Keluarga

Inilah Cara Merancang Kehamilan Walaupun Anda Mengalami Masa Menstruasi Tidak Teratur

Menstruasi Ketidakaturan dapat menjadikan perancangan kehamilan lebih sukar. Walau bagaimanapun, jangan putus asa. Hini tidak bermaksud anda tidak boleh mengandung, Macam mana boleh jadi.Ada kaedah-cara yang boleh awak buat untuk Bolehkah anda hamil walaupun anda mempunyai tempoh yang tidak teratur?.

Haid yang tidak teratur memang boleh mempengaruhi kemungkinan kehamilan. Tempoh haid disebut tidak teratur jika berlangsung kurang dari 21 hari atau lebih lama daripada 35 hari. Kitaran ini juga dianggap tidak teratur sekiranya tempoh haid berbeza dari bulan ke bulan.

Terdapat pelbagai penyebab haid tidak teratur, mulai dari kegemukan, perimenopause (tempoh yang menyebabkan menopaus), gangguan tiroid, tekanan, hingga sindrom ovarium polikistik (PCOS). Untuk menentukan penyebabnya, anda perlu berjumpa doktor.

Petua Merancang Kehamilan Walaupun Menstruasi Tidak Teratur

Walaupun lebih sukar, anda masih boleh merancang kehamilan dengan tempoh haid yang tidak teratur. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan peluang anda hamil:

1. Merakam kitaran haid

Walaupun kitaran haid anda tidak teratur, adalah idea yang baik untuk memastikan tarikh haid anda dalam agenda atau kalendar anda. Dari catatan ini, anda dapat mencari corak yang boleh menjadi panduan untuk mengetahui masa subur. Di samping itu, nota ini juga penting bagi doktor untuk membantu anda merancang kehamilan.

2. Perhatikan perubahan lendir serviks

Selepas tempoh haid berakhir, lendir serviks cenderung kering. Namun, ketika masa subur menghampiri, jumlah lendir serviks akan menjadi lebih banyak, licin, jelas, dan elastik. Nah, perubahan ini juga dapat membantu anda mengetahui bahawa masa subur anda sudah hampir.

3. Menggunakan kit ujian kesuburan

Cara menggunakan alat untuk meramalkan tempoh subur adalah serupa dengan cara menggunakan alat ujian kehamilan. Anda hanya memasukkan alat ini ke dalam air kencing yang terkumpul untuk mengetahui kapan tempoh subur anda. Malangnya, kit ujian kesuburan ini sering memberikan hasil yang tidak tepat, terutama pada wanita dengan PCOS.

4. Hubungan seksual yang lebih kerap

Sekiranya sukar untuk menentukan waktu yang tepat untuk melakukan hubungan seks dalam tempoh subur anda kerana haid tidak teratur, anda boleh melakukan hubungan seks sekerap mungkin, misalnya setiap 2-3 hari.

5. Lelakijaga berat badan anda

Menurunkan berat badan adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan sekiranya tempoh yang tidak teratur disebabkan oleh berat badan berlebihan. Sebaliknya, jika anda kekurangan berat badan, lakukan program kenaikan berat badan. Dengan mengekalkan berat badan yang seimbang, ini dapat meningkatkan peluang anda hamil.

6. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan boleh mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh, termasuk ovulasi. Kajian menunjukkan bahawa wanita dengan tahap tekanan yang tinggi cenderung mengalami tempoh yang tidak teratur. Untuk itu, belajarlah untuk selalu menguruskan tekanan dengan baik. Contohnya, dengan melakukan meditasi atau bersenam secara teratur.

7. Mengukur suhu badan basal

Suhu badan basal adalah suhu badan manusia ketika rehat. Suhu badan basal akan meningkat sedikit semasa ovulasi, iaitu ketika masa subur. Anda dapat mengetahui kapan anda subur dengan mengukur suhu badan anda ketika bangun pagi, sebelum makan, atau sebelum tidur. Catat hasilnya selama lebih kurang sebulan.

8. Mengambil dadah

Untuk membantu meningkatkan peluang anda hamil, doktor anda mungkin memberi ubat atau suplemen tertentu untuk meningkatkan kesuburan, yang tentu saja sesuai dengan keadaan anda.

Dari beberapa cara di atas, anda tidak perlu ragu-ragu lagi untuk merancang kehamilan walaupun haid anda tidak teratur.

Rujuk dengan pakar sakit puan untuk mengetahui punca haid yang tidak teratur dan cara mengatasinya, serta perkara yang perlu dilakukan untuk meningkatkan peluang hamil. Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi, doktor mungkin mencadangkan program IVF.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found