Kehidupan yang sihat

Ketahui betapa mudahnya menghilangkan jerawat dengan tomato di sini

Cara menghilangkan jerawat dengan tomato masih sering digunakan oleh banyak orang dengan alasan murah dan semula jadi. Di samping itu, alasan tOmat dipilih kerana di dalamnya Mengandungi likopena itu dia antioksidan yang baik untuk kulit.

Lycopene adalah antioksidan yang baik untuk menjaga kulit yang sihat. Walaupun keberkesanannya masih diteliti, tomato dipercayai dapat melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Cara menghilangkan jerawat dengan tomato

Sebenarnya, terdapat banyak faedah memakan tomato untuk kesihatan tubuh. Antaranya dapat mencegah barah payudara dan penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok. Namun, salah satu kelebihan utama tomato adalah mereka dapat menjaga kesihatan kulit, termasuk mengatasi jerawat di wajah.

Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat dengan tomato, iaitu:

  • Makan tomato dengan kerap

    Kajian menunjukkan bahawa makan tomato 2-3 kali seminggu dapat mengurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan UV. Walaupun diperlukan penyelidikan lebih lanjut mengenai pencegahan jerawat, tidak ada salahnya jika anda memakan buah yang kaya dengan nutrien ini. Pengambilan tomato yang disyorkan adalah memasaknya terlebih dahulu agar likopen diserap oleh tubuh secara optimum. Namun, tidak menjadi masalah jika anda memprosesnya menjadi jus tomat, sos pasta, atau makanan lain. Apabila tomato dimakan bersama dengan lemak sayuran, misalnya dengan alpukat atau minyak zaitun, ia akan menjadikan kandungan likopena lebih mudah diserap oleh badan.

  • Menggmenggunakan tomat ssebagai mpenanya wwow

    Sekiranya anda mempunyai jerawat yang teruk, anda boleh mencuba topeng yang diperbuat daripada tomato kerana mengandungi asid salisilat yang dapat membantu menyerap lebihan minyak pada kulit wajah dan mengecilkan pori-pori. Kemudian masukkan tomato tumbuk ke wajah, dan biarkan selama kira-kira 5 minit. Selepas itu, bilas wajah anda dengan air suam hingga bersih. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk topeng tomat yang terdapat di farmasi, tetapi anda mesti mematuhi peraturan untuk menggunakannya.

Terdapat juga teknik lain yang sering dilakukan sebagai cara menghilangkan jerawat dengan tomato, iaitu menggosok tomato secara langsung di wajah. Walaupun tidak ada bukti ilmiah yang cukup, diketahui bahawa kulit tomat mengandungi antioksidan karotenoid yang dapat melindungi kulit dari kerosakan dan penuaan dini, dan mengurangi risiko terkena barah kulit.

Cara menghilangkan jerawat dengan tomato mungkin berkesan bagi sesetengah orang, tetapi mungkin tidak berfungsi untuk orang lain. Ini kerana keadaan kulit setiap orang tidak sama, jadi kesan tomato juga boleh berbeza bagi setiap orang. Sebaiknya berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan nasihat mengenai cara menghilangkan jerawat yang sesuai dengan keadaan kulit anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found