tersebut tidak mengandungi lemak tepu (lemak tepu). Anda boleh membaca kandungan produk pada label pembungkusan.

Lemak sayur mempunyai banyak faedah, tetapi elakkan memakan lemak ini secara berlebihan. Anda juga harus mengimbangkannya dengan nutrien lain, termasuk lemak haiwan, karbohidrat, protein, vitamin dan mineral.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan pengambilan lemak sayuran dan diet yang tepat untuk anda.