Keluarga

Melihat Faedah dan Risiko Kelahiran Air

Melahirkan dengan kaedahwkelahiran ater begitu popular sejak kebelakangan ini dan disebut sebagai salah satu kaedah melahirkan yang mana yang minimum sakit. Adakah anda mempertimbangkan untuk melahirkan dengan kaedah ini? Ayuh, faham dahulu kelebihan dan risiko terdapat.

Dalam proses melahirkan kelahiran air atau melahirkan di dalam air, anda akan diminta untuk duduk, berjongkok, atau berada di posisi lain yang selesa untuk mendorong masuk air suam.

Kaedah kelahiran air boleh dikatakan sangat berbeza dengan kaedah konvensional di mana ibu menjalani proses kelahiran dengan berbaring di bilik bersalin.

Kelebihan Bersalin Kelahiran Air

Melahirkan dengan kaedah kelahiran air membawa pelbagai kelebihan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Mengurangkan kesakitan

Salah satu kelebihan kaedah tersebut kelahiran air adalah untuk membantu mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Seperti mandi air panas, melahirkan dalam air suam juga dapat menjadikan badan lebih rileks. Anda boleh bernafas dengan lebih teratur untuk melegakan kesakitan kontraksi.

2. Llebih banyak lagi selesa

Proses melahirkan dengan kaedah kelahiran air menjadikan anda terapung di dalam air dan menjadikan badan anda terasa lebih ringan sehingga lebih mudah bergerak untuk mencari kedudukan yang selesa. Peraturan yang harus diingat ketika menjalani kaedah bersalin ini adalah menjaga lutut anda berada pada posisi yang lebih rendah daripada pinggul anda.

3. Memudahkan proses penghantaran

Melahirkan di dalam air dapat memudahkan anda mendorong dalam posisi duduk atau berjongkok, sehingga dapat memendekkan proses persalinan.

4. Privasi lebih terjaga

Melahirkan dengan kaedah kelahiran air memberikan lebih banyak ruang peribadi, menjadikannya lebih fleksibel dan selesa. Sebilangan wanita merasa lebih mampu mengawal badan mereka ketika berada di kolam renang. Kesan ini dapat dirasakan lebih jauh dengan menyalakan lampu yang redup dan menjaga bilik dalam keadaan tenang.

Memahami Risiko Air Birth

Walaupun mempunyai banyak kelebihan, melahirkan dengan kaedahnya kelahiran air ada risiko juga. Risiko ini merangkumi:

1. Tenggelam

Semasa melahirkan di dalam air, selalu ada risiko lemas untuk bayi baru lahir. Bayi juga mungkin kekurangan oksigen.

2. Jangkitan

Semasa anda mendorong, anda akan menggunakan otot yang anda gunakan untuk membuang najis ketika anda mengalami pergerakan usus, jadi anda lebih cenderung membuang najis semasa bersalin. Perkara yang tidak dijangka semasa bersalin adalah perkara biasa dan biasanya bidan akan membersihkannya dengan segera.

Sekiranya anda melahirkan dengan kaedah kelahiran air dan apabila ini berlaku, najis cenderung mencemarkan air yang digunakan untuk melahirkan anak. Bayi yang baru lahir mungkin merasakan air sehingga ada kemungkinan mendapat jangkitan.

3. Rkeradangan paru-paru (radang paru-paru)

Walaupun tidak disokong oleh hasil penyelidikan yang signifikan, bayi berisiko terkena radang paru-paru atau radang paru-paru jika anda melahirkan secara vagina kelahiran air. Untuk mengelakkan ini, suhu air harus dijaga dalam lingkungan 36−37 darjah Celsius dan bayi mesti dikeluarkan segera setelah dilahirkan.

Pneumonia pada bayi yang dilahirkan dengan kaedah tersebut kelahiran air biasanya berkembang pada 24-48 jam pertama. Salah satu penyebabnya ialah bayi menelan air yang telah tercemar kotoran.

4. Sindrom aspirasi mekonium

Risiko untuk kelahiran air Seterusnya bayi berisiko menghidapi sindrom aspirasi mekonium. Keadaan ini berlaku ketika bayi telah membuang air besar sebelum lahir, dan cairan ketuban yang tercemar dengan najis disedut oleh bayi, menyebabkan masalah pernafasan.

Doktor dan bidan dapat mengetahui perkara ini apabila air pecah dan bercampur dengan mekonium yang umumnya berwarna hijau, pekat, dan melekit.

Adalah sangat penting untuk menyedut cecair mekonium dari saluran pernafasan bayi sebaik sahaja bayi keluar. Kedudukan ibu sekarang kelahiran air mesti disesuaikan agar tindakan ini dapat dijalankan dengan segera.

5. Kerosakan pada tali pusat

Semasa melahirkan anak kelahiran air, biasanya bayi akan segera diangkat ke permukaan. Namun, pergerakan membesarkan bayi dengan cepat menimbulkan risiko merobek tali pusat dan pendarahan, yang merupakan penyebab anemia yang paling biasa pada bayi.

Air Birth Dilarang untuk Keadaan Tertentu

kelahiran air mempunyai beberapa kelebihan dan risiko. Terdapat beberapa wanita dengan keadaan tertentu yang tidak boleh melahirkan dengan kaedah ini, iaitu:

 • Kurang dari 17 tahun atau lebih dari 35 tahun
 • Menghidap jangkitan
 • Mengalami komplikasi kehamilan, seperti pre-eklampsia atau diabetes
 • Akan melahirkan anak kembar atau lebih
 • Umur bayi pramatang
 • kedudukan bayi breech
 • Dijangka akan melahirkan bayi yang besar
 • Mempunyai keadaan yang memerlukan proses kelahiran akan dipantau secara berkala dan tidak dapat dilakukan di kolam renang

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Ini Air Birth

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melahirkan dengan kaedah kelahiran air, anda harus berjumpa dengan pegawai perubatan dari awal kehamilan. Anda juga harus mengetahui hospital mana yang dapat memberikan perkhidmatan ini.

Sebelum memutuskan untuk melahirkan dengan kaedah kelahiran air, ini membantu anda mengetahui apa persiapan yang mesti dibuat. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan.

 • Pastikan anda ditemani oleh bidan, pakar obstetrik, atau profesional kesihatan semasa proses kelahiran.
 • Pastikan kolam yang akan digunakan memenuhi piawaian dan sentiasa bersih.
 • Amalkan kawalan jangkitan yang sesuai.
 • Pastikan anda dan bayi anda akan diawasi dengan betul semasa berada di kolam renang.
 • Buat rancangan untuk mengeluarkan anda dari kolam sekiranya berlaku komplikasi.
 • Jaga suhu air sekitar 36−37 darjah celcius
 • Minum air semasa bersalin untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Tentukan masa untuk memasuki kolam dengan berhati-hati. Sekiranya terlalu cepat, ia sebenarnya boleh melambatkan proses buruh.

Untuk melahirkan dengan kaedah kelahiran air berjalan lancar, cubalah memilih tempat dan pegawai perubatan yang sudah mempunyai sijil untuk melahirkan anak kelahiran air.

Melahirkan dengan kaedah kelahiran air dan kaedah lain mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Perkara yang paling penting adalah mengutamakan keselamatan. Oleh itu, berjumpa dengan pakar obstetrik anda mengenai kaedah penghantaran yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found